Statul a dat undă verde investiţiei în retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

A.I
Piaţa de Capital / 23 februarie 2022

Statul a dat undă verde investiţiei în retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă

Ministerul Energiei a dat undă verde investiţiei în retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, în adunarea acţionarilor Nuclearelectrica de astăzi, conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Unităţile de la CNE Cernavodă au prevăzută o durata de viaţă de 30 de ani, iar prima unitate a fost dată în exploatare comercială în decembrie 1996, urmând să îşi încheie primul ciclu de funcţionare în 2026.

În 2013, acţionarii Nuclearelectrica au aprobat Strategia şi Planul de Retehnologizare al Unităţii 1 de la Cernavodă, în vederea prelungirii duratei de viaţă a acesteia, iar în 2017 s-a aprobat demararea primei faze a Strategiei, respectiv definirea proiectului şi aprobarea Deciziei de Investiţie pe baza Studiului de Fezabilitate - care a primit astăzi vot favorabil.

Conform celor prezentate în materialele aferente adunării acţionarilor, faza a doua, ce se va întinde din aprilie 2022 până în decembrie 2026, implică pregătirea implementării proiectului, urmând ca între 2027 şi 2029 unitatea să fie oprită pentru retehnologizarea efectivă şi repunerea în funcţiune.

"Principale avantaje pentru retehnologizarea unei unităţi nucleare, după încheierea primului ciclu de viaţă, sunt următoarele: unitatea nucleară retehnologizată este capabilă să funcţioneze la parametrii de proiect pentru încă un ciclu de funcţionare, cu o investiţie de mai puţin de jumătate din valoarea necesară pentru construirea unui obiectiv similar nou. De asemenea, durata estimată pentru retehnologizarea unei unităţi nucleare este semnificativ mai scurtă decât durata construcţiei unei unităţi noi", se arată în materialele adunării.

Conform documetelor, conducerea Nuclearelectrica a prezentat acţionarilor trei opţiuni pentru retehnologizare: "Mandatory - Obligatoriu", "Enhanced Safety - Siguranţă sporită" şi " Good to Have - Bine de avut", cu recomadarea de vota opţiunea a doua, considerată varianta optimă.

Fără a luat în calcul costurile finanţării şi actualizarea cu rată inflaţiei la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, costul estimativ al proiectului este e 1,85 miliarde de euro, conform documentului.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. “unda verde la ciordit ca doar este gratuit”

    sem co cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb