Sprijin prudent al Angelei Merkel pentru proiectele de reformă a zonei euro propunse de Macron

AMALIA IONESCU
Internaţional / 17 septembrie 2017

Angela Merkel (Sursa foto: Facebook)

Angela Merkel (Sursa foto: Facebook)

Cancelarul Angela Merkel, care se pregăteşte pentru al patrulea mandat în fruntea guvernului german, şi-a manifestat vineri un sprijin prudent faţă de planurile Parisului de reformare a zonei euro, oferind în schimb sprijinul său fără rezerve pentru proiectele de reformă socială propuse de preşedintele Emmanuel Macron în Franţa, relatează AFP.

Cancelarul german şi-a exprimat poziţia cu ocazia vizitei la Berlin a premierului francez Edouard Philippe, sosit în Germania pentru a pregăti terenul pentru reformele pe care preşedintele Macron intenţionează să le iniţieze în zona euro şi ale căror detalii doreşte să le prezinte imediat după alegerile parlamentare germane din 24 septembrie.

"Cu siguranţă, trebuie să consolidăm guvernanţa zonei euro. Nu am nimic împotriva unui ministru european al finanţelor. Îmi pot imagina asta", a declarat Angela Merkel în legătură cu planurile Parisului privind crearea unui buget, a unui ministru al finanţelor şi chiar a unui parlament al ţărilor din zona euro, potrivit Agerpres.

"Însă ceea ce este important pentru mine este ca aceste sloganuri - «guvern economic», «ministru european al finanţelor» şi «buget» - să aibă de asemenea şi un conţinut", a avertizat cancelarul german.

Aceste declaraţii arată că în spatele deschiderii afişate de Berlin, viziunile celor două ţări se deosebesc în detaliu, notează AFP. În timp ce Franţa doreşte ca aceste noi mecanisme să fie puse în slujba unei politici ambiţioase de investiţii care să sprijine creşterea economică şi sectoarele strategice de activitate în Europa, Berlinul este precaut în legătură cu orice lucru care ar putea semăna cu o mutualizare a datoriilor şi insistă asupra monitorizării stricte a deficitelor publice, mai scrie sursa citată.

În ceea ce priveşte mutualizarea datoriilor, cancelarul şi-a reiterat ferm refuzul. "Asupra acestui principiu, nimic nu se schimbă", a declarat ea într-un interviu acordat grupului de presă regional german "Funke" şi "Ouest-France".

Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat la Berlin că nu are "nicio îndoială" că se vor găsi soluţii comune cu Franţa odată constituit viitorul guvern german.

La rândul său, premierul francez a subliniat importanţa de a da un nou suflu proiectului european.

"Avem sentimentul că urmează să se întâmple ceva, că trăim un moment special în istoria Europei şi că putem reuşi sau eşua", a spus el, cerând o "accelerare şi tranformare a lucrurilor".

Angela Merkel a oferit în schimb un sprijin ferm pentru proiectele controversate de reformă socială propuse în Franţa de Emmanuel Macron şi care sunt urmărite cu mare interes în Germania.

"Cred că este foarte important faptul că Emmanuel Macron a spus în timpul campaniei electorale ce reforme doreşte şi în ce termen şi, prin urmare, există o legitimitate incredibil de puternică pentru a le duce la bun sfârşit", a declarat şefa guvernului german.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb