Cercetătorii Staţiunii de Cercetare Legumicole Buzău se tem că ar putea rămâne fără mare parte din terenurile agricole pe care îşi desfăşoară activitatea după ce Primăria Buzău a prezentat un PUZ care arată că pe proprietatea unităţii de cercetare ar urma să fie amenajate mai multe drumuri. Vestea a căzut ca un trăsnet peste cercetătorii buzoieni care deja în ultimii zece ani au pierdut aproape trei sferturi din suprafaţa pe care o lucrau, adică de la 419 de hectare cât aveau, în prezent îşi mai desfăşoară activitatea pe 118 de hectare, fapt care a dus la diminuarea cantităţii de seminţe produse de la 8 tone pe an la circa 2 tone pe an.
În acest context, reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Legumicole Buzău au făcut un apel pe Facebook, în care au cerut ca planurile Primăriei Buzău să se oprească,
Cercetătorii de la Staţiunea Legumicolă Buzău susţin: "Luni, la Primăria oraşului Buzău, s-a desfăşurat o dezbatere de o importanţă capitală pentru viitorul comunităţii şi al cercetării naţionale: discuţia despre Planul Urbanistic Zonal «CONSTRUIRE ANSAMBLU IMOBILIAR MIXT». Situat pe terenul cu numărul cadastral #71312, acest plan sugerează dezvoltări care riscă să ne afecteze profund activitatea de cercetare şi conservare. Noi, ca păstrători ai unui tezaur cu peste 100 de soiuri, colecţii de mii de plante legumicole, floricole, aromatice, medicinale şi cel mai mare producător de seminţe de legume româneşti din ţară, am exprimat o poziţie fermă împotriva propunerii de a adăuga mai multe drumuri suplimentare. Aceste noi căi de acces ar împărţi inutil staţiunea noastră de cercetare, punând în pericol nu doar echilibrul ecosistemului local, ci şi munca noastră de conservare a patrimoniu legumicol al României".
De asemenea, cerceătorii subliniază că dezvoltarea urbană nu trebuie să se realizeze prin sacrificarea patrimoniului legumicol.
"Dorim să subliniem că munca noastră de cercetare şi de conservare depăşeşte simplele activităţi academice. Ea reprezintă o dedicaţie profundă faţă de viitorul sustenabil al comunităţii şi al ţării noastre", au scris în apelul lor cerceătotorii de la Buzău, menţionând: "Facem apel la toţi cei implicaţi - de la cetăţeni, la autorităţile municipale şi la colegii din domeniul urbanismului - să recunoască importanţa esenţială a lucrării noastre. Împreună, să găsim o cale care să respecte şi să valorifice atât dezvoltarea urbană, cât şi patrimoniul verde al Buzăului, asigurându-ne că oraşul nostru rămâne un loc vibrant, sănătos şi plin de speranţă pentru toate generaţiile viitoare. Să nu permitem ca drumurile propuse să divizeze nu doar terenul nostru de cercetare, ci şi spiritul comunităţii noastre. Este mai mult decât un apel la acţiune. Este un strigăt pentru salvarea unei părţi esenţiale din sufletul oraşului nostru".
Apelul cercetătorilor nu a rămas fără răspuns. La o zi după postarea reprezentanţilor unităţii de cercetare, Ionuţ Apostu, viceprimarul municipiului Buzău le-a răspuns, tot pe Facebook: "Primăria Buzau a fost întodeauna un partener al Staţiunii şi nu înţeleg interesul de a lansa pe Facebook o falsă problemă, deşi puteau verifica la sursă stadiul acelui Plan Urbanistic Zonal propus de arhitecţi. De fapt, într-un oraş sufocat de numărul mare al autoturismelor, specialiştii în urbanism au propus un bulevard în continuarea Aleii Sporturilor, ce ar traversa toată zona de nord spre Podul Mărăcineni! În fapt, o idee mai veche care ar rezolva tot traficul din zona comercială Unirii Nord şi ieşirea din oraş spre Moldova. Asta propun urbaniştii. În fapt, este o soluţie excelentă pentru descongestionarea traficului, dar acest lucru nu este posibil pentru că ar fragmenta terenurile de cercetare ale Staţiunii. Nu doreşte nimeni acest lucru şi l-am asigurat de acest aspect pe dl director Vlad, a fost doar o propunere în etapa dezbaterii publice. Forma finală a reţelei de drumuri propuse pentru Tarlaua 32 şi 34, va ocoli terenurile Staţiunii! Vom veni cu soluţii în zona adiacentă pentru crearea drumurilor de acces!".
Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a fost înfiinţată în 1957 pe scheletul altei societăţi de cercetare, Horticola Buzău, care la rândul ei a fost înfiinţată pe altă Unitate de Producere Seminţe Bucureşti. În present, are un portofoliu de 118 soiuri, faţă de 19 câtea aveau în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, în prezent, cantitatea de seminţe produsă a scăzut cu circa 6 tone pe an, faţă de cât producea Staţiunea în urmă cu 10 ani. În schimb, atât seminţele produse la Buzău, cât şi răsadurile de aici sunt cerute de tot mai mulţi români. Anul acesta, de la Buzău au plecat în toată ţara peste 2 tone de seminţe, însă cererea ar fi de cinci - şase ori mai mare. Pentru anul acesta, cercetătorii buzoieni au pregătit doar pentru vânzare circa 2 milioane de răsaduri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 21:26)
n-am incredere in politicieni
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.03.2024, 21:41)
...
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 22.03.2024, 21:52)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 22:07)
NU CREDETI IN POLITICIENI. ASTEAPTA SA TREACA DOAR ALEGERILE
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2024, 08:43)
politicienii hoti vor spala banii din hotii prin construirea unui mare cartier rezidential....prin firme fantoma bineinteles
4. Distrugere economica
(mesaj trimis de Cetatean în data de 23.03.2024, 14:34)
Politicienii români de după 1989 au înțeles că rolul lor este să trădeze țară și să o distrugă economic și social și să fure bani publici