Directorul interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, colonelul Constantin Vlase, a anunţat, marţi, că unitatea are doar doi medici infecţionişi, iar în actualul context aravea nevoie de 5-6. Vlasea precizat că, de la 1 ianuarie, la Secţia de Boli Infecţioase vor veni doi medici rezidenţi şi va mai fi detaşat un alt infecţionist, scrie News.
Constantin Vlase a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la nivelul Spitalului Judeţean se află doi medici infecţionişti.
"La nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu funcţionează doi infecţionişti: doamna conferenţiar, şefa clinicii şi doamna doctor Gingăraş. Le mulţumesc din suflet şi le transmit aprecierea şi consideraţia mea pentru întreaga activitate pe care au desfăşurat-o pe această perioadă. Doi oameni să îngrijească zilnic 150 de pacienţi şi să răspundă şi tuturor evaluărilor din Unitatea de Primiri Urgenţe nu este un lucru uşor", a explicat managerul unităţii medicale.
El a precizat că, în mod normal, Secţia de Boli Infecţioase are alocat un număr de 4,5 posturi.
"Dacă stăm să vorbim despre necesarul de medici infecţionişti vă aduc la cunoştinţă că în organigrama şi conform normativelor în vigoare a secţiei Clinice de Boli Infecţioase, există un număr de 4,5 posturi. Deci la ora actuală, teoretic, la un număr de 38 de paturi, câte are secţia clinică de boli infecţioase în mod normal, fără să fie pandemie, fără să fie Covid, ar trebui să fie 4,5 infecţionişti. Dacă Secţia de Boli infecţioase a avut în îngrijire 150 de pacienţi, dacă va avea în îngrijire 50 şi ceva de paturi, 70 şi ceva de paturi, 90 şi ceva de paturi, în funcţie şi de cum vor veni şi aprobările de la Direcţia de Sănătate Publică, printr-o coroborare rezultă clar faptul că ar trebui să fie asiguraţi cel puţin doi care nu au fost până acum, conform statului de organizare", a transmis Constantin Vlase.
El a anunţat că de la 1 ianuarie în Secţia de Boli Infecţioase vor veni doi rezidenţi şi va mai fi detaşat un alt medic.
"Începând cu data de 1 ianuarie cele două locuri libere în secţia clinică de boli infecţioase au fost ocupate în mod legal şi regulamentar prin examenul naţional de rezidenţiat. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. Vor fi tineri rezidenţi, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină care vor fi infecţionişti cu parafă şi cu drepturi pline şi cu experienţă la momentul încheierii specializării de boli infecţioase. De asemenea, tot după data de 1 ianuarie va fi mai detaşat din ceea ce mi s-a comunicat un infecţionist din zona centrală acolo unde vin proaspeţii medici specialişti care începând cu data de 1 ianuarie vor avea drept de liberă practică", a explicat directorul Spitalului Judeţean Sibiu.
Constantin Vlase a mai declarat că în actualul context ar fi nevoie de cel puţin cinci, şase medici infecţionişti.
"Consider că în contextul actual pandemic, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu ar trebui să aibă un nucleu puternic format din minim 5-6 medici infecţionişti pentru a asigura atât continuitatea liniilor de gardă pe specialitatea de boli infecţioase şi pentru a asigura toate evaluările necesare specifice acestei afecţiuni", a afirmat managerul unităţii medicale.