Pandemia dă semne de relaxare. Specialiştii spun că numărul scăzut al cazurilor noi înregistrat de la o zi la alta dă semne că valul trei, cel care a umplut secţiile ATI COVID-19 ajungându-se ca bolnavii să fie ţinuţi în Unităţile de Primiri Urgenţe, Ambulanţe sau chiar şi pe holurile spitalelor, este pe final. În acest context, unitatea suport COVID de la Râmnicu Sărat a început să primească şi bolnavii cu alte afecţiuni şi doar pe cei infectaţi cu SARS-CoV-2, aşa cum s-a întâmplat în ultimul an, iar Spitalul Judeţen Buzău cere reducerea numărului paturilor din secţia ATI COVID-19 şi relocarea lor către restul bolnavilor. Cu alte cuvinte, în aceste zile, sunt schimbări importante care conduc spre revenirea la normalitate în unităţile sanitare din Buzău.
Buzăul a ajuns să numere 12.416, dintre care, în ultimele 24 de ore, au fost raportate doar 19 cazuri noi. Cu alte cuvinte, numărul tot mai mic de confirmări a determinat managerii unităţilor medicale să schimbe strategia din spitale aplicată în ultimul an al pandemiei. Concret, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat a cerut redeschiderea unităţii medicale şi pentru restul bolnavilor decât cei infectaţi cu SARS-CoV-2. Astfel, primele persoane au fost internate miercuri, 12 mai.
Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Râmnicu Sărat, a spus pentru sansanews.ro: "În sfârşit revenim la normalitate, iar spitalul îşi deschide porţile şi pentru pacienţii cu patologia non COVID-19, după o lungă perioadă în care au fost păgubiţi de asigurarea asistenţei medicale în Spitalul Municipalul Râmnicu Sărat. Avem deja internate patru persoane. Sunt pacienţi internaţi în secţia de Chirurgie şi Obstretică-Ginecologie. Sunt pacienţi din zonele arondate Râmnicului şi din oraş. Au patologii chirurgicale şi este şi o graviduţă care trebuie urmărită".
Este vorba despre bolnavi care locuiesc în comunele din zona municipiului şi care, în toată această periodă, s-au tratat acasă, ţinând legătura cu medicul de familie, dar şi cu doctorii din spitalul Râmnicu Sărat, care îi aveau în evidenţă, iar imediat ce au aflat că se pot interna nu au stat pe gânduri şi au cerut ajutorul specialiştilor pentru o evaluare medicală şi chiar intervenţii chirurgicale care le pot salva viaţa.
"Sunt pacienţi urmăriţi de medicii noştri chirurgi, aflaţi în evidenţa lor cu afecţiuni cronice, cancere, care aşteptau de mult deschiderea spitalului. Patologia chirurgicală, în mare parte, nu a putut fi acoperită doar de Spitalul Judeţean Buzău", a spus Felicia Vasile.
Spitalul Municipal va continua să trateze şi pacienţii COVID-19, însă numărul paturilor alocate este mult mai mic.
"Am dedicat pacienţilor infectaţi cu coronavirus întreaga secţie exterioară, Pneumologie, pentru formele uşoare, cu 16 locuri, Secţia Boli Infecţioase din cadrul clădirii vechi a spitalului, iar pentru afecţiunile chirurgicale- 14 paturi, în fosta locaţie a compartimentului ORL. În ceea ce priveşte Secţia ATI am organizat două circuite, păstrând pentru pacienţii COVID 5 paturi, 3 dintre acestea fiind prevăzute cu ventilatoare", a anunţat, încă de luni, Felicia Vasile, la Focus News.
De exemplu, în prezent la Râmnic mai sunt internaţi 37 de pacienţi cu infecţia SARS-CoV-2, dintre care 5 bolnavi sunt la ATI.
• Spitalul Judeţean cere reducerea paturilor la ATI COVID
Presiunea din secţiile ATI COVID, acolo până nu demult erau toate locurile ocupate, s-a mutat pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă destinată bolnavilor cu alte afecţiuni decât infecţia cu SARS-CoV-2. În ultima săptămână, aproape zilnic, patru-cinci paturi din cele 14 alocate pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus rămân libere , în timp în ce în secţia ATI nonCOVID sunt internaţi şi câte 26 de bolnavi, adică aproape pe toate paturile disponibile. Managerul Spitalului Judeţean, Claudiu Damian, a explicat, că se observă o creştere constantă în această secţie, pentru această categorie de bolnavi, iar situaţia devine critică.
Pentru a putea face faţă solicitărilor, managerul Spitalului Judeţean spune că singura soluţie este ca , încet, încet , să se revină la normalitate, în sensul că numărul paturilor alocate până acum pacienţilor COVID să scadă în favoarea celor post COVID. În acest sens, încă de luni a fost făcută o solicitare către Direcţia de Sănătate Publică pentru ca, cel puţin la ATI, numărul locurilor pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2 să fie diminuat de la 14 la 9.
Până când Direcţia de Sănătate Publică va primi un răspuns de la Minister, medicii din Judeţean se descurcă cum pot, iar bolnavii sunt internaţi pe unde se găseşte câte un loc liber, însă deja numărul pacienţilor îl depăşeşte pe cel al paturilor alocate. Un exemplu este chiar secţia tampon, unde sunt 32 de paturi şi unde, de obicei erau ţinuţi suspecţii COVID, luni, 10 mai, avea internaţi 48 de bolnavi post COVID.
O gură de oxigen a venit miercuri, 12 mai, ca urmare a decizie luate de Spitalul Judeţean împreună cu Spitalul CFR ca o parte dintre pacienţii post COVID să fie trataţi în cea de a doua unitate medicală. Astfel că, după două săptămâni de la semnarea unui protocol între cele două spitale şi după ce s-au pus la punct şi pe teren toate detaliile, au putut fi transferaţi primii 9 pacienţi din Spitalul Judeţean Buzău către Spitalul CFR.
Este vorba despre 9 pacienţi care, deşi au trecut de infecţia cu coronavirus, au în continuare nevoie de îngrijiri medicale şi monitorizare din partea specialiştilor. Cei 9 buzoieni au fost evaluaţi din nou de medici şi în această după amiază au fost transferaţi la CFR.
Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău, a spus: "9 pacienţi din secţia tampon COVID a S.J.U.Buzău au fost transferaţi la Spitalul CFR. Sunt pacienţi cu vârste cuprinse între 47 şi 82 de ani. În urma evaluării medicale, s-a decis transferul acestor pacienţi pentru recuperare şi monitorizare. Pacienţii au fost transferaţi cu Ambulanţa din cadrul SAJ Buzău, cât şi cu ambulanţa pentru victime multiple".
Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, declarat: "Aveam nevoie, cel puţin acum 2 săptămâni, când am demarat discuţiile de transfer al bolnavilor din cauza presiunii foarte mari, aveam atât pacienţi COVID, cât şi post COVID, precum şi ceilalţi pacienţi non COVID. Atunci, efectiv nu mai ştiam unde să-i împărţim şi unde să separăm aceşti pacienţi COVID, suspecţi, non COVID, astfel încât să-i protejăm pe toţi, pacienţi şi cadre medicale. De aici nevoia de a găsi o soluţie de uşurare şi de a separa pacienţii din zona tampon COVID, în Spitalul CFR. Deşi erau doar 25 de paturi, era o gură de oxigen."
Trendul descendent al noilor cazuri se simte în toată ţara, pentru prima dată după luni bune în care numărul cazurilor de COVID-19 a fost foarte mare, toate judeţele, dar şi Capitala, sunt în scenariul verde. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia că poate apărea un nou val de îmbolnăviri.
Medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău, a declarat: "Ne gândim şi la un al patrulea, şi la un al cincilea val, depinde mărimea valului. Una e să fie tsunami, alta să fie un val mic care te loveşte puţin peste picioare. Să sperăm că din ce în ce vom putea controla lucrurile. E clar că impactul pe care îl va avea acest val în sănătatea publică nu va fi acelaşi ca la valul 2, care a fost cel mai greu de trecut, şi valul 3, care, prin complicaţiile pe care le-a antrenat, ne-a creat mari probleme. Va creşte, să zicem, la un moment dat, rata de infectare dar să sperăm că formele de boală care se vor întâlni vor fi dintre cele uşoare şi medii, fără aspectul de gravitate pe care l-au îmbrăcat celelalte de până acum".
În continuare, epidemiologii recomandă vaccinarea în număr cât mai mare precum şi purtarea măştii de protecţie.
"Ar trebui să avem cât mai repede o acoperire vaccinală mult mai înaltă, undeva peste 50% pe judeţul nostru. Cred că am mai avea nevoie de încă o lună pentru a ajunge la această ţintă. Apoi, este nevoie în continuare de aplicarea măsurilor de prevenţie. Masca încă nu este indicat s-o dăm jos pentru că există încă multă populaţie receptivă şi există riscul ca un individ asimptomatic să transmită uşor infecţia şi să genereze focare COVID-19", a adăugat medicul Carmen Scîntei.
De la debutul pandemiei şi până în prezent, la Buzău au fost administrate aproape 103.000 doze de vaccin anti COVID.