STANDARD & POOR'S A MENŢINUT STABILĂ PERSPECTIVA NOASTRĂ DE RATING S&P reacţionează dur cu privire la OUG 114

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie 2019

S&P reacţionează dur cu privire la OUG 114

S&P: "Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunţată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei publice şi la creşteri semnificative ale dobânzii"

Agenţia de rating Standard & Poor's şi-a exprimat convingerea că Guvernul nostru va revizui prevederile cheie din Ordonanţa de Urgenţă 114 aprobată la finalul anului trecut, după ce va solicita comentarii din partea unor actori importanţi din piaţă.

S&P a făcut acest anunţ vineri seara, în cadrul comunicatului în care a precizat că a menţinut ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.

Amintim că, la începutul lunii martie, S&P a amânat stabilirea perspectivei de rating, după ce ţara noastră a solicitat apel la decizia agenţiei privind perspectiva ratingului. Atunci, a izbucnit un scandal în jurul perspectivei de rating S&P asupra ţării noastre, strategul economic al PSD Cristian Socol scriind pe blogul lui că Standard & Poor's urmează să anunţe scăderea perspectivei de rating a României de la "stabilă" la "negativă".

Totodată, fostul premier Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi consilierul premierului Darius Vâlcov, au transmis o scrisoare către Standard&Poor's, dând asigurări că vor modifica în maximum două săptămâni controversata ordonanţă 114/2018.

Vineri seara, specialiştii S&P au precizat: "În opinia noastră, un astfel de pas (n.r. revizuirea celor mai importante dintre prevederile OUG 114) este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienţei politicii monetare şi să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creştere a economiei pe termen mediu.

Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunţată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei publice şi la creşteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului.

Am putea revizui în creştere ratingurile României dacă mediul instituţional se stabilizează şi Guvernul face progrese susţinute în domeniul consolidării bugetare, pune în mod ferm datoria generală guvernamentală netă pe o traiectorie descendentă şi întăreşte cadrul de guvernanţă, ceea ce va duce la finanţe guvernamentale şi creştere macroeconomică mai stabile şi mai predictibile".

Reafirmarea ratingurilor şi perspectivei stabile reflectă aşteptările agenţiei de rating că Guvernul României va face paşi înspre modificarea şi recalibrarea unei părţi din măsurile introduse prin ordonanţa de urgenţă, aşa cum demonstrează dialogul permanent între părţile interesate pentru modificarea construcţiei taxei pe activele financiare, inclusiv planurile de a o dezlega de nivelul ratei interbancare, mai arată S&P, adăugând: "Nealterate, considerăm că propunerile iniţiale ar putea avea efecte neintenţionate asupra creşterii economice, competitivităţii şi a finanţelor publice, precum şi asupra eficacităţii derulării politicii monetare de către bănca centrală".

Potrivit S&P, ratingul este sprijinit de nivelul moderat al datoriei externe a României şi de perspectivele solide de creştere: "Înţelegem că Guvernul este pregătit să-şi revizuiască în mod cuprinzător pachetul de măsuri introduse recent, ceea ce considerăm că va atenua riscurile economice şi financiare pe termen scurt.

În forma iniţială, propusa taxă pe activele financiare ale sectorului bancar este legată de ROBOR şi nu exclude nicio categorie de active din baza taxabilă. Notăm că această dispoziţie va constrânge atât eficacitatea politicii monetare, cât şi abilitatea Băncii Naţionale a României de a ţine sub control inflaţia în acelaşi timp menţinând sub control stabilitatea sistemului financiar. Adiţional, considerăm că legislaţia care creşte considerabil cerinţele de capital ale fondurilor de pensii private şi face contribuţiile la Pilonul II voluntare ar putea exercita presiuni crescânde asupra sistemului de pensii.

În cazul în care ordonanţa ar suferi modificări insuficiente, considerăm că taxele sectoriale noi introduse ar putea cauza întârzieri în investiţiile străine planificate anterior, în special în sectorul energetic. Asta ar putea încetini convergenţa veniturilor din România cu nivelurile mai ridicate din Vestul şi Centrul Europei". Astăzi, venitul pe cap de locuitor rămâne la 50% din cel al Cehiei şi 60% din cel al Slovaciei, diferenţă care, în opinia specialiştilor citaţi, reprezintă niveluri absolute de productivitate mai scăzute în România.

Aceştia sunt de părere că politicile Guvernului sunt predominant orientate pe termen scurt, concentrând spaţiul fiscal disponibil pe majorarea salariilor în sectorul public şi pensiilor. Iniţiativele de reforme structurale lipsesc, în detrimentul reţelei de infrastructură învechite şi sistemului educaţional subperformant.

Agenţia de rating estimează că economia noastră va încetini şi mai mult în 2019, la 3,5%, din cauza cererii externe mai reduse şi a investiţiilor private mai slabe. "Deşi în România creşterea medie a PIB-ului per capita depăşeşte nivelul altor state cu acelaşi rating, S&P se aşteaptă la o moderare a creşterii către un nivel mai sustenabil de 3% anual, în perioada 2020 - 2022", arată sursa citată.

Perspectiva stabilă atribuită ratingului României reflectă opinia agenţiei că, deşi politicile rămân turbulente şi devin din ce în ce mai intervenţioniste, actualele metode de control şi echilibrare vor fi suficient de robuste pentru a rezista încercărilor politice de a interfera în independenţa instituţiilor.

În acelaşi timp, ministrul de resort Eugen Teodorovici apreciază că decizia S&P de a menţine perspectiva stabilă a României "este una corectă, care recunoaşte şi confirmă realitatea economică actuală a României": "Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog, cât şi viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate".

Reprezentanţii MFP consideră: "Printre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenţiei de rating sunt evidenţiate nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe în comparaţie cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi menţinerea perspectivelor de creştere economică.

Îmbunătăţirea rating-ului de ţară ar putea fi luată în considerare în contextul în care agenţia evaluează că se înregistrează progrese în ceea ce priveşte stabilitatea cadrului instituţional şi în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice pe o traiectorie descendentă, precum şi în consolidarea cadrului de guvernanţă".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. VEDETI , CE SMECHERI SUNTEM NOI ??? CUM- NECUM , I-AM DUS DE NAS , PE IDIOTII ASTIA DE CAPITALISTI !!! AAA , VRETI SA SCADETI , RAITINGUL TARII ??? NE LUAM ANGAJAMENUL SA REPARAM TOTUL !!! MA ROG , APROAPE TOTUL !!! CHEMAM BANCILE DUSMANOASE SI NEPATRIOTICE , LA DISCUTII !!! NE ASEZAM , VORBIM , DISCUTAM , NEGOCIEM !!! VEDEM CE SE POATE FACE !!! NE CONSULTAM !!! CA PANA ACUM , NU NE-A INTRESAT !!! CUM A SPUS SI SEFUL NOSTRU SUPREM , TOVARASUL LIVIU : SA SE NEGOCIEZE , PRIMESC ! DAR SA NU SE SCHIMBE NIMIC !!! CE NAIBA , CA DOAR , UNII DINTRE NOI , AU FACUT SCOALA LA MOSCOVA !!! I-AM DUS ASTFEL DE NAS PE CAPITALISTI , SA AMANE RAITINGUL LA CATEGORIA """" JUNK ''''''', ABIA PESTE 12 - 24 LUNI !!! CE IDIOTI !!! EI NU STIU , CU CINE AU DE-A FACE !!! O SA-I AMETIM , IN CONTINUARE , SA TREACA SI LUNA ASTA , SI DE LA 1 APRILIE , O SA LE TRAGEM 1 PACALEALA , SA NE TINA MINTE !!! SA FIE DE INVATATURA PENTRU TOTI CEI CARE SE JOACA CU TARA !!! SA PLATEASCA TOTI , ASA CUM S-A STABILIT IN ''''' 114 ''''' !!! NU INTELEGETI , INCA CA TARA ARE NEVOIE DE BANI , INDIFERENT CUM , SI DE UNDE ??? LEGAL SA-U NELEGAL ??? DAR DE FAPT , DACA STAM SA NE GANDIM ,,, NOI SANTEM LEGEA !!!

    1. le a dat Liviu un calendar Bursa in mana stanga si situatiile financiare in mana dreapta dupa care i a intrebat: asupra carui document v ati aplecat mai mult ca sa l discutam:-)

      pastila , repede ca arde

      Icterul va mananca!Rautatea e si printre cauzele cancerului!?

    2 saptamani s-a luptat cu zmeul agenturilor cu Daddy cel frumos.Si zmeul dai sa doboare ratingu si daddy dai sa il ridice .Dupa zile de lupte aprige s-a incheiat egal ,ratingu e la locu lui doar cateva discuri s-au deplasat putin :) Acum avem si basm de campanie :)

    1. Bine , a si fost ajutat se zice de cavalerii criptei rotunde :) Voodoo , incantatii de crestere pib adica daddy cel frumos a fost un fel de Harap Alb altfel nu izbandea in lupta cu zmeul agenturilor :) Acum avem si slogan de campanie ,,La placinte , inainte !,, Sa fie intr-un ceas bun,elvetian zic, sa nu se trezeasca zmeul ca vrea iar sa pape din rating :)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb