New Delhi, 4 martie, 2017 - Mă aflu în grădina hotelului Royal Plaza, vecin cu masa unui grup de indieni, probabil hinduşi, două femei în sariuri colorate şi doi bărbaţi, cu toţii cam pe la cincizeci de ani. Mă cercetează, o văd de câteva ori. Difuzoarele încep o manea românească, cu puternice influenţe indiene, sunt surprins, pufnesc a râs.
- Îţi place muzica noastră?!
Negricios, cu mustaţă "a la Domenico Modugno", spătarele scaunelor noastre se ating.
- Da, dar melodia nu-i compusă în India, ci în România. Ai crezut că e vreun dialect de-al vostru?
Încuviinţează. Se întoarce şi le traduce celorlalţi.
- Eşti din România?
- Da. Înţeleg versurile: "Banii sunt nişte hârtii care schimbă oamenii / Am fost sărac dar sunt bogat şi banii nu m-au schimbat / Am fost şi rămân la fel, cu obraz şi caracter / De-aş fi cerşetor sau domn, eu rămân acelaşi om..."
- Frumos. România e lângă Rusia?
- Da.
- Cu ce te ocupi?
- Sunt ziarist. Tu?
- Am o fabrică, produc porţi monumentale. Uită-te, cum e poarta hotelului, aşa.
- Complicat. Afacere grea.
- Da. O vând, nu mai vreau fabrica.
- Şi ce o să faci?
- Tranzacţii cu bitcoin.
- Ce face?!
- Ştii ce-i bitcoin?
- Da, am auzit. Bitcoin e "The nothing". Îţi vinzi fabrica să tranzacţionezi nimicul?!
- Într-o tranzacţie, nu este importantă marfa, ci să faci bani. Şi să fie simplu.
- Sunt ziarist financiar. Piaţa bitcoin este o schemă piramidală. Sfatul meu este să rămâi la porţile monumentale. Nu face pasul!
Se întoarce la ceilalţi, cred că le povesteşte conversaţia.
Una dintre femei, probabil soţia lui, se încruntă, el îi răspunde ceva.
Râd.
Maneaua s-a încheiat demult.
Mi-am terminat cafeaua.
Facem poze împreună.
Ne luăm la revedere.
Bucureşti, 6 aprilie, 2018 - Bloomberg anunţă că "hedge fund"-ul de 26 de miliarde de dolari al familiei Soros intenţionează să tranzacţioneze pe piaţa criptomonedelor, veste reluată de agenţiile de ştiri şi restul mass-media, spunând că Adam Fisher, directorul pentru macroinvestiţii al companiei Soros Fund Management, cu sediul în New York, a primit aprobarea internă să facă tranzacţii cu monedă virtuală şi că aprobarea de principiu a fost acordată acum câteva luni, dar deocamdată nu a fost făcută nicio tranzacţie.
Agenţiile nu uită să menţioneze că, la 25 ianuarie, cu doar trei luni în urmă, la Forumul de la Davos, George Soros a spus că bitcoin nu-i o monedă, ci un balon umflat: "Criptomoneda este un nume greşit şi este un balon tipic care se bazează întotdeauna pe un fel de neînţelegere. Bitcoin nu este o monedă, deoarece o monedă ar trebui să fie un depozit stabil de valoare, iar o monedă care poate fluctua cu 25% pe zi nu poate fi folosită, de exemplu, să plătească salarii, deoarece salariile ar putea scădea cu 25% într-o zi."
Pe de altă parte, în acelaşi discurs, Soros a afirmat că tehnologia blockchain (baza de date a tuturor tranzacţiilor cu criptomonedă, accesibilă integral publicului), deşi are drept primă vocaţie evaziunea fiscală şi ca dictatorii să îşi ascundă ouă în cuiburi din străinătate, ea poate fi utilizată şi pentru scopuri pozitive; speculatorul octogenar a spus că "Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă" foloseşte tehnologia blockchain ca să diminueze criza globală a refugiaţilor, folosind-o la comunicarea migranţilor cu familiile lor şi la păstrarea în siguranţă a economiilor lor băneşti (chit că nu a explicat cum face acest din urmă lucru, fără să convertească economiile în bitcoin).
Cu o zi înainte, indianul Naval Ravikant (iată, încă un indian!), cofondator al companiei internet "AngelList", scrisese pe pagina sa Facebook: "Bitcoin este un instrument pentru eliberarea omenirii de oligarhi şi tirani, îmbrăcat ca o schemă de îmbogăţire rapidă."
Bucureşti, 8 aprilie 2018
- Site-ul internet NewsBTC, focalizat pe subiectul bitcoin şi alte criptomonede, anunţă că:
1. Rothschild - "această familie cunoscută în mod particular pentru legătura cu băncile şi alte instituţii financiare" - despre care nu te-ai aştepta să privească spre bitcoin, în realitate pare să fie activă în tranzacţii cu criptomonede, încă din 2017, prin Bitcoin Investment Trust;
2. Co Flock, compania întemeiată de Bhavin Turakhia (mulţi indieni, în textul meu) care produce programe de comunicaţii şi colaborare, este dispusă să intre în piaţa criptomonedelor.
- Revista "Fortune" dă publicităţii un interviu acordat de David Pakman, partener al Venrock (fond de investiţii al familiei Rockefeller), în care declara că parteneriatul acesta se încumetă să treacă frontiera pieţei criptomonedelor.
Bucureşti, 9 aprilie, 2018 - Am controlat, astăzi evoluţia bitcoin.
În ziua în care am ascultat (singura dată în viaţă) "Banii sunt nişte hârtii care schimbă oamenii", bitcoin era echivalat cu 1.267,68 dolari şi venea după un an când îşi triplase valoarea (11 ian.2016 - 409,95$), aşa că era normal să-l vrăjească pe Domenico Modugno al meu din India, dar explozia din lunile următoare a fascinat întreaga lume: la 5 iunie, un bitcoin aproape că se dublase din nou, preţăluit fiind la 2.851,07 dolari, la 28 august, crescuse la 4.672,83$, iar la 11 decembrie a atins 17.549,67$, ca ulterior să bată vârful de 19.000$.
Cineva a încasat diferenţa de la 1.000$, la 19.000$.
A fost o culme glorioasă, după care a început să cadă, dar, la un an după discuţia din grădina hotelului Royal Plaza, la 19 martie 2018, bitcoinul încă mai era de aproape opt ori mai scump (8.717,55$).
Nu ştiu ce a făcut indianul, cred că nu m-a ascultat, cred că a cumpărat bitcoin şi a câştigat enorm, dacă s-a retras la timp.
Să zicem că şi-a vândut fabrica, să zicem că a luat 500.000$ pe ea, să zicem că a cumpărat bitcoin de toţi banii la 5 iunie şi că a avut inspiraţia să vândă la 11 decembrie (nu a aşteptat să vândă lacom, la peste 19.000$, ci la 17.500); rezultă că şi-a multiplicat suma iniţială de şase ori, la $ 3 milioane.
Dacă suma iniţială a fost dublă, atunci dublu.
Asta a fost în trecut.
În prezent, piaţa bitcoin a trăit mahmureala de după entuziasm, coborând pe la 6.500$.
Vestea că Soros va investi în bitcoin a ridicat minimul de 6.540,21$, din 6 aprilie 2018, la 6.842,89$, în 7 aprilie, iar a doua zi, în 8 aprilie, a continuat la 6.950,22$, ca să primească noi impulsuri de la Rothschild şi Rockefeller, pentru ca în 9 aprilie să urce la 7.170,60 şi să se prăbuşească, din nou, la 6.685,56, la ora 17.00 a Bucureştiului.
Dinspre mine, faptul că unii au câştigat la Caritas, nu face din Caritas altceva decât ceea ce este - o schemă piramidală, de aspirare a banilor de la baza piramidei, către vârf.
Primii câştigă.
Sunt puţini.
Isteria bulbilor de lalea, izbucnită în Olanda anului 1635, a prilejuit frumoase câştiguri şi speculaţii enorme, până în 1637, când dezumflarea balonului speculativ a provocat pagube enorme (uneori, un bulb de lalea fusese preţăluit la nivelul a 5 hectare de pământ).
Bitcoin este o astfel de ţicneală.
Soros, Rothschild, Rockefeller ştiu că este o ţicneală şi o alimentează.
Ei se află în vârf sau ştiu să treacă peste rând.
Cea mai tulburătoare suspiciune este că, în spatele speculaţiilor cu bitcoin se află Statul - statele hămesite de supraîndatorare au inventat un mod să mai aspire bani de la populaţie. Este şi ăsta un scenariu.
Până una alta, bitcoin caricaturizează monedele rupte de etalonul aur, monedele fără legătură cu producţia de marfă.
Piaţa criptomonedelor nu este altceva decât o farsă.
Dar aţi putea câştiga şi aţi putea pierde, investind în această farsă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 02:09)
Frumos.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 08:29)
Da, frumos scris, bine gândit. Greu de comentat altfel.
2. Criptomonedele...
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 11.04.2018, 09:21)
...duca-se pe pustii.
Arati bine, Make, pari sanatos si-n forma. Asta ma bucura, tine-o tot asa.
3. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.04.2018, 09:32)
...
3.1. Eu sunt prieten cu Andreas (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.04.2018, 10:15)
si mi-a zis ca sa-i fac rost de un cont pentru a vira banii din dividende BCRpe numele actionarului majoritar Erste Group Bank Ceps Holding. Fiindca firma este radiata si nu poate sa deschide cont am vorbit cu prietenul Indian sa deschidem firma pe numele lui. Semnalul die recunoastere e Maneaua. Stiti voi de ce.
3.2. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.04.2018, 16:44)
...
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 16:47)
Vorbesti serios, va da BCR dividende? pai atunci cum va mai prospera Viena si Chisinaul?.
3.4. Daca citesti Playboy in loc (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.04.2018, 19:09)
de raportul financiar. Cat poti sa fii de geniu sa declari 5 miliarde jumatate ca fiind castigate in banca si nu aduse sport de actionari si cat poti sa dai o impresie de gainar( in sensul original si nu metaforic al cuvantului)acordand dividende unui actionar care a fost lichidat in Martie 2015. Adica orice papagali cand isi ridica dividendul arata si El bolentinul. Vine Andreas si cand e intrebati ce arata pentru actionaru Erste Group Bank Ceps Holding GmbH? Poate acesta e si motivul pentru care si seful de risc Mister Beitz s-a intors. Practic in acest moment actiunile ERSTE sunt bune in loc de servetele parfumate:-)
3.5. Erste bine; oficial erste chiar bine (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 21:26)
1, Vezi daca te delectezi cu Playboy; estevorba de actiuni/dividende BCR, nu ERSTE. Erste diferenta intre un(a) si alt(a).
2. Daca nenea Andreas nu poate arata bolentinul, erste bine; vor capata mai mult minoritarii. Sunt totusi utile si servetelele parfumate.
3.6. Erste binne Sau Nu erste:-) (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.04.2018, 22:25)
cand incurci actionarii ca sa bagi banii in nadragii personali si nu in cei ai mustariei:-)
4. Nimic nou sub soare!
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 10:00)
Din ce in ce mai sofisticat modelul de impachetare! Ideea de baza e aceeasi.Foarte bine punctat!
5. Pentru români este cam târziu...
(mesaj trimis de Florin în data de 11.04.2018, 10:28)
Dacă nu au investit până acum în criptomonede, de acum le va fi și mai greu: băncile din România, la îndemnul BNR, închid TOATE conturile clienților care se "joacă" cu monedele virtuale !
5.1. Poker (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 12:39)
Cazino
6. Ti-ai resit vocatia.. trebuia sa te faci scriitor
(mesaj trimis de Radu în data de 11.04.2018, 10:58)
plin de scriitori.. jurnalism mai exista in tara asta?..
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de MAKE în data de 11.04.2018, 11:50)
Ca sa fii ziarist trebuie sa scrii prost?
7. Bravo
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 11.04.2018, 15:16)
Mi-a placut articolul, scris lejer, fara briz-briz-uri, si subliniind foarte bine (si as zice pe intelesul tuturor) ideea bitcoin.
Cam asa e, baietii cei mari se vor descurca intotdeauna. Si chiar daca fac paguba intr-o parte, o recupereaza in alta parte.
Indienii pot avea noroc. Sau nu...
Multumim, Make
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2018, 17:19)
Asocierea bitcoinului cu manelele nu este întâmplătoare. Make scrie perfid.
7.2. scrie brutal, nu perfid (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.04.2018, 19:11)
Cine este insa interpreting? Copil Minune, Florin Salam ...
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2018, 08:53)
Pai daca este.....
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2018, 12:29)
Make scrie perfid. Inseamna ca-i un perfid.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2018, 12:34)
Sunt prietenii lui Make?!.