Sportivii din Rusia şi Belarus au primit o mică şansă pentru a putea ajunge la Paris şi o parte dintre ei au deci să profite de ea. Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat 22 de sportivi ruşi şi 17 belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris. CIO a publicat o primă listă de sportivi ruşi şi belaruşi, din patru discipline (lupte, haltere, ciclism, trampolină), care şi-au dat acordul de a participa la Jocurile Olimpice Paris sub drapel neutru. Tot atunci, organismul olimpic internaţional a indicat şi faptul că a primit refuzuri din partea a doi sportivi ruşi - printre aceştia numărdându-se ciclistul Aleksandr Vlasov - şi a cinci belaruşi. Între timp, alţi 18 sportivi din cele două ţări şi-au confirmat prezenţa. În turneul olimpic masculin de tenis au fost invitaţi ruşii Daniil Medvedev şi Andrei Rublev, locurile 5 şi 6 ATP, iar în cel feminin au fost invitate bielorusele Arina Sabalenka (nr. 3 WTA) şi Victoria Azarenka (nr 16), şi rusoaicele Daria Kasatkina (nr 14) şi Liudmila Samsonova (nr 15).
Pentru a fi invitaţi la Jocurile Olimpice, "sportivii individuali neutri" au trebuit să depăşească atât obstacolul calificărilor, cât şi o dublă verificare, de către federaţiile internaţionale apoi CIO, a faptului că nu au sprijinit activ războiul din Ucraina. Între timp, CIO trebuie să actualizeze listele sportivilor ruşi şi belaruşi care vor participa la Paris sub drapel neutru. Anumite federaţii internaţionale, cum este cea de atletism, a exclus în totalitate sportivii ruşi şi belaruşi din concursuri, iar Federaţia Internaţională de Nataţie le-a permis accesul atât de târziu încât e greu de crezut că înotătorii ruşi şi belaruşi vor putea participa. Rusia a renunţat în cele din urmă să boicoteze Jocurile de la Paris, dar echipa de gimnastică feminină a refuzat participarea, în timp ce canotajul şi judo-ul se gândesc să îşi trimită reprezentanţi la Paris.
Pe de altă parte, un număr de 313 ofiţeri de poliţie şi membri ai gărzii civile spaniole vor fi dislocaţi la Paris pentru a participa la operaţiunile de securitate din timpul Jocurilor Olimpice (26 iulie - 11 august), a anunţat Ministerul de Interne spaniol. Autorităţile franceze au fost cele care au solicitat aceste întăriri pentru a pregăti sistemul de securitate în vederea desfăşurării evenimentului sportiv, a precizat ministerul spaniol într-un comunicat de presă. În total, 171 de ofiţeri din poliţia naţională şi 142 de gardieni civili vor pleca în capitala Franţei, având printre ei experţi în securitate urbană, deminare şi chiar unităţi canine. Contingentul va rămâne şi pentru Jocurile Paralimpice, din 28 august până pe 8 septembrie. Autorităţile franceze plănuiesc mobilizarea a aproximativ 45.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi a 18.000 de militari în timpul Olimpiadei, la care se vor adăuga în jur de 20.000 de agenţi de securitate privată, potrivit comitetului de organizare.