Sprijin din partea Băncii Europene de Investiţii în valoare de 21 milioane Euro pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Miscellanea / 18 decembrie 2020

Sprijin din partea Băncii Europene de Investiţii în valoare de 21 milioane Euro pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a angajat să susţină programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un împrumut în valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani. Împrumutul este garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice, nucleul planului de investiţii pentru Europa - cunoscut şi ca "Planul Junker" şi este acordat în cadrul programului "Romania Higher Education Programme Loan", conform unui comunicat de presă.

Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de predare, cercetare, inovare dar şi a condiţiilor de viaţă ale studenţilor în universităţi din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanţările acordate susţin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătăţirea mediilor de învăţare, creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. Suma totală alocată de BEI prin acest program este de 100 milioane Euro.

Contractul de împrumut semnat de UTCN, în data de 27 noiembrie a.c., reprezintă primul sprijin acordat unei universităţi din România, de către Banca Europeană de Investiţii, în cadrul acestui program de susţinere a învăţământului superior, lansat la începutul anului 2020. Planul de investiţii al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în 3 clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spaţii pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, precum şi construirea de noi spaţii de cazare pentru 300 de studenţi, alături de renovarea celor existente. Investiţiile vor asigura, de asemenea, o clădire nouă destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale precum şi mutarea bibliotecii universităţii şi a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generaţie.

"Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se prezintă astăzi ca fiind o instituţie de învăţământ superior modernă, diversă şi complexă, cu o identitate bine conturată, implicată activ în ecosistemul local, regional şi naţional, recunoscută şi apreciată ca fiind un furnizor de educaţie, cercetare, transfer tehnologic şi inovare de înaltă calitate. Sprijinul BEI acordat universităţii noastre, pentru cel mai mare program de investiţii de capital pe care l-am avut vreodată, va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare şi cercetare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Suntem mândri că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate din ţară care a primit aprobarea BEI de finanţare prin programul de împrumut pentru dezvoltarea instituţiilor de învăţământ superior din România 2021-2025, a spus Prof. dr. ing. Vasile Ţopa, Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

"Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a sprijini ambiţiosul proiect de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Finanţarea din partea BEI în valoare de 21 milioane Euro, pe o perioadă de 25 de ani, va consolida şi mai mult excelenţa academică şi ştiinţifică a UTCN, demonstrând modul în care investiţiile vizionare în învăţământul superior pot îmbunătăţi educaţia, cercetarea, inovarea şi eficienţa energetică", a spus Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate care va fi sprijinită prin noul program de finanţare pentru învăţământul superior din România, program în valoare de 100 milioane Euro, optimizat de BEI şi garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice. În prezent, BEI examinează posibilitatea finanţării mai multor universităţi din ţară, alte proiecte urmând să fie anunţate în săptămânile următoare. Programul propus pentru perioada 2021-2025 urmează acordului de finanţare semnat de BEI cu Universitatea Politehnica din Bucureşti în anul 2019, în valoare de 25 milioane Euro care s-a dovedit a fi de un real succes şi care se doreşte a fi multiplicat prin programul nou propus.

Noua finanţare BEI va îmbunătăţii calitatea activităţii de predare şi de cercetare, precum şi viaţa studenţilor din campusul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Programul de investiţii va consolida şi mai mult rolul UTCN de lider al excelenţei academice din România, va reduce numărul studenţilor nevoiţi să se specializeze în străinătate făcând universitatea şi mai atractivă pentru studenţii străini.

Extinderea şi îmbunătăţirea calităţii spaţiilor destinate predării şi cercetării din cadrul UTCN va contribui la creşterea numărului de absolvenţi cu înaltă calificare, esenţial pentru intensificarea activităţilor de dezvoltare şi inovare în domeniul specializărilor inteligente şi va răspunde cerinţelor marilor angajatori din nord-vestul României.

Programul de investiţii în campusul universitar, susţinut de BEI, va îmbunătăţi semnificativ eficienţa energetică a clădirilor şi va reduce atât cheltuielile cu energia, cât şi emisiile de carbon. 46% din investiţiile totale vor îmbunătăţi eficienţa energetică ca urmare a faptului că noile clădiri vor fi proiectate şi construite în conformitate cu standardele de construire a clădirilor cu consum de energie aproape zero, iar clădirile existente vor fi renovate.

Banca Europeană de Investiţii susţine investiţiile în educaţie în Europa şi în lume, asigurându-se că cele mai bune practici vor consolida noile investiţii din acest sector. În ultimul deceniu, BEI a acordat peste 30 miliarde EUR pentru investiţii în şcoli, universităţi şi în educaţie şi formare continuă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb