Guvernul a aprobat, ieri, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă, începând de astăzi, 15 septembrie. Este a patra oară când starea de alertă se prelungeşte, după ieşirea din starea de urgenţă în 15 mai.
Prin acelaşi act administrativ au fost stabilite măsuri în privinţa procesului de votare din 27 septembrie, printre care permiterea mitingurilor electorale şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igienă, dar şi obligaţia alegătorilor de a-şi dezinfecta mâinile înainte de intrarea în secţia de vot şi la ieşire.
Premierul Ludovic Orban a atenţionat că trebuie clarificată procedura de vot pentru cei care sunt bolnavi de Covid-19 sau sunt izolaţi la domiciliu.
"Trebuie să fie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile pentru că urna mobilă trebuie să le asigure exercitarea dreptului de vot şi celor care sunt izolaţi la domiciliu pentru că sunt infectaţi sau sunt carantinaţi pentru că sunt persoane de contact în ancheta epidemiologică şi trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului de vot. Am văzut că este foarte bună ideea ca întâi să se ducă urna mobilă la cei care necesită deplasarea urnei mobile non-Covid şi după aceea să se ducă la cei care sunt fie afectaţi sau sunt persoane de contact", a menţionat premierul.
Şeful Guvernului a subliniat că este obligatoriu ca alegătorii să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în secţia de votare şi la ieşirea din aceasta.
La finalul şedinţei, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, care va stabili regulile în secţiile de vot. Va exista obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea şi ieşirea din secţia de vot, iar cartea de identitate va fi introdusă informatic.
Şeful DSU a adăugat: "În privinţa măsurilor luate cu privire la desfăşurarea campaniei electorale şi la ziua votării, subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii (...) în limita de 100 de persoane maxim şi respectând măsurile stabilite de igienă.
Iar la secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, şi obligativitatea alegătorilor la intrare în secţia de vot şi la ieşirea din secţia de vot de a dezinfecta mâinile. (...) S-a mai introdus, la solicitarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, o clarificare în sensul că cei care au cărţi de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau de la aparatul care o citeşte. În privinţa celor care au buletine vechi - pentru că mai există persoane cu buletine vechi - acestea vor fi prelucrate manual cu dezinfecţia mâinilor lucrătorului".
El a spus că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.
Întrebat dacă va fi luată temperatura alegătorilor înainte de a intra în secţiile de votare, Raed Arafat a răspuns: "Este triajul stabilit prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii. Ce e introdus în ordin va fi obligatoriu. Dacă o persoană nu vrea să poarte masca, nu i se permite accesul în secţia de votare. Ţi se permite accesul dacă porţi mască, dacă te dezinfectezi pentru că atingi pixul, ştampila când votezi. Apoi trebuie să te dezinfectezi înaintea de ieşirea din secţie, pentru a reduce la minim riscul de infectare cu noul coronavirus. Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului".
Secretarul de stat a mai fost întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pixul de acasă, pentru a putea semna, iar Raed Arafat a spus că este de preferat acest lucru, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.
"Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu acesta. Poate că este şi mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci este foarte bine", a arătat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
El a mai precizat că urna mobilă va merge mai întâi la persoanele care nu au Covid şi abia apoi la persoanele carantinate, izolate la domiciliu, bolnave sau contacţi direcţi, sau aflaţi în spital. De asemenea, în secţia de votare, alegătorul va trebui să-şi dea jos masca pentru a putea fi identificat.
Secretarul de stat Raed Arafat a mai arătat că măsurile celelalte au rămas neschimbate, menţionând însă că " sporturile de contact au fost scoase de sub interdicţia desfăşurării activităţii în starea de alertă". În schimb, decizia privind reluarea activităţii în bazinele de înot acoperite ar urma după 15 zile, în urma unei analize privind situaţia epidemiologică.
Raed Arafat a mai spus că se vor putea organiza seminarii sau workshopuri în aceleaşi condiţii ca la teatre şi spectacole.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2020, 11:14)
Romania ,a devenit o anexa a PALESTINEI.? Tot ce tine de masurile anticovid in tara,sunt luate de catre arabul ARAFAT. Nu conteaza ca aberatiile spuse de el si devenite ORDIN pentru romani,incalca CONSTITUTIA Romaniei.Ce tara de rahat a ajuns Romania daca un DOCTORAS ARAB,conduce sistemul medical romanesc. Cand insa ministru sanatatii este un felcer din botosani,nu mai mira pe nimeni rsturnarea ierarhiilor. Tot asa si cu Presedintele Romaniei. Tara este condusa de un STRAIN,chiar daca este neamt.!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 10:03)
Just! Din p[cate NU AUDE NIMENI. Lacrimile noastre curg ]n m[ri str[ine!