Standard & Poor's: "Piaţa obligaţiunilor corporatiste chinezeşti, cea mai mare din lume"

Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie 2014

Standard & Poor's: "Piaţa obligaţiunilor corporatiste chinezeşti, cea mai mare din lume"

Piaţa obligaţiunilor emise de companiile chineze a devansat-o pe cea americană, devenind cea mai mare din lume, iar în următorii cinci ani va fi responsabilă pentru o treime din necesităţile societăţilor din întreaga lume, semn al riscurilor crescute puse de piaţa chineză a obligaţiunilor asupra sistemului financiar global, a estimat agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P), citată de Reuters.

Potrivit S&P, la finele lui 2013 companiile chineze aveau datorii de 14.200 miliarde de dolari, faţă de 13.100 miliarde de dolari, cât datorau companiile americane, iar schimbarea la vârful clasamentului a avut loc cu un an mai devreme decât se preconiza. De asemenea, agenţia de evaluare estimează că regiunea Asia-Pacific, în frunte cu China, va fi responsabilă pentru o jumătate din necesarul de finanţare al companiilor din întreaga lume, estimat la 60.000 de miliarde de dolari până în 2018, conform Agerpres.

În prezent, China, a doua mare economie mondială, finanţează un sfert până la o treime din datoriile companiilor prin sectorul său bancar din umbră, iar acest lucru are implicaţii la nivel global, susţine S&P.

"Aceasta înseamnă că până la 10% din piaţa globală a datoriilor companiilor este expusă la riscul contracţiei sectorului bancar informal din China", avertizează agenţia de evaluare, estimând că este vorba despre o sumă cuprinsă între 4.000 şi 5.000 de miliarde de dolari. "În condiţiile în care economia chineză ar urma să înregistreze o creştere nominală de 10% pe an, în următorii cinci ani aceasta sumă nu poate decât să crească", adaugă S&P.

Din punct de vedere al fluxului de lichidităţi şi al gradului de îndatorare, companiile chineze se află în urma rivalilor globali, după ce în 2009 au fost lideri, susţine Standard & Poor's.

Agenţia adaugă că sectorul imobiliar şi cel siderurgic din China constituie o un subiect de îngrijorare, în condiţiile în care preţul ridicat al proprietăţilor imobiliare a contribuit la scăderea cererii pentru oţel.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb