STAŢIUNEA GOVORA Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Gabriela Ungureanu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 21 octombrie 2021

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Hotelul Palace Băile Govora a iniţiat un program complex prin care pacienţii care au suferit infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare.

Dr. Elena Dragomir, medic balneolog Hotel Palace Băile Govora, subliniază că, la pacienţii post COVID, modelul respirator se schimbă. "Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic, învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie".

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Reabilitarea se bazează pe programe personalizate. În acest sens, în funcţie de deficienţele fiecărui pacient, au fost create o serie de programe personalizate pentru procesul de reabilitare a pacienţilor cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată. Astfel, aces­te exerciţii vizează îmbunătăţirea res­piraţiei, reducerea dispneei şi creşterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare.

În funcţie de pacient, programele de recuperare fizică pot dura între două şi patru săptămâni. Toţi pacienţii care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după ce s-au vindecat, afirmă specialiştii. "Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, că nu mai pot avea aceleaşi activităţi de zi cu zi ca înainte de boală şi atunci pacienţii trebuie să facă aceste exerciţii de recuperare respiratorie", a adăugat medicul specialist.

Pe lângă programele precizate ce au ca scop recuperarea bolnavilor infectaţi cu SARS CoV-2, centrul de tratament din staţiunea balneară Băile Govora include şi un proiect special - "Sănătatea Pulmonară- să privim dincolo de Covid".

Dr. Gabriela Dogaru, asis.univ în cadrul Univ. de Medicină Cluj, a declarat: "De anul trecut, pandemia Covid-19 a schimbat modul nostru de viaţă. Starea noastră de bine nu a fost niciodată mai apreciată. Din ce în ce mai mult ne gândim la stiluri de viaţă sănătoase, dar şi la strategii care să ne menţină sănătatea fizică şi mentală. Cred că a sosit momentul pentru recunoaşterea, dar şi pentru renaşterea Balneologiei Româneşti, aceasta având un rol important de a pregăti un sistem imunitar bun, ca parte integrantă a unui stil de viaţă sănătos pe termen lung."

Proiectul a fost realizat printr-o colaborare între Băile Govora - Asociaţia Română de Balneologie Filiala Cluj - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj - Napoca.

Băile Govora - ţinutul apelor minerale cu rol vindecător

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Băile Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni din Europa în ape iodurate şi bromurate de origine organică. Aflată la 22 de km de Râmnicu Vâlcea, staţiunea se află pe picior de egalitate cu locaţii balneare renumite ca Bains (Franţa), Bad Hall (Austria), Salsomaggiore (Italia), Marianske Lazne (Cehia).

În cadrul staţiunii Băile Govora, principalele atracţii sunt apele ce au o compoziţie chimică diferenţiată: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice şi magneziene. Apele minerale constituie factori naturali terapeutici folosiţi în tratarea unei vaste palete de afecţiuni, folosite atât în cura externă, cât şi pentru cura internă.

De asemenea, staţiunea este recunoscută pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat şi de stres pulmonar foarte scăzute.

Descoperirea izvoarelor de la Govora a atras atenţia atât primului ministru Ion C. Brătianu, cât si dr. Nicolae Popescu Zorileanu. Astfel, primii paşi făcuţi în această direcţie au vizat realizarea de analize chimice în laboratoarele Universităţii din Bucureşti, care au relevat prezenţa în aceste ape a iodului şi a sulfului, la care s-au adăugat primele experienţe medicale făcute de către medicul Nicolae Popescu Zorileanu, printre primii care s-au bucurat de "beneficiile" apelor de la Govora fiind însuşi primul ministru, Ion C. Brătianu.

La Băile Govora au fost descoperite, iniţial, două izvoare cu apă minerală, cu întrebuinţare internă: izvorul "Principele Ferdinand" şi izvorul "Principesa Maria", considerate ca având proprietăţi deosebite. Ulterior, izvorul "Principesa Maria" a dispărut, iar izvorul "Ferdinand", care avea două surse, a fost captat într-una singură, în anul 1914. Rezultatele analizelor fiind încurajatoare, a început captarea şi amenajarea izvoarelor.

"Este important de menţionat faptul că modalitatea prin care a fost înfiinţată Staţiunea Băile Govora este unică în România. În condiţiile în care celelalte staţiuni balneare din ţară au apărut şi s-au dezvoltat în cadrul unor aşezări deja existente, în cazul acesta întâi a apărut staţiunea, iar în jurul ei s-a creat şi dezvoltat localitatea, rolul cel mai important avându-l statul, prin implicarea lui directă, pornind de la argumentul principal că sănătatea şi igiena sunt o valoare publică", a declarat Dr. Ionela Dinescu.

Istoria Staţiunii Govora

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

În anul 1887, a fost construit primul stabiliment balnear datorat medicului Zorileanu, iar în 1887 Govora a fost declarată staţiune balneară.

În numai câţiva ani, până la intrarea României în război, în 1916, Societatea "Govora-Călimăneşti" a realizat la Băile Govora câteva lucrări de excepţie: Hotelul Palace, finalizat în 1914, Stabilimentul de băi (1915), Institutul de Fizioterapie, Uzina Electrică şi Uzina de apă de la Barcane, amenajarea parcului din centrul staţiunii de către arhitectului peisagist Ernest Pinard în 1912.

Hotel Palace Băile Govora a fost construit în perioada 1911-1914 şi reprezintă primul hotel din România cu baza medicală integrată. Arhitectura îmbină armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular românesc. Hotelul a fost renovat şi modernizat în perioada 2009-2013 prin intermediul fondurilor europene.

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Parcul balnear se întinde pe o suprafaţă de 20,5 hectare, teren care a fost răscumpărat de la localnicii din comuna Păuşeşti-Otăsău prin achitarea unor sume de bani sau prin schimburi. Acest perimetru a constituit leagănul staţiunii balneare Govora, deoarece aici s-a ridicat în perioada 1882-1894, primul stabiliment de băi şi primele spatii pentru cazarea pacienţilor.

În cadrul bazei medicale de tratament a Hotelului Palace Băile Govora, pacienţii pot urma o cură atât internă, cât şi externă, prin care pot fi ameliorate sau videncate afecţiuni respiratorii (bronşita cronică, traheobronşite, emfizem pulmonar, status post-infecţii respiratorii repetate, astm bronşic alergic, infecţios, infecţio-alergic, sechele post-pneumectorii) şi afecţiuni O.R.L. (rinosinuzite cronice, sinuzite operate, rinofaringite cronice hipertrofice, laringite, micoze orofaringiene). De asemenea, cura este recomandată persoanelor expuse la noxe respiratorii şi celor cu frecvente pneumopatii microbiene sau virotice, au precizat specialiştii bazei de tratament.

Cine poate beneficia de tratament

La Băile Govora, pot beneficia atât copiii, cât şi adulţii de tratamentul balnear. De altfel, cele mai bune rezultate sunt în cazul copiilor, deoarece nivelul de ameliorare, chiar de vindecare, este de aproximativ 80%-90%, au precizat specialiştii din cadrul Hotelui Palace Băile Govora.

Bazele de tratament se remodernizează în permanenţă, prin prisma dotărilor cu echipamente de specialitate, având facilităţi pentru băi cu ape minerale iodate şi sulfuroase, aplicaţii cu nămol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole etc. De asemenea, există şi un sanatoriu pentru boli reumatice şi respiratorii destinat copiilor.

Curele de tratament de la Băile Govora stimulează imunitatea în sezonul de toamnă

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

"Imunitatea copiilor, şi nu numai, o putem stimula prin curele de tratament în scop profilactic. Acestea constau în binecunoscutele reprize de aerosoli şi inhalaţii cu apele minerale cu sulf şi iod, kinetoterapia respiratorie, cura de teren cu efect bronhodilatatir şi relaxant psihic. Efectele apelor minerale cu sulf si iod sunt de regenerare a mucoasei respiratorii, antiinflamtorii locale, antiseptice, antiinfecţioase şi antialergice, creşterea rezistentei la frig a mucoasei, prin vasodilataţie locală şi creşterea troficităţii acesteia", aflăm de la dr. Elena Dragomir, medic balneolog la Hotel Palace Băile Govora.

Resursele naturale de la Govora au un rol important în faţa gripei şi a Covidului. Aşadar, prin aceste efecte de la nivelul mucoasei respiratorii, organismul este pregătit să facă faţă gripei sezoniere şi, nu în ultimul rând, chiar şi în caz de COVID-19. "Prin programul de kinetoterapie, care în sezonul cald, când ne permite vremea, se desfăşoară în parcul balnear, se urmăreşte îmbunătăţirea schimburilor gazoase, tonifierea musculaturii respiratorii, controlul şi coordonarea respiraţiei. Toate aceste lucruri contribuie mai mult la eficienţa aerosolilor cu apele minerale şi a aerosolilor naturali de pădure", adaugă dr. Elena Dragomir.

Potrivit mediului balneolog, efectele tratamentului făcut se întind pe o durată de şase luni. Se recomandă o cură de zece zile la interval de şase luni în scop profilactic, dar şi curativ, pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii în sfera ORL.

Turiştii preferă mixul dintre terapie şi wellness

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Inserarea centrului SPA devine o necesitate între cerinţele clienţilor. Mai ales în staţiunea balneară, este nevoie de un mix între tratamentele terapeutice şi serviciile wellness, pentru a răspunde necesităţilor din piaţă. Hotelul Palace a reuşit să atragă fonduri europene pentru reabilitare şi să integreze un centru SPA. Astfel, turiştii se pot bucura de bazin/piscină adulţi hidroterapie, bazin/piscină copii hidroterapie, jacuzzi hidroterapie, saună cu infrarosu, shock shower, fântână de gheaţă, hammam, centru medical de tratamente masaje (masaj de relaxare, lomi-lomi & candle massage, masaj facial, masaj cu roci vulcanice, masaj terapeutic, masaj cu nămol sapropelic) şi terapii de relaxare, precum terapia Kneipp destinată zonei picioarelor, ce are ca scop întărirea funcţiei cardiace şi circulatorie şi are rolul de a creşte rezistenţa corpului şi vitalitatea.

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

De asemenea, Hotel Palace, în parteneriat cu compania Revital Point, le oferă turiştilor proceduri de relaxare, precum Herbalsauna şi Criosauna.

Herbalsauna - sauna care respectă regulile de distanţare socială impuse de pandemia Covid-19

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Herbalsauna este o saună umedă, caldă, individuală, confecţionată din lemn de cedru ce oferă numeroase beneficii organismului prin expunerea corpului la un amestec de vapori de apa saturaţi în combinatie cu plante medicinale si uleiuri esenţiale naturale. Prin intermediul Herbalsauna pot fi efectuate diverse proceduri, precum detoxifiere, siluetă şi celulită, regenarator şi fermitate a pielii, remineralizant, relaxare, depresie, insomnie, reumatism articular, insuficienţă respiratorie, coxatroză, gonartroză, osteoporoză, afecţiuni respiratorii.

Criosauna - metodă de infrumuseţare

Criosauna este opusul unei saune convenţionale, organismul fiind expus pentru foarte scurt timp (1 - 3 minute) la o temperatură cuprinsă între -110EC si -180EC. În ciuda valorilor extrem de scăzute, corpul nu ingheaţă, deoarece aerul din criosauna este foarte uscat (vapori de azot), percepând doar o senzaţie de răcorire. Şocul termic scurt şi controlat ajută organismul să-şi regăsească echilibrul, elimină stresul şi consecinţele sale, reduce celulita şi greutatea corporală. După primele 3-4 proceduri, rezultatele constau în întinerirea pielii, dispaţia eventualelor dureri, întinerirea generală a organismului, apariţia primelor efecte de reducere a greutăţii, amplificate în cazul combinarii criosaunei cu masaj şi fitness).

Principale afecţiuni pentru care este recomandat tratamentul cu criosaună sunt: reumatologie, neurologie, hepatologie, cosmetică, cardiologie, endocrinologie, dermatologie, pneumologie, medicină sportivă, ortopedie şi traumatologie şi îmbunătăţirea sănătăţii.

Salina Ocnele Mari - relaxare şi sănătate

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

Pe lângă tratamentele oferite de Hotel Palace, turiştii se pot bucura de principalele atracţii ale staţiunii Băile Govora. Printre acestea se numără Salina Ocnele Mari, ce aparţine Exploatării Miniere Rm.Vâlcea, Sucursală a Societăţii Naţionale a Sării SALROM S.A Bucureşti.

SALROM este singura companie romanească cu veche tradiţie în exploatarea şi prelucrarea sării, care nu dispune numai de cel mai mare zăcământ din Europa (150 de milioane de tone exploatabile), dar şi de cea mai bună calitate a sării, sarea românească fiind apreciată în întreaga lume, pentru puritatea si efectele ei. Datorită importantelor rezerve de sare, prezente pe întreg teritoriul ţării, România ocupă locul 18 pe plan mondial, în ierarhia ţărilor producătoare de sare, si locul 4 în Europa, alături de Ungaria, Serbia şi Slovacia.

Obiective ale bazei turistice "Salina Ocnele Mari"

În cadrul Bazei Turistice din subteran, vizitatorii au la dispoziţie nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului liber, într-un mediu sănătos. Baza Turistică cuprinde următoarele obiective: minicinematograf copii, cu o capacitate de 21 locuri, unde cei mici îi pot urmări pe eroii din desenele animate, teren de minifotbal, teren multifuncţional (tenis, handbal, volei), teren baschet, terenuri badmington, zonă mese biliard, zonă mese tenis de masă, zonă mese air hochey, zonă mese şah, pistă carturi mari şi mici (copii cu vârsta cuprinsă între 3 - 12 ani), piste de minigolf pentru copii (5-9 ani) şi adulţi, spaţii de joacă pentru copii (trambuline, leagăne, căsuţe căţărătoare, pod mişcător, etc), spaţiu de odihnă (relaxare), cel mai mare lăcaş de cult creştin - ortodox din subteran, cu hramul Sf. Varvara şi Sf. Gheorghe, restaurant, cramă.

Salinoterapia, metoda de prevenire şi tratament pentru afecţiunile respiratorii

Salinoterapia este o metodă alternativă, dar si complementară de prevenire şi tratament pentru diverse afecţiuni respiratorii, având în acelaşi timp beneficii demonstrate asupra întregului organism: creşte imunitatea, susţine detoxifierea organismului, îmbunătăţeşte functionarea aparatului digestiv, susţine regenerarea pielii, ajută la reducerea efectelor oboselii şi stresului.

În contextul actual, determinat de pandemia Covid-19, tot mai mulţi medici recomandă mediul salin, ca modalitate complementară de tratament pentru persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus.

Satul Olari şi ceramica de Horezu

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

În timpul vizitei în staţiunea Băile Govora, turiştii pot vizita satul Olari, locul în care iau naştere obiectele pe care le denumim "ceramica de Horezu".

Ceramica de Horezu se află pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. Meşterii din Olari îi încântă pe vizitatori cu operele de artă create şi cu frumuşetea ornamentelor şi totodată îi învăţă pe turişti cum pot recunoaşte obiectele de ceramică originale.

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

"Obiectele noastre sunt 75% farfurii şi castroane care nu sunt lăcuite pe spate, au semnătura meşterului şi care au elementele simbolice specifice zonei: cocoşul de Horezu, pomul vieţii, peştele, soarele, spirala vieţii. Oalele de sarmale care se vând în Horezu nu s-au realizat niciodată la noi, pentru că lutul nostru nu ţine la căldură", a declarat Mihai Bîscu, meşter din satul Olari.

De asemenea, aceştia organizează ateliere dedicate în special copiilor.

Mănăstirea Govora - locul în care a fost tipărită Pravila de la Govora

Program pentru recuperarea pulmonară a celor care au suferit de Covid 19

În zona Frânceşti - Govora sunt prezente mănăstiri cu o activitate culturală şi duhovnicească aparte, un exemplu în acest sens fiind Mănăstirea Govora, unde s-a tipărit Pravila de la Govora, o carte de canoane bisericeşti. În cadrul mănăstirii se află icoana Maicii Domnului cu aripi de vultur şi acoperământ, aceasta fiind unică atât în România, cât şi în lume.

La Govora, pe lângă principalele atracţii, tratamentele balneare şi cele de relaxare, Hotel Palace le oferă turiştilor o degustare de vinuri de la cele mai renumite crame olteneşti (crama Bauer, crama Avincis, crama Catleya), aceştia bucurându-se de toamnă, stare de bine şi aer curat.

"Aerosoli de toamnă" la Hotelul Palace

Hotelul Palace de patru stele oferă turiştilor pachetul "Aerosoli de toamnă", valabilă în perioada 12 septembrie - 10 decembrie 2021. În cadrul ofertei, vizitatorii beneficiază de pachete de 2500 lei cameră/sejur/2 persoane sau 1245 lei/cameră single/sejur - cinci nopţi de cazare cu mic dejun inclus, demipensiune/prânz sau cină cu meniu fix - prestabilit/persoană adultă, examinare medicală de specialitate, cinci zile de cură balneo/3 proceduri pe zi/persoană, la care se adaugă o procedură relax - Herbalsauna/Criosauna/sejur; Terapia Kneipp; Acces SPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb