Stare de urgenţă pe piaţa metalelor de la Londra

CĂLIN RECHEA
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 8 martie 2022

CĂLIN RECHEA

Preţul nichelului a explodat pe piaţa de la Londra (London Metal Exchange), iar cotaţia intraday a depăşit 100.000 de dolari pe tonă, un nou record istoric (vezi graficul).

Stare de urgenţă pe piaţa metalelor de la Londra

Acesta este rezultatul apelurilor în marjă pentru mari producători ai metalului, care au încercat să se apere în faţa unor eventuale scăderi ale preţului prin intrarea în poziţii short.

Evoluţia preţului nichelului este consecinţa directă a incertitudinilor masive reprezentate de posibila oprire a livrărilor din Rusia, pe fondul continuării războiului din Ucraina.

Conform unei ştiri Bloomberg, LME a oprit tranzacţionarea contractelor pentru nichel, astfel încât să fie oferit mai mult timp pentru clarificarea poziţiilor short, în care sunt implicate cel mai mare producător mondial, Tsingshan Holding Group din China, şi o divizie a China Construction Bank, care este brokerul companiei.

Bloomberg mai scrie că LME a mărit confuzia de pe piaţă printr-un anunţ referitor la anularea tuturor tranzacţiilor pentru contractele cu livrare fizică care au avut loc marţi, 8 martie 2022, după miezul nopţii la ora Marii Britanii. În plus, LME a anunţat şi amânarea livrării metalului în cazul tuturor contractelor care implică livrarea fizică încheiate pentru nichel.

Mark Thompson, vicepreşedintele companiei Tungsten West şi trader pe piaţa metalelor, a scris pe Twitter că un producător de nichel are o poziţie short de 180 de mii de tone, ceea ce implică o pierdere din marcarea la piaţă de peste 5 miliarde de dolari.

Ulterior, acelaşi Mark Thomson a venit cu informaţii suplimentare despre o poziţie short mult mai mare din puncte de vedere al expunerii. "Prietenii mei de la LME (n.a. London Metal Exchange) îmi spun că un producător major de nichel are o poziţie short de 200 de mii de tone, la un preţ mediu de 21.000 de dolari pe tonă".

Marcarea la preţurile actuale implică o pierdere de circa 12 miliarde de dolari, în condiţiile în care contrapartidele sunt trei bănci şi doi brokeri de la LME.

În aceste condiţii, LME a declarat, practic, stare de urgenţă, după cum scrie analistul Javier Blas de la Blomberg pe contul său de Twitter. Aceste "măsuri de urgenţă" se aplică pentru livrarea fizică a metalelor din contractele derivate în cazul aluminiului, cobaltului, plumbului, nichelului, cositorului şi zincului.

Măsurile includ limitarea diferenţelor de preţ (spread) pentru termenele apropiate de livrare şi permit investitorilor care deţin poziţii short să evite livrarea fizică a metalului din contractul derivat.

Evitarea livrării fizice? Dar nu acesta este scopul final al unui contract derivat care are ca bază un metal sau alte materii prime?

Poate că aşa era odată. Acum pieţele s-au transformat doar în instrumente speculative, iar în cazul LME, majoritatea contractelor nu se închid prin livrarea materiei prime, ci prin transferarea contravalorii monetare.

Pe marginea informaţiei oferite de analistul Bloomberg pe contul său de Twitter, un cititor a subliniat direct natura problemei: "Nu pot să livreze metalele. Contractele de hârtie sunt doar o schemă Ponzi al cărei scop este controlarea preţurilor. Acum această schemă Ponzi s-a prăbuşit".

Ceea ce s-a întâmplat pe piaţa nichelului nu este un fenomen singular. Excesele speculative sunt prezente pe toate pieţele materiilor prime şi reprezintă un efect direct al politicii monetare iresponsabile a marilor bănci centrale.

În aceste condiţii, este foarte probabil ca starea de urgenţă să devină o prezenţă comună în peisajul burselor internaţionale.

Dar vor fi aceste stări de urgenţă suficiente pentru a opri reacţia în lanţ a schemelor piramidale din sistemul financiar global?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb