Începând de astăzi, conaţionalii noştri care au domiciliul în afara ţării se pot înscrie în Registrul electoral, acesta fiind primul pas pentru a putea să voteze (prin corespondenţă sau la secţiile de votare care vor fi înfiinţate) la alegerile parlamentare din această toamnă.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a precizat că la viitoarele alegeri vor putea fi evitate cozile şi aglomeraţia, dacă se va opta masiv pentru votul prin corespondenţă: "Toţi românii care au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se vor putea înscrie în Registrul electoral, inclusiv cu opţiunea votului prin corespondenţă, ceea ce înseamnă că imaginile, aglomeraţia şi cozile de la secţiile de votare din străinătate vor deveni istorie. Cei care vor opta pentru această variantă vor avea şansa să voteze în câteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia, plus costurile deplasării la secţia de votare. Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poştă documentele necesare înscrierii în Registrul electoral. Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespondenţă, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul electoral pentru a avea şansa să voteze aproape de locuinţa dumnealor."
Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, se pot înfiinţa secţii de votare, dacă cer acest lucru cel puţin 100 de cetăţeni: "Tot ca o premieră absolută în legislaţia românească, secţiile de votare pot fi înfiinţate la cererea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, la cererea a minimum 100 de cetăţeni prin înscrierea în Registrul electoral. (...) Statul român nu va mai putea înfiinţa secţii de votare în afara celor din misiuni decât la cererea alegătorilor care se înscriu în Registrul electoral". Potrivit Agerpres, înscrierea în Registrul electoral se poate face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale, pe baza unei cereri ce va cuprinde numele, numele anterior şi prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu/ reşedinţă, codul poştal, adresa de e-mail, data, semnătura olografă a solicitantului. Ulterior, alegătorii vor primi prin Poşta Română documentele necesare votului prin corespondenţă.