SPECIALIŞTII AVERTIZEAZĂ: "Creşte riscul de contagiune a turbulenţelor din Italia"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2018

"Creşte riscul de contagiune a turbulenţelor din Italia"

Turbulenţele politice din Italia, res­pectiv tensiunile din această ţară şi liderii UE încep să provoace îngrijorări în rândul specialiştilor, care se tem că valurile de şoc se pot răspândi în alte ţări din Europa.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul italian a stabilit o ţintă de deficit bugetar de 2,4% din PIB în următorii trei ani, sfidând Bruxelles-ul, care a calificat bugetul Italiei ca fiind unul "exploziv, care pare să depăşească limitele regulilor comunitare".

În acest context, randamentele obligaţiunilor de stat italiene au urcat la niveluri maxime ale ultimilor ani, euro a înregistrat pierderi, acţiunile s-au depreciat, iar activele sigure precum bondurile germane şi francul elveţian au crescut, ceea ce a determinat banca de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. să avertizeze că riscul unui impact mai larg al turbulenţelor italiene a crescut, chiar dacă pieţele din Spania şi Portugalia - văzute ca un barometru cheie pentru orice contagiune către periferia Europei - au demonstrat până acum o anxietate redusă.

Totuşi, strategii "Goldman Sachs" declară: "Activele riscante europene rămân vulnerabile şi există posibilitatea unei contagiuni în zona euro, având în vedere expunerea mare pe Italia. Deşi economiştii noştri nu aşteaptă implicaţii sistemice pentru economia globală, riscurile de contagiune au crescut".

Ieri, euro a scăzut cu 0,6%, la 1,1505 dolari - cel mai redus curs din ultimele şase săptămâni, potrivit Bloomberg, care aminteşte că randamentul titlurilor italiene cu scadenţa la zece ani a urcat cu 14 puncte de bază, la 3,44% (cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani).

Randamentul titlurilor spaniole cu maturitatea la zece ani nu a fost, însă, modificat (1,53%), la fel cel al obligaţiunilor portugheze (1,89%). În Grecia, randamentul a urcat cu 9 puncte de bază, la 4,31%.

Ieri, vicepremierul italian Luigi Di Maio a declarat că Italia nu va schimba ţinta de deficit bugetar, în pofida presiunilor din partea Bruxelles-ului şi a partenerilor din UE.

"Nu vom renunţa la obiectivul de 2,4%, care trebuie să fie clar. Nu vom da înapoi niciun milimetru", a spus Di Maio într-un interviu radio, susţinând că liderii Franţei şi Germaniei vor căderea guvernului italian.

Guvernul Italiei nu vrea ca ţara să părăsească UE

Guvernul Italiei nu vrea să părăsească Uniunea Europeană sau zona euro, a mai afirmat vicepremierul Luigi Di Maio, după ce, ieri dimineaţă, Claudio Borghi, deputat al coaliţiei aflate la guvernare, a afirmat că ţara ar beneficia de condiţii economice mai bune dacă ar fi în afara zonei euro.

Claudio Borghi susţine că problemele Italiei s-ar rezolva dacă ţara ar reveni la propria monedă.

Însă, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, a afirmat ieri că italienii ştiu că euro "îi protejează".

Ca răspuns la afirmaţiile lui Borghi, Moscovici a spus: "Ceea ce ştiu sigur este că Italia este în centrul zonei euro. Este în interesul zonei euro să aibă o Italie puternică şi este în interesul Italiei să aibă un euro solid şi o zonă euro solidă. Deci, să lucrăm împreună, cu sânge rece, într-un spirit constructiv. Italienii înşişi sunt foarte ataşaţi de euro deoarece ştiu că îi protejează, haideţi să nu alimentăm zvonurile şi declaraţiile care sunt într-adevăr inadecvate".

Scope Ratings: Calificativul Italiei, în pericol

Ţinta de deficit bugetar de 2,4% din Produsul Intern Brut în perioada 2019 - 2021, anunţată recent de Guvernul italian, reprezintă un risc important la adresa ratingului de ţară, a avertizat ieri agenţia germană de evaluare financiară Scope Ratings, transmite Reuters.

"Dacă Italia, ţară a cărei creştere este sub potenţial, nu reuşeşte să îmbunătăţească semnificativ sustenabilitatea bugetului său, economia sa ar fi expusă unui risc semnificativ de încetinire", susţine Denis Shen, analist la Scope Ratings, potrivit Agerpres.

Scope Ratings, care în prezent atribuie Italiei un rating "A minus" cu perspectivă negativă, nu precizează când anume va fi publicată următoarea sa evaluare.

În schimb, agenţia Standard & Poor's ar urma să dea publicităţii propriul său verdict în data de 26 octombrie, iar Moody's înainte de sfârşitul acestei luni. La rândul său, Fitch a confirmat la finele lunii august calificativul pe termen lung atribuit Italiei, dar a modificat perspectiva la negativă, de la stabilă.

Standard & Poor's atribuie Italiei un rating "Baa2", în timp ce Moody's şi Fitch îi acordă un calificativ "BBB". O retrogradare a ratingului suveran de către una sau mai multe dintre aceste agenţii de evaluare ar duce ratingul Italiei la un pas deasupra nivelului "nerecomandat pentru investiţii", iar o perspectivă negativă nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb