Guvernul de la Londra a vândut, ieri, 5,2% din "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) pentru 2,1 miliarde de lire sterline (3,3 miliarde de dolari), aceasta fiind prima etapă din planul de înstrăinare a întregii participaţii deţinute de stat la cel mai mare grup bancar britanic.
În urma tranzacţiei, statul a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de lire sterline, în condiţiile în care preţul la care au fost vândute acţiunile este cu o treime mai scăzut decât cel de la momentul la care Guvernul Marii Britanii a injectat peste 45,8 miliarde de lire sterline pentru salvarea RBS, în timpul crizei financiare din 2008.
Executivul de la Londra a vândut participaţia de 5,2% la un preţ de 330 pence/acţiune, faţă de 502 pence la momentul achiziţiei titlurilor. Banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi la reducerea datoriei guvernamentale, conform anunţului făcut de ministrul britanic de finanţe, George Osborne.
În urma tranzacţiei, participaţia Guvernului la RBS se reduce la 72,9%, de la 78,3%.
Analiştii sunt de părere că decizia Guvernului de a vinde acum 5,2% din participaţia deţinută la bancă va face mai uşoară şi mai profitabilă înstrăinarea restului acţiunilor, în viitor.
Ross McEwan, directorul executiv al RBS, a declarat: "Este un pas important, ce reflectă progresele înregistrate de RBS, care a devenit o bancă mai puternică şi mai corectă".
Conform unor surse citate de agenţia Reuters, cererea pentru acţiunile RBS a depăşit de 2,4 ori oferta.
Guvernul britanic vrea să vândă, în doi ani, jumătate din deţinerea sa la RBS. Întreaga cotă pe care a avut-o în proprietate statul britanic valora 32 de miliarde de lire sterline. Autorităţile de la Londra, care aveau planificată prima vânzare de acţiuni în luna septembrie, au anticipat că planul de privatizare a RBS va aduce pierderi substanţiale guvernului, la prima înstrăinare de acţiuni.