Sprint fiscal: Noile taxe cocoşează microîntreprinderille

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2023

Colaj de Make

Colaj de Make

English Version

Cele mai afectate vor fi companiile mici şi mijlocii, profitabilitatea şi competitivitatea acestora urmând să fie erodate

Noile măsuri fiscale aduc responsabilităţi şi costuri suplimentare companiilor, ne-a spus Florina Mateescu, fondatoarea companiei Perfect Accounting, expert contabil şi membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) din anul 2005.

Specilistul ne-a precizat: "Conform Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, vom avea câteva schimbări majore în modul de lucru al firmelor, cu impact începând cu prima zi a următorului an fiscal, dar care se vor resimţi cel mai probabil la finalul primului trimestru al anului viitor. Din păcate, aceste modificări aduc nu numai o schimbare la nivelul proceselor, ci în special noi responsabilităţi şi costuri pentru companii".

Deşi impactul modificărilor legislative va fi resimţit de întregul mediu de afaceri şi chiar de populaţie, Florina Mateescu este de părere că cele mai afectate vor fi companiile mici şi mijlocii, prin creşterea unor taxe ce vor avea ca efect imediat reducerea profitabilităţii, iar pe termen mediu, a competitivităţii. Numărul firmelor radiate a fost în creştere anul acesta, iar pentru 2024 trendul se va accentua şi ca urmare a noilor condiţii.

Sprint fiscal: Noile taxe cocoşează microîntreprinderille

"Un element important pentru microîntreprinderi este impozitul pe venit, care de la 1% se majorează la 3%, practic avem o triplare a taxelor plătite. Această cheltuială cu taxele, coroborată cu creşterea salariului minim, se va reflecta în bugetul firmei prin costuri greu de gestionat pentru companiile care nu au atins o maturitate şi stabilitate pe piaţă, nu au un portofoliu solid şi stabil de clienţi sau întâmpină probleme de cashflow", ne-a transmis sursa citată. Aceasta atrage atenţia că impozitul de 1% va fi aplicat microîntreprinderilor ale căror venituri sunt de maximum 60.000 euro şi care nu activează în domenii specifice precum IT, HoReCa, activităţi juridice sau servicii de sănătate, iar cel de 3% pentru microîntreprinderi cu venituri de peste 60.000 euro sau care desfăşoară activităţi din cele enumerate anterior. Pentru ca o companie să se încadreze ca microîntreprindere trebuie să aibă minim un angajat cu normă întreagă, condiţie care se păstrează din prevederile legale anterioare.

Florina Mateescu subliniază: "Mărirea salariului minim brut de la 3000 de lei la 3300 lei, deja în vigoare, afectează cel mai mult companiile care au un număr mai mare de 30 de angajaţi. Acestea plătesc în medie 1200 de euro/ lună, în plus faţă de situaţia anterioară. Pentru industria IT, până acum a existat o facilitate de 10% scutire de impozit, reducere ce a avut ca scop stimularea pieţei locale. Eliminarea acestei facilităţi va aduce şi modificări în tipurile de contracte pe care companiile le vor avea cu angajaţii, aceştia transformându-se din salariaţi cu contract individual de muncă în prestatori de servicii cu contracte în consecinţă, încheiate cu companii de tip SRL".

Legea prevede şi uniformizarea regimului fiscal aplicabil salariilor din IT cu cel din sectoarele construcţii şi industria alimentară, respectiv angajaţii vor plăti impozit pe veniturile care depăşesc 10.000 de lei. Deoarece legea a fost publicată în Monitorul Oficial în 27 octombrie, aceste modificări se vor aplica veniturilor obţinute în luna următoare, adică în noiembrie.

O altă modificare importantă, care are legătură cu personalul angajat, este impunerea suplimentară a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă. Acestea vor fi impozitate cu contribuţia la sănătate (CASS), în procent de 10%, mai arată specialistul, apreciind: "Toate companiile vor încerca să-şi acopere majorarea de taxe prin creşterea preţului final, aşa că cel care va avea de suferit este antreprenorul, salariatul, dar mai ales consumatorul. Practic, creşte costul de trai şi scade puterea de cumpărare".

De aproximativ 20 de ani, de când a fost publicată prima variantă a Codului Fiscal, mediul de afaceri trage constant un semnal de alarmă asupra modificărilor periodice care destabilizează fluxul de capital în economie, pentru că nu există predictibilitate legislativă şi fiscală, ne-a mai spus sursa citată. De la apariţia Codului Fiscal, în 2005, acesta a suferit 554 de modificări făcute prin 107 legi şi ordonanţe de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. La anul avem alegeri si sansa sa scapam de ei. Vom vedea anul viitor cu ce datorii ne lasa. PSD&PNL nu au nevoie de productie sau de de servicii pentru ca ei stiu doar sa dijmuiasca bani imprumutati. E timpul sa plece pentru totdeauna.

    1. nu ai cum sa scapi de “ei”.

      AUR = Cal Troian PSD! 

      ca sa scapi de “ei” tre sa scapi de acuala “securitate / sri / doi si unsfert”). si nici atnuci nu scapi de “ei” caci noii “ei” vor devenii ca “ei” atrasi de curgerea prin robinet a “banilor/coruptiei”. 

      tre sa “distrugi” “robinetul/cismeaua” nu sa te chinui sa “gonesti” pe cei ce se reintorc la adapare si acaparare monopol asupra “fantanii de bani”. 

      s c c r e t 

      s c c r e t 

      Cum distrugi fantana?

      Scopul nu este sa distrugi fantana... ca moare turma si usuci ogoare.

      Da distrugi e simplu! 

      Sa pastrezi, pazesti, echilibrezi, imparti, corect e greu.  

      Accesul la "abundenta" corupe .... 

      s c c r e t 

      Deocamdata nu avem cu cine sa-i inlocuim.

      Singura solutie este un nou partid, cu oameni inteligenti si dedicati intereselor tarii (si nu clanurilor si intereselor de partid), iar acest partid nu poate sa apara decat daca este finantat de antreprenorii romani, satui sa tot cotizeze la destrabalarea si incompetenta din sistemul bugetar. 

      PSD1 (PSD) si PSD2 (PNL) sufoca economia si continua politica de a lua de la cei care muncesc, produc si tin tara pe umerii lor, pentru a da la parazitii din sistem. 

      Nu putem continua la nesfarsit cu capuseala asta, iar mediul de afaceri trebue sa reactioneze prin infiintarea unui partid. Alta solutie pe termen mediu si lung la baroneala din partidele actuale, nu exista. 

      PNL-ul si-a pierdut identitatea atunci cand s-a inhaitat cu aripa PDL a PSD-ului si a devenit un fel de PSD2, cu fel de fel de fluturi locali, asemenea stanestilor din PSD.

      Prostia pe care au facut-o acum, sufocand economia in favoarea parazitilor locali si centrali (sperand, in marea lor idiotenie, ca astia le vor aduce voturi, cand de fapt efectul va fi contrar), o vor resimti din plin anul urmator. NU au inteles inca ca primarii NU pot aduce voturi pentru ca nu suntem un popor de zombi, ca sa votam la comanda sau indemnul hotilor, nesimtitilor si idiotilor locali. Votam pentru activitatea partidelor, nu pentru lozincile partidelor, iar activitatea lor lasa de dorit in multe privinte. 

      Nu poti repara lucrurile in Romania. Privind in istoria trecuta si cea recenta, orice observator lucid remarca aspectele care ne condamna astazi la aceasta stare de lucruri. Lipsa perpetuă educatiei este o realitate cruda, iar servilismul Bisericii ortodoxe la adresa oricarei puteri e o alta realitate, una care a mers mana in mana cu mentinerea permanenta a oamenilor in nestiinta. De asemenea, nu am avut niciodata institutii functionale, puterea a fost exercitata continuu fara a se tine cont de interesele populatiei, contribuabilul a fost permanent tratat precum o vita pusa sa traga la jug.

      Caderea regimului comunist a venit pentru Romania cu mesajul "de astazi suntem o democratie", insa nu am stiut ce este: noi n-am construit nimic democratic in istoria noastra, n-am pus una peste alta caramizile unor institutii, n-am acumulat o cultura civica, una politica ori o cultura sociala. La noi totul a fost preluat din alte parti in incercarea de a grabi lucrurile, asa ca sosirea comunismului in tara ne-a gasit cu un procent urias de populatie rurala care traia cel mult pana la 40-41 de ani (doar un taran din zece ajungea la aceasta varsta!) si cu o populatie urbana fara suficienta substanta, fara suficient capital si fara o economie functionala la parametri decenti, datorita micimii societatii in ansamblul ei. La 1880, "in tara inului si a canepei, noi importam panza, funie si saci din Germania", pe langa bere, caramida, cuie... Starea importurilor si exporturilor romanesti de astazi nu este decat continuarea realitatii de atunci, una care ne-a caracterizat mereu. 

      Azi, Romania este captiva unei mafii care isi are originile in caracatita securista care a ramas fara stapan, asa ca s-a apucat sa lucreze pe cont propriu. Au trecut aproape 35 de ani si am ajuns sa fim condusi de urmasii lor, care fac o treaba excelenta (pentru propriul interes) prin intermediul acelor analfabetilor functionali care ajung sa fie deputati, senatori, secretari de stat, ministrii si prim-ministrii: pot fi manevrati cu o usurinta incredibila, dat fiind intelectul limitat si needucat al acestor cozi de topor. Lasati de capul lor, netrebnicii actioneaza conform principiului IMGB "Noi muncim, noi nu gandim!", fragilizand si mai mult o societate debilitata. 

      Din spate vine valul unei generatii tinere in care 50% sunt analfabeti functionali (e statistica publica), aceasi care nu stiu si nici nu vor sa munceasca pentru ca insasi notiunea le este straina: ei sunt produsii tuturor reformelor ratate din domeniul educatiei. Alaturi de patura nemultumitilor din societatea autohtona, vedem formandu-se un grup de 60%-70% care sunt condamnati la statutul de electorat captiv, iar prin votul lor se va continua domnia caracatitei securiste devenita oligarhie. 

      In concluzie, aici nu se poate vorbi nici despre distrugerea fantanii si nici despre pastrarea, paza si echilibrarea fluxurilor. Fantana este a lor, este bine pazita si tot ce iese din ea intra direct in buzunarele potrivite. Romania este un teritoriu in care functioneaza "institutiile extractive" si nu "institutiile incluzive".  

      Orice reforma va fi mimata, orice progres va fi minim, orice speranta pentru ziua de maine incurajata si apoi rasplatita cu aceasi moneda de doi bani pe care romanii au primit-o de sute si sute de ani. 

      Din fericire, pentru ca suntem in Uniunea Europeana, astazi suntem liberi sa plecam din iobagie. Nu avem nevoie decat de curajul de a merge in preajma altor fantani, unele langa care exista decenta, respect si legea exista si se aplica mult mai mult decat la noi. 

      Ultimul sa stinga lumina! 

      sa nu ne lasam inca pacaliti de ciclul migrator de la sate la orase ca procent din piburi!

      in anii 1600 otomanii furau islandezi si alti europeni pentru sclavie… in timp ce ei deveneau mai bogati si rata procentuala intre rural si urban scadea. 

      Alta … Grecia antica la maxim imperiu rata dintre rural si urban scadea; Roma antica cu gropile de avort la comun in plina glorie rata dintre rura si urban scadea. 

      Vezi in analele romaniei ca au mai fost repetate aceste cicluri de fuga de la tara la oras ca procent din pib sau populatie… ca pe urma in situatie de criza, razboi, crash economic sa se inverseze. 

      Oamenii fug de orase cand incep sa faca “foamea”… daca nu intervine rapid guvernul sa “devalorizeze” banii ca sa poata imparti puterea de cumparare si la cei ce nu au atunci cand sunt semnale de prabusire a productiei / productivitatii si a cererii (interne externe) de consum / bunuri. 

      In hiperinflatia din Germania govul a furat puterea populatiei platind externul … pe sacrificiul populatiei in cos putere de cumparare bunurile trecute de la 12345678 au cazut la nici 1-2 maxim 3…. asta inseamna depresie si plata externa la japca. Cine avea pe vremea aia 1oz de aur cumpara daca con vertea pe nominal o strada intreaga de case parasite si abandonate de populatia izgonita de cost nominal trai….(seamana cu romania anii 40-47 si anii 89-96… ambele cu crasurile veniturilor exprimate in cantitati aur si cu bula de costuri bunuri exprimate in pret aur). 

      Sunt fenomene economice ce duc periodic la distrugerea stocurilor imobiliare intr-un imperiu sau economie… 

      Asistam in timp real la dovezile: Libanului, Siriei si a altor state… Daca dai cu razboi si foamente cade rata de urban in favoarea ruralului… daca o dai cu expansiune securitate si formare imperiu ori rute noi comerciale dai cu crestere urban in defavoarea ruralului. 

      s c c r e t 

      sos ROmania e alternativa la AUR... pavat ca pute a cvas si vodca ruseasca ieftina

       

      personal sustin Miscarea Nationala , atata timp cand nu se reliaza cu AUR sau SOS Romania sau alte pramatii rusesti  

      Ban.Cher.Vali 

      De acord ca PSD va guverna cu AUR la anul.

    se numesc politici reversibile de taxare!

    guvernul se pregateste din timp pentru iesirea la pensie sau somaj a actualei generatii ce imbatraneste si scade in randament si productivitate - ce impacteaza venitul real si forteaza gov za schimbe politicile de taxare ca sa curete din buruienile economiei. Buruienile economiei prabusesc venitul real al populatiei - nu politica de taxare. Politica reversibila de taxare se baga pe sub ciclul de cadere a veniturilor reale (unde varf in 2019 iarna - tarziu 2020-2021 in piata reala = vezi prabusirea din scurt a chiriilor si cotatia imo - in procente) 

    Acum restrangerea artificiala din piata si imbatranirea populatiei neproductive la “magazine” duce la cost de trai mai scump si la deal ciclu nominal scumpiri an de an.. cel putin pana in 2027 active si 2029-2030 mancare taxe impozite. Dupa ce se declanseaza alt ciclu sanatos de deflatie prin spalarea altui ciclu de NPLuri. Unde putem vorbi de alt ciclu de crestere a veniturilor reale cand somajul de atunci va intra la munca cu o pondere mai mare de tineret angajati initial pe venituri reale deflate / mici ca sa spele bula de credit a generatiei din urma lor. 

    avem forma de squeze cel putin pana in 2026 unde posibil sa intram deja in euro .. pe urma depresia reala a generatiei actuale va incepe prin 2028-2030…. 

    De unde stiu toate astea? 

    Simplu: urmarim politicile reversibile de taxare ce favorizeaza sau pedepsesc comportamente social economice productive sa neproductive / speculative sau nu pe nise diferite. 

    Ciclul dobanzilor reale ipotecare cu av 5% in bula si in crash, cu flux negativ si flux pozitiv din rata banca cu randament piata reala (numit si ciclul de ponzi financiar bancar unde mulgerea bancherilor si implicit a guvernelor este peste potentialul natural al pietei economiei reale - ca putere de plata pe termen lung) 

    Ciclul bulelor de chirii “valutare” si ciclul bulelor de pret in valute a cocioabelor. 

    Istoric varfurile finale sunt cand piata cade; ieftinirile sunt mereu dupa depasirea depresiei speculative urmat de depresia executarilor silite dar cu crestere economica noua a veniturilor reale ale populatiei (chiar daca ele repornesc din alt minim si alta austeritate) 

    majoritatea vor intelege ca politicile de acum sunt anti firme mici si in consecinta ei se vor muta din comportamente actual productive (dar in scadere) in comportamente intens speculative - cu tot cu restrangerea artificiala de “bunuri necesare” ce se propaga deja in piata. 

    Acest comportamen va deplasa rezervele de cas a polulatiei in mainile monopolurilor actuale si va scoate pe tusa firma dupa firma - mica. 

    Oamenii vor catua simultan “ieftinul” la consum si “scumpul” la randament profit - ce vor putea vinde cu o marja mare de profit… mult mai mare ca acum … impingand costurile statului si a creditului pe gatul final al consumatorului.., chiar daca el se va rarii treptat incepand cu 2025-2026 (dupa alegeri alt pachet misto de legi e pregatit in sertar). 

    Recomand antreprenorilor sa sa lipseasca pe 4-5 de acte speculative si sa stea in flux de cash si sa inceapa sa isi faca rocada in firme la ciclul generatiei.. ca sa nu ii prinda din scurt ruptura din fata a randamentelor si sa se trezeasca cu caderi de flux abrupt. 

    Este mai ieftin deja sa punem tineri pe posturi si sa le facem “antrenamentul”… nu este inca mai ieftin sa schimbam inca tot “batranetul” de pe posturi… 

    Atentie nu actionati in panica… asta e un proces natural ce trebuie intins pe 3-4-5 ani … cu parere de rau.. firmele care isi vor antrena prea bine “tinerii” vor risca sa ii piarda in urmatoarea depresie economica - caci ei vor fi alungati de costuri de trai balon inaccesibilitate la case … credit… fortand tinerii sa puna in balanta daca se merite sa stea intr-o tara scumpa si fara “oportunitati” (asa se intampla cand ciclul de credit sta inchis). 

    Antrenati “tinerii” cat inca sa depinda de cv “batrani”. O parte din “batrani” sa ii tineti pe posturi si in urmatoarea depresie ca si recunostinta fata de ei din boomul financiar trecut. Ei vor accepta veniturile reale deflate si vor trece mai cu bine peste costurile balon din piata - fiind deja bagati in casele si ratele lor nu vor dori sa sufere ca cei din piata din jurul lor (urmatorul ciclu de NPLuri). 

    Cand NPLurile urmatoare vor da semne de schimbare din varf in vale … atunci se recomanda firmelor mici (ca sa devina mari) accesarea de levier plus angajare in masa. Cand NPLurile ating iar minim urmeaza o panica ce va inversa iar ciclurile de la : crestere economica prin relativ deflatie la crestere economica prin forma de squeze relativ inflatie. 

    analiza mea spune ca mai sunt 3-4-5 ani de “relativ inflatie”…. se vede si in ce face gov la nominal pensii si salarii din “pix” in timp ce piata “crapa in unele parti”. - asta cere yoy scumpiri lanominal raft doar ca va avea un impact sever in comportamentul consumatorului ce va continua sa caute cel mai mic pret - ducand la o forma de competitivitate a firmelir prin reducerea interna de pierderi si costuri si prin promovare si acaparare externa de clienti vechi si noi clienti. Va forta firmele sa genereze mai multe forme de “promotii” si “cadouri” daca vor sa stea pe plutire… atentie !!! caci consumul e lovit din toate partile!! - firmele trebuie sa devina inventive!  

    Exemple deja de scumpiri peste veniruri nete acuale: 

    cartof 0,8 la 2,8-3-3,5-4 kg; zahar 2,5 la 5,5… ulei 4,5 la 8,5-9-10 lei…. morcov 0,5-1 leu la 2-2,5 lei kg… kwh in tavan procentual… si totusi veniturile reale aflate in cadere inca dau semne ca se tin bine. Doar competitivitatea celor mici si monopolul celor mari va reusii sa nu prabuseasca veniturile reale zdravan… bine si nici gov sa nu o faca de “oaie” dar asta vedem dupa alegeri si dupa alti 2 ani de alegeri.. politicile economice cer timp de propagare efecte in piata intre 3-4-5 ani. 

    Pentru Domnul Isarescu: este inuman ca in Cluj sa ai mp in asa balon si bancile sa “fie” reziliente.. in timp ce in Italia sunt sub venituri si regiuni din Spania. 

    Este inuman sa mulgem periodic polulatia de atata truda transpiratie si familii distruse doar pentru politica gov de expansiune. 

    Este inuman Isarescu (banca centrala) sa fie partasa la suferinta oamenilor cu milioane de credite tizer… doar pentru mulgerea populatiei. 

    Multe politici economice nu au fost pentru “oameni” ci pentru bancheti si gov, O sa vina in fata si vremea regretelor… dar pana atunci avem de distrus rata de proprietari ca procent din pib simultan cu rata natalitatii / demografica. 

    Corceala actuala etnica si crasul demografic seamana izbitor….dar izbitor cu perioada 1890-1945… cu negustori in piata de toate etniile; cu valute de tot felul; cu vanzare de active interne catre terti de tot felul… cu o generatie aflata intr-un tumult demografic si economic constant… w1…. w2… abdicari, arentate, asasinari etc… ca sa ii trebuiasca poporului roman “foametea” din 47 ca sa punem bazele altui ciclu national de crestere.. pana in varful din 80-82 si sucirea la vale…cu suprastocuri si jaf national din 89-96-2000-2007….. 

    Cand vedem iar “romania mareata / mare”? 

    Cand se va scutura marea de buruieni! 

    Pana atunci jocul continua! 

    s c c r e t  

    1. Felicitări pentru text.

    A observat cineva in Romania Lipsa mandriei cetatenilor fata de tara?

    A observat cineva lipsa mandriei fata de principiile socale culturale etc nationale? 

    A observat cineva lipsa nationalismului din Romania? 

    A observat cineva lipsa steaburilor Romaneste la Ferestre de bloc si case civile? 

    Asta spune multe de actuala generatie. 

    Iubirea de tara - tationalitate -resurse - cultura interna lipseste cu desavarsire ca procent din pib si ca procent din consiinta populatiei. 

    Cum poat oare Americanii .... cica ... democrati... republicani... sociali... etc... rasisti... sa isi tina Stagurile ancorate cu Aniii... si nu la institutii publice.... ci la cele civile...?! 

    s c c r e t 

    1. A observat cineva.

      Deindata ce a observat, a fost compromis public. 

      Este o actiune deliberata, coordonata de ocupantul strain.  

      A observat cineva ca nu avem SECURITATE?! 

      Asta este ceea ce n-a observat nimeni.

      Ocupantul strain ne-a convins ca trebuie sa ne eliminam SECURITATEA! 

      "securitate" si asta!

      avem "Securitate" interna ca sa tina "insecuritatea" la oamenii din interior. 

      inainte avema securitate extarna dar si securitate interna.... securitate interna ce iar isi depase apributiile si a compromis alta generatie ... respectiv din 89. 

      iar de securitatea din 90 2000 "interna" nu putem vorbi ca a existat.... au fost doar jefuitori la drum mare.... tigari cu avioane sri aduse.... "droguri".... "tablori".... "oua".... "tamara".... "fni".... toate sub STRICTA SUPRAVEGHERE A BANCII NATIONALE SI A GUVERNULUI. 

      Inca un aspect legat de securitate: 

      A facut cineva un studiu al populatiei... pe parte de tendinte culturale economice politice.... 

      Pai cum imi place sa analiz in cartiere comportamente sociale... la o simpla intrebare.... in vreme de razboi daca vi se dau arme ce faceti?..... peste 85% din oameni au raspuns ca vor curata intai clasa politica si guvernul si pe urma se vor ocupa de "razboi". 

      Da...da.... 

      SR Iul stie ... despre acest sondaj si despre aceasta inclinatie sociala comportamentala a actuale generatii scarbita si saturata pana in gat.... de ce s-a intamplat acestei tari si lor personal... familiilor lor. 

      Joaca cu securitatea... si in mainile cui sta ... se pune.... se muta.... este periculoasa si cere responsabilitate. 

      s c c r e t 

      Nu este nici un ocupant strain.

      De peste 500 de ani, partile componente ale acestei tari, cu exceptia Transilvaniei pana la 1918, au fost sub ocupatia interna a elitelor conducatoare. Istoria a demonstrat ca clasa boierilor romani era de alta etnie (slava in principal) si aceasta a dat permanent domnitorii. Impreuna cu Biserica, au stapanit o populatie care numai de etnie romana nu era. Vedeti studiul genetic de acum cativa ani, in care au fost identificate doar patru procente de ADN latin in noi: in acest caz, nici ADN-ul dac nu poate sa fi fost mult mai mult (daca il putem identifica) si, laolalta, probabil ca suntem cel mult 20% daci si romani. Restul de 80% este in principal ADN slav, bulgar, grec, turc, rom (tigan), maghiar, etc. 

      Aceasta ciorba genetica (fireasca, daca stam si-o gandim logic) a venit la pachet cu fluxuri permanente de culturi, obiceiuri, datini, legi si deprinderi, iar peste acestea a venit geografia, una care nu le-a permis locuitorilor acestei tari sa fuga nici din calea invadatorilor si nici din calea exploatatorilor locului. Uitati povestea cu "am otravit fantanile, am ars campurile si-am fugit in paduri": acesta era tipicul campaniilor militare, unul care viza infrangerea inamicului prin epuizare economica atunci cand acesta evita confruntarea militara. Deci, dupa ce plecau turcii si tatarii acasa, noi (amestecul genetic numit rumân si nu român!) reveneam la locul dezastrului ca sa sapam alte fantani si sa reinfintam alte culturi: asa am trait intr-o saracie lucie cu sutele de ani. 

      Aceasta este realitatea in care au trait Tarile Romane, peste care stapaneau boierii, iar ca sa isi poata permanentiza dominatia au ajuns la intelegeri cu turcii, pe urma cu fanariotii pusi de turci, iar cand Poarta Otomana s-a prabusit sub greutatea propriei coruptii si a propriei inapoieri economice si tehnologice, boierii au (re)ajuns din nou in fruntea bucatelor. 

      Primul pas facut de ei a fost sa-i scoata pe preotii ortodocsi din joc, vezi secularizarea averilor manastiresti din timpul lui Cuza. Timp de sute de ani, aceste lipitori au folosit inclusiv violenta ca sa isi ia partea de taxe de la iobagi, care slugareau si pentru biserica. Dupa ce in tarile romane am inceput sa avem domnitori fanarioti, Biserica Ortodoxa Romana s-a grecizat (la propriu) si a inceput sa trimita fondurile obtinute la Muntele Athos: luandu-le sursa de bani, Cuza si cei din spatele lui au capitalizat astfel propria tara. 

      Pe urma am adus familia regala, liberalii si-au declarat limpede intentiile "prin noi insine" (adica noi primii la placinte), societatea a ramas rurala si dupa ce penultima mare rascoala taraneasca din Europa a avut loc la 1907 (ultima este cea rusa, care s-a suprapus pana la confundare peste revolutia bolsevica) si, cu exceptia perioadei SovRom-urilor, pana astazi "ocupantul strain" am fost tot noi, adica propria elita oligarhica. 

      Da, aceasta a inteles sa se aplece si dupa cum bateau vanturile dinspre turci, unguri, polonezi, germani, rusi si, mai nou, europeni.  

      Da, au acceptat la masa impartelii si pe straini, care au venit si au cerut (iar noi i-am primit si le-am dat) pentru ca stiau (si noi stiam) ca suntem prea slabi militar, organizational, civilizational (in masura in care putem vorbi despre o civilizatie romaneasca in sensul complet al cuvantului). 

      Propria elita oligarhica nu este deranjata sa imparta prada caci stie ca acesta este pretul pentru ca ea insasi sa isi permanentizeze accesul la resurse, iar strainii accepta acest compromis pentru ca nu i-a costat nimic altceva in afara de proiectarea fortei. Cu alte cuvinte, e mai ieftin sa arati ciomagul decat sa il folosesti, iar jupanii Romaniei au acceptat intelegerea tacita. 

      Acesta este adevarul despre noi: noi ne-am ocupat pe noi insine in sensul exploatarii venale a acestei tari, in timp ce plateam taxa de protectie la fiecare stapan devenit mai puternic decat cel de dinainte. 

      Adn bulgar, sarb, rom? Aberatii! Nu exista asa ceva!

      Despre ce studii ADN vorbesti legate de Adn latin doar 4%? 

      "Nu este nici un ocupant strain."

      ba da , prietene, ba da!  

      Ban.Cher.Vali 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb