Spania a vândut obligaţiuni la randamente record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2011

În perioada ianuarie - iunie, Trezoreria Spaniei a obţinut 49,5 miliarde euro din vânzarea de titluri de stat pe termen mediu şi lung.

În perioada ianuarie - iunie, Trezoreria Spaniei a obţinut 49,5 miliarde euro din vânzarea de titluri de stat pe termen mediu şi lung.

Spania a vândut ieri, pe pieţele de capital, obligaţiuni pe 10 şi 15 ani în valoare de 2,62 miliarde euro (3,72 miliarde dolari), la randamente record pentru zona euro, din cauza temerilor legate de extinderea crizei datoriilor din regiune.

Trezoreria Spaniei a vândut titluri de 1,81 miliarde euro (2,69 miliarde dolari) pe zece ani, la un randament mediu de 5,896%, faţă de 5,395% la licitaţia precedentă, din 19 mai. Pentru aceste titluri, cererea a depăşit oferta de 1,5 ori.

Statul a vândut şi titluri de 814 milioane de euro pe 15 ani, la un randament de 6,191%, faţă de 6,027% în 16 iunie. În acest caz, cererea a fost de 2,08 ori mai mare decât oferta.

Ambele randamente sunt la cel mai ridicat nivel din 1997, înainte de crearea zonei euro. În opinia analiştilor, asemenea randamente nu sunt sustenabile pentru Spania, pe o perioadă lungă.

Cererea pentru obligaţiunile Spaniei a fost solidă, depăşind 5,12 miliarde euro. Ţinta Trezoreriei a fost să vândă titluri de 1,75 - 2,75 miliarde euro.

Ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado, a declarat că, în pofida tensiunilor de pe pieţele de capital, Spania nu are probleme cu plasarea obligaţiunilor de stat.

Săptămâna aceasta, Parlamentul spaniol a aprobat limitarea cheltuielilor publice, în încercarea de a reduce deficitul bugetar. Spania are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar la 6% din PIB în 2011, respectiv la 4,4% din PIB în 2012, de la 9,2% în 2010. Ca să atingă acest obiectiv, premierul spaniol a decis reducerea salariilor din sectorul public, îngheţarea pensiilor şi diminuarea unor ajutoare.

Deşi ţara are un nivel relativ redus al datoriei publice, unii investitori se tem că Spania, a patra economie din zona euro - dependentă de finanţarea străină, va deveni următoarea ţară care va apela la un pachet de sprijin, cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb