ŞOVăiala CTP

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 20 octombrie 2010

Manipularea ordinară din mass-media, dezvăluită prin publicarea stenogramelor care consemnează convorbirile lui Sorin Ovidiu Vîntu cu angajaţii săi din trustul de presă "Realitatea", i-a prilejuit lui Cristian Popescu să-şi mai răspândească încă o dată confuziile deontologice.

Iată ce a publicat ieri, în ziarul "gândul":

"Asta le transmite Vântu şefilor din trustul său: acest trust este o unealtă în mâna mea, care poate fi o armă sau puf de păpădie în bătălia politică după cum doresc eu. Voi sau executaţi, sau demisionaţi. Nici unul nu îi spune că "aiasta nu se poate", că s-o putea într-o fabrică de încălţăminte, dar în ziaristică, nu."

Chestia asta cu fabrica de încălţăminte Cristian Popescu o ţine minte de acum şase ani, când (la 4 octombrie 2004), mi-am început articolul din "BURSA" în felul următor:

"Vreau să ghiciţi ce profesie are cel care a ţinut următorul discurs:

"Că linia politică o fac redactorii de la Evenimentul zilei este, după părerea mea, o reminiscenţă comunistă. În nici o fabrică liniile tehnologice şi politica de producţie a fabricii nu le hotărăsc muncitorii, din câte ştiu eu! Dacă renunţăm la modelul comunist, o hotărăşte patronatul împreună cu marketingul şi cine mai e pe acolo. Deci dacă acceptăm asta la fabrici, de ce nu acceptăm asta la un ziar?"

În mod normal, veţi spune că un astfel de discurs aparţine unui cizmar.

Surpriză: da, este un ziarist!

El se numeşte Cristian Tudor Popescu şi şi-a împărtăşit aceste opinii deunăzi, la un talk-show televizat."

După cum observaţi, opinia de astăzi şi cea de acum şase ani diferă remarcabil.

Cristian Popescu, din anul 2010, îi spune lui Cristian Popescu din 2004 că "aiasta nu se poate".

Popescu susţinea, cu şase ani în urmă, acelaşi lucru cu Vîntu.

Pe atunci, era preşedintele Clubului Român de Presă.

Atât Popescu cât şi Clubul habar n-au ce-i aia "politică editorială".

Iată cum este definită această noţiune, în actele CRP ("RECOMANDARE PRIVIND AUTO-REGLEMENTAREA RELAŢIILOR PRO-FE-SIO-NALE DINTRE PATRONII DIN MASS-MEDIA, EDITORI ŞI JURNALIŞTI" , la care face trimitere şi el, în articolul său de ieri, dar şi Indira Crasnea, actualul preşedinte al CRP, în Comunicatul pe care îl reproducem mai încolo):)

"Politica Editorială - ansamblul normelor specifice care reglementează raporturile dintre patron, management, editori şi jurnalişti în cadrul unei societăţi de mass-media, cu privire la conţinutul produselor de mass-media."

Am auzit că Popescu ar fi, de fapt, inginer.

Într-o măsură, asta explică.

Pentru cultura generală, precizez că "normă" este sinonim cu "regulă", în timp ce definiţia simplificată a "politicii" o identifică drept "scopuri şi mijloace de îndeplinire".

Dacă nu deţii noţiunea de "politică", atunci nu cunoşti nici ce înseamnă "politica editorială".

O confunzi cu ceea ce "hotărăşte patronatul împreună cu marketingul", aşa cum credea şi încă mai crede Popescu.

Delimitarea sa de Vîntu e părelnică.

De altfel, Popescu crede că nu-i ilegal ce face Vîntu:

"Ce citim în aceste stenograme nu reprezintă ilegalităţi. Sunt doar imaginea unui despot de presă primitiv, al nivelului jos de civilizaţie profesională din presa românească."

Se înşală.

Sau crede că respectarea Constituţiei ar fi opţională.

Exclusiv: Comisioanele secrete ale şefilor Realitatea TV

Eu nu sunt cizmar

NOTA REDACŢIEI

Tot pentru cultura generală, consemnăm o definiţie simplificată a noţiunii de "politică editorială": "Strategie redacţională pe termen lung, sub o anumită viziune asupra: valorilor profesionale, morale, culturale, politice."

Datorită actualităţii sale, afişăm, pe site-ul www.bursa.ro, articolul "Eu nu sunt cizmar", din "BURSA", semnat de MAKE, în 2004, la care face referire textul de mai sus.

Crăsnea, CRP: Apariţia stenogramelor Vântu este stânjenitoare pentru orice jurnalist onorabil

Indira Crăsnea, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), a declarat, referitor la apariţia în presă a stenogramelor din cazul Vântu, că acest lucru este stânjenitor pentru orice jurnalist sau om de presă care se luptă să-şi facă meseria profesionist şi onorabil.

"Din păcate, demonstrează că sunt printre ai noştri persoa-ne care acceptă şi participă la un rău făcut cu mână proprie. Se pare că nu este îndeajuns ca ei să fie sancţionaţi prin recomandări, pentru că atunci când bunul-simţ şi trasul civilizat de mânecă nu sunt suficiente în aplicarea eticii profesionale, trebuie să intervină sancţiuni ferme. Consiliul de Onoare al Clubului va discuta despre consecinţele apariţiei acestor stenograme şi va decide asupra oportunităţii declarării ca obligatorie a Recomandării privind autoreglementarea relaţiilor profesionale dintre patronii din mass-media, editori şi jurnalişti (adoptată în 2006 şi modificată în 2007)", a declarat Indira Crăsnea într-un comunicat citat de Mediafax.

"Ca jurnalist şi preşedinte al Clubului cred că apariţia aces-tor stenograme nu face decât să dea apă la moară celor care abia aşteaptă să ne pună zgardă şi care tropăie de fericire pe margine când ne pot arăta cu degetul. Le cer colegilor mei din mass-media să fim conştienţi şi uniţi în apărarea valorilor şi eticii şi în a lua distanţă ferm de cei care nu ne fac onoare şi din cauza cărora statutul de jurnalist este pus la index", a mai spus preşedintele CRP.

Luni au apărut în presă stenograme din dosarul penal al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Stenogramele reprezintă discuţii cu politicieni - Mircea Geoană, Dan Ion Popescu, Cozmin Guşă - şi jurnalişti (Bogdan Chirieac, Cătălin Popa, Corina Drăgotescu, Sergiu Toader). SOV discută politică, îl felicită pe Geoană în calitate de preşedinte al României şi spune de ce ar fi pus la cale sus-pendarea lui Traian Băsescu.

Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată pentru favorizarea unui condamnat la închisoare, respectiv Nicolae Popa, fostul preşedinte Gelsor, găsit vinovat pentru păgubirea a peste 300.000 de investitori la FNI.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. CTP asta are acelasi sindrom ca SCF de la BVB. Adica un fel de lichelism la cap.Culmea ca amindoi si-l exhiba cu atita emfaza, de trebuie sa stai cu mina pe digestiv. Sa nu tzi se aplece.E ca(virgula) cum ei ar flatula . Dar de fapt se pirtzie ca alea de isi arata silicoanele prin cancan."Acum sunt ironic"..Ca la Focsani.

    1. Aferim!

      Ce este cu Focsani? Tot apare in comentariile tale.

      Acolo e tata brokerilor carpatini.Sau mai bine zis iepurini....El da oara exacta in piatza de capital mondiala..De acolo se trage dowjones in sus sau in jos....E copmlicat a dracului de tare...nici eu cred ca nu ibtzeleg totul....Darmite EL...

    Ba esti czsmar Make ! Si ai dato-n bara cu Popescu. Acum sa vedeti adevarata fata ( si barbile) lui Make; ard de nerabdare sa vad cum il va face praf rechinul CTP. 

    Demonstreaza ca sint ilegalitati. Eu unul astept cu interes sa spui ce legi incalca Vantu impunand politica editoriala despre care e vorba in editoriale. Si mai astept sa sesizezi justitia pentru ilegalitatile acestea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb