STANDARD & POOR"S: Economia României va scădea cu mai mult de 6% în 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2009

Analistul S&P, Marko Mrsnik: "Probabil că după un al doilea trimestru slab vom revizui previziunile pentru PIB-ul României în scădere".

Analistul S&P, Marko Mrsnik: "Probabil că după un al doilea trimestru slab vom revizui previziunile pentru PIB-ul României în scădere".

Economia României va scădea cu mai mult de 6% în acest an, consideră analistul Standard & Poor"s Marko Mrsnik, care subliniază importanţa continuării eforturilor de consolidare la nivelul bugetului de stat şi al politicii fiscale, inclusiv pentru stabilizarea ratingurilor suverane.

Domnia sa a explicat: "Probabil că după un al doilea trimestru slab vom revizui previziunile pentru PIB-ul României în scădere. Vedem că investiţiile scad puternic, la fel şi consumul. Ultimele evoluţii sunt influenţate de politica restrictivă a creditării. Este greu de stabilit o cifră exactă, incertitudinea este foarte mare, mă gândesc la o scădere mai amplă de 6%".

Referitor la deficitul bugetar, analistul S&P a precizat, potrivit NewsIn, că, încă de la începutul acestui an, agenţia de rating prognoza depăşirea ţintei stabilite de guvern cu FMI, de 4,6% din PIB.

Marko Mrsnik a declarat: "Suntem foarte conservatori în ceea ce priveşte previziunile faţă de deficitul bugetar şi trebuie să spunem că de la începutul acestui an am estimat un deficit bugetar de 6,2% din PIB, indiferent de ţintele fiscale impuse de FMI şi de Uniunea Europeană, de aproximativ 4,5%. Acest lucru este cauzat de o scădere puternică a veniturilor. Impozitul pe venit de asemenea a avut un impact asupra a ceea ce se întâmplă în economie şi nu vedem o corespondenţă în ceea ce priveşte cheltuielile".

Domnia sa subliniază că "este important ca acest elan al eforturilor de consolidare să fie menţinut".

Analistul S&P a menţionat: "Sigur, contracţiile ciclice sunt mai puternice decât ar fi putut să prevadă cineva, chiar şi FMI sau UE aveau previziuni pentru o contracţie mai moderată în acest an, totuşi cred că ar avea o oarecare flexibilitate, ar putea fi acceptate nişte deficite mai mari, dar trebuie să vedem acest efort de consolidare care trebuie să fie foarte evident din partea autorităţilor. Cred că toată lumea a ajuns la concluzia că este nevoie de măsuri de îmbunătăţire în zona cheltuielilor, care au crescut foarte mult şi nejustificat în ultimii ani şi trebuie restructurate".

Economistul avertizează, de asemenea, că guvernul "s-ar putea baza excesiv pe finanţarea de la băncile locale", în condiţiile în care activele sectorului bancar sunt deţinute de către băncile mamă străine, care la un moment dat şi-ar putea schimba strategia şi ar putea să se teamă de risc, reducându-şi astfel finanţarea statului prin aceste canale. De asemenea, Mrsnik a subliniat importanţa eforturilor de consolidare fiscală pentru stabilizarea ratingurilor României.

"Ratingul şi previziunile sunt menţinute la nivelul actual, iar pentru ca ratingul să se stabilizeze, trebuie să vedem o consolidare economică şi fiscală, efectul structural trebuie făcut, în timp ce presiunile exterioare ar trebui să scadă", a conchis economistul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb