Actualizare 13:56 Adrian Sârbu a plecat de la DNA
Adrian Sârbu a ieşit de la audierile de la sediul DNA.
Acesta nu a făcut nicio declaraţie în faţa presei, potrivit corespondentului Bursa.
------------------
Actualizare 13:26 Adrian Sârbu a intrat la DNA
Adrian Sârbu a ajuns la sediul DNA însoţit de avocatul său.
El nu a dorit să facă nicio declaraţie la intrare la audieri, transmite corespondentul Bursa.
----------------
• ACTUALZARE 13:16 Roşca Stănescu, la ieşire din sediul DNA: "Nu îmi este frică decât de propria conştiinţă şi de pierderea libertăţii de exprimare"
Sorin Roşca Stănescu a declarat, la ieşire din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că speră sa se rezolve totul cat mai repede şi că nu îi este frică decât de propria sa conştiinţă şi de pierderea libertăţii de exprimare, transmite corespondentul Bursa de la faţa locului.
Avocatul lui Sorin Roşca Stănescu a declarat, la ieşire de la audieri, că au făcut declaraţii în legătură cu noile încadrări. Acesta a afirmat că speră că declaraţiile date vor ajuta organele judiciare să rezolve cât mai repede cazul. Nu s-a depus nicio expertiză.
Avocatul fostului senator a mai menţionat că a fost schimbată încadrarea fostului senator la un alt grup infracţional.
-------------------------
Actualizare 12:52 Cristian Dumitriu, directorul editorial al Mediafax Group, a demisionat: "Viziunea mea despre conducerea agenţiei nu mai corespunde cu cea a lui Adrian Sârbu"
Cristian Dimitriu, directorul editorial al Mediafax Group, compania care deţine agenţia Mediafax şi publicaţiile Ziarul Financiar şi Gândul, a demisionat invocând faptul că viziunea să despre conducerea trustului nu mai corespunde cu cea a proprietarului Adrian Sârbu, potrivit unui anunţ publicat pe reţeaua de socializare Facebook.
"Adio Mediafax!
Vă mulţumesc! Colegilor, foştilor colegi, partenerilor, clienţilor, paticipanţilor la conferinţe şi tuturor prietenilor!
În primul rând celor care au muncit, au trăit, au suferit, s-au enervat şi s-au bucurat alături de mine în cei peste 21 de ani de Mediafax. Colegilor de la toate liniile de business: Mediafax News, Mediafax Foto, fosta Mediafax Business, Mediafax Monitorizare, Mediafax.ro, Mediafax Talks şi Mediafax Mobile Services, precum şi celor de la Vânzări, Marketing, HR, IT şi de la celelalte produse şi departamente ale grupului. Sper să nu fi uitat pe cineva. Nu regret nimic şi aş lua oricând totul de la capăt alături de voi.
Îmi dau demisia pentru că viziunea mea asupra viitorului agenţiei şi în privinţa modului în care se conduce un business de media nu mai corespunde cu cea a patronului. Nu mai corespunde de mai mult timp, dar am muncit şi am sperat. Însă regula este că patronul deţine business-ul şi cel care nu mai e de acord pleacă. Cu inima grea, dar pleacă.
Orice aş face în viitor voi fi legat sufleteşte de Mediafax, la fel ca mulţi foşti şi actuali colegi.
Cred în presa făcută temeinic, cu seriozitate, pasiune şi talent. Fără parti-pris-uri politice sau de orice altă natură.
La revedere tuturor! Adio Mediafax!", a scris Cristian Dumitriu pe pagina de socializare.
(A.L.)
-----------------
Actualizare 12:18 Roşca Stănescu despre cărţile scrise în penitenciare: "E bine să se facă anchete"
Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a declarat astăzi, referitor la cărţile scrise în penitenciare, că este foarte bine că se face o anchetă, el subliniind că sistemul trebuie reformat în acest domeniu pentru că au existat abuzuri şi acte de plagiat din partea unor deţinuţi.
"Este foarte bine să se facă anchete. Este foarte bine ca sistemul să fie reformat, pentru că legislaţia nu este clară în acest domeniu. Este limpede că au existat şi abuzuri din partea unor deţinuţi. Este limpede că au existat şi acte de plagiat. Aşa că e bine să se facă anchetă, dar este dramatic să se renunţe la posibilitatea pe care o au oamenii din penitenciare de a scrie orice, chiar şi literatură. În plan statistic, mondial, s-a dovedit că cei care, din penitenciare, se ocupă de cultură şi de artă, rata de recidivă este cea mai redusă", a explicat Roşca-Stănescu la sediul DNA.
El a spus că a scris, în penitenciar, trei cărţi, în opt luni şi jumătate, şi că două dintre acestea reprezintă materialul după care predă cursuri la Academia Diplomatică.
Fostul senator a arătat că nu este posibil să scrii o carte în câteva ore.
"Eu cred că sunt unul dintre campioni, nu al cărţilor din penitenciar, dar al scrisului. Eu, de 25 de ani, scriu cărţi. Am scris 10 cărţi până acum. Scriu zi de zi articole, dar nu e posibil să scrii în câteva ore o carte. (...) În penitenciare, poate fi foarte uşor urmărit. Există statistici şi dosare întregi pentru fiecare carte, pentru că de câte ori trimiţi un manuscris sau o parte a unui manuscris faci o solicitare, ţi se dă o aprobare, toate acestea se depun la dosar. Deci totul poate fi urmărit cu mare acurateţe şi zi de zi ceea ce face fiecare deţinut este consemnat în procese verbale", a explicat el.
Pe de altă parte, Sorin Roşca Stănescu a spus că i-a solicitat avocatului său - Dan Chitic - să facă plângere penală împotriva procuroarei care s-a opus punerii sale în libertate.
"Din cele trei cărţi pe care le-am scris, în loc să beneficiez de 90 de zile, am beneficiat doar de 9 zile, restul le-a mâncat parchetul printr-un abuz şi abuzul este evident şi scris negru pe alb - procuroarea, în instanţă şi apoi în materialul pe care l-a scris, a spus că eu mi-am permis să fac articole şi să-mi exprim opiniile din penitenciar", a arătat fostul parlamentar.
El a precizat că soţia sa l-a ajutat cu materiale pentru scrierea cărţilor, pentru că în penitenciar nu avea dreptul să se documenteze pe internet.
----------------
Actualizare 10:40 Roşca Stănescu, la DNA: "Mă aflu aici pentru că am luptat cu sistemul"
Fostul senator Sorin Roşca-Stănescu s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD.
Roşca Stănescu a declarat că citarea lui de către procurori este de fapt dirijată de Traian Băsescu, cel care ar controla şi în continuare Justiţia. Roşca Stănescu susţine că este hărţuit pentru că face dezvăluiri incomode, în calitate de jurnalist: "Am făcut-o şi în timpul lui Ceuşescu, am făcut-o şi în timpul lui Băsescu. Am primit nenumărate avertismente să mă potolesc", susţine Roşca Stănescu.
"Mă aflu aici în acest loc şi nu în altă parte nu fiindcă m-aş simţi vinovat de vreo încălcare a vreunei legi, ci pentru că m-am luptat cu sistemul, care nu înseamnă neapărat o sumă de instituţii, dar aşa am făcut întotdeauna şi aşa o să fac. Sunt inocent, am vrut să renunţ la avocat, sa mi se dea din oficiu, dar familia şi prietenii au insistat sa ii pastrez", a mai spus acesta.
El a susţinut că nu va renunţa să-şi exprime liber opiniile, la fel cum a făcut-o şi în penitenciar, unde a scris zi de zi articole şi a învăţat, încă o dată, că libertatea de expresie este mai importantă decât orice fel de libertate.
"Sunt executat cu toate bunurile mele, toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanşeze vreo anchetă. Aşa că eu nu am avut nimic de câştigat de pe urma acestui credit. Practic, tot ce am este în executare silită, unele sunt executate, altele urmează să fie executate silit fără să fi fost necesară vreo intervenţie a autorităţilor statului. Este o cauză civilă care sub nicio formă nu trebuia transformată într-o cauză penală", a adăugat Sorin Roşca-Stănescu.
Fostul liberal s-a arătat extrem de nemulţumit de faptul se vrea eliminarea legii care reduce pedepsele în cazul deţinuţilor care scriu cărţi.
---------------
Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu sunt audiaţi astăzi la DNA.
Cei doi sunt suspectaţi că au obţinut credite în valoare de câteva milioane de euro, deşi nu ar fi îndeplinit condiţiile legale.
"DNA a schimbat ora la care trebuie sa ma prezint. Nu va fi ora 9:00, ci va fi 11:00. Din respect fata de toti colegii mei din presa, anunt aceasta modificare de program pentru ca cei care doresc sa imi puna intrebari sau sa ma filmeze, sa nu piarda inutil vremea in fata institutiei. Tot din respect fata de confrati si fata de libera circulatie a informatiei de interes public voi fi prezent in fata intrarii DNA, la ora 10:30, pentru a putea raspunde tuturor intrebarilor. Fac, insa, precizarea ca respect si munca procurorilor, indiferent ce intentii au ei. Ca atare, ma voi abtine sa emit judecati in legatura cu continutul anchetei declansate de DIICOT si preluata de DNA", a declarat Sorin Roşca Stănescu.
Procurorii susţin că există suspiciunea că la sfârşitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD - GROUP SOCIETE GENERALE a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD - GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung", menţionează DIICOT, citat de Mediafax.
Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD - GROUP SOCIETE GENERALE, "au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2016, 11:26)
Normal; Basescu e de vina. Stanescu e bebelusul in scutece.
2. M-am suparat, imi pierd firea
(mesaj trimis de Gabi FIREA în data de 14.01.2016, 11:30)
...Fostul liberal s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul se vrea eliminarea legii care reduce pedepsele în cazul deținuților care scriu cărți.
Normal, omul se gandeste ca poate va avea ocazia sa scrie si el cateva. Probabil despre inocenta.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2016, 15:51)
Gandul nu e a lui Dinescu?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2016, 15:57)
De unde ai bani pt avocat daca totul e executat?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2016, 16:03)
Brd ce zice? Pe cine dau afara? Acopera bunurile?
Va face vre-un bancher inchisoare cu ce cutare in Romania? Actiuni nile Brd au scazut?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2016, 13:32)
Ce sa mai vorbim de actiunile BCR.....