Statoil şi-a vândut participaţia la proiectul gazoductului TAP către grupul italian Snam

Ioana Dogaru
Companii / 1 decembrie 2015

Grupul petrolier norvegian Statoil a anunţat, marţi, că şi-a vândut participaţia de 20% pe care o deţine la proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), destinat să transporte gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, către Snam SpA, operatorul reţelei de gazoducte din Italia, pentru suma de 208 milioane de euro (220 milioane de olari), informează The Wall Street Journal.

În prezent, acţionarii TAP sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Total (10%), Engas (16%) şi Axpo (5%), relatează sursa citată.

Vice-preşedintele Statoil, Jens Okland, a declarat: "Această vânzare care ne creşte flexibilitatea financiară este una în linie cu strategia noastră de optimizare a portofoliului şi de prioritizare a capitalului".

La rândul său, compania italiană Snam a informat că preţul plătit pentru participaţia de 20% deţinută de Statoil la conducta TAP este de 130 de milioane de euro, iar compania italiană va prelua şi o facilitate de credit în valoare de 78 de milioane de euro acordată de Statoil către consorţiul TAP.

Directorul general de la Snam, Carlo Malacarne, a declarat: "Proiectul TAP este crucial pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale Europei. Intrarea Snam în acest proiect va consolida rolul său principal şi cel al infrastructurii din Italia pentru creşterea concurenţei în rândul surselor de aprovizionare şi pentru întărirea securităţii aprovizionării sistemului european de gaze".

Gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu destinat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Europa. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia şi Turcia, după care va traversa Grecia şi Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică.

Statoil şi-a vândut deja acţiunile la zăcământul Shah Deniz, precum şi participaţia la South Caucasus Pipeline (SCP) către SOCAR, BP şi Petronas. La rândul său, grupul italian Snam a anunţat la începutul acestui an că ar putea prelua o participaţie de până la 20% din acţiunile proiectului TAP, destinat să reducă dependenţa Europei de gazele naturale din Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb