Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va putea acorda împrumuturi societăţilor din portofoliu pentru ca acestea să achite măcar o parte din datoriile către furnizorii de utilităţi, potrivit unei ordonanţe de urgenţă care a intrat ieri în vigoare.
Condiţiile împrumuturilor şi societăţile care vor beneficia de astfel de credite vor fi stabilite prin hotărîri de Guvern, în perioada următoare. Guvernul susţine că a luat în regim de urgenţă această măsură pentru a reduce pînă la sfîrşitul lunii iunie arieratele din economie, aşa cum s-a angajat în faţa FMI, în vederea obţinerii unui nou acord stand-by. Caracterul de urgenţă mai este motivat de Executiv şi prin faptul că altfel ar fi afectate atît privatizarea societăţilor din sectorul energetic, cît şi programul de diminuare a arieratelor, fără de care nu putem aspira la statutul de economie de piaţă funcţională.
Decizia Guvernului de a-şi ajuta companiile să îşi plătească facturile la energie survine la puţin timp după ce societăţile furnizoare la utilităţi au anunţat că le vor debranşa dacă nu vor respecta un grafic pentru achitarea datoriilor. Alegînd formula creditării societăţilor, Guvernul scapă de notificarea ajutorului către Consiliul Concurenţei. Surse din instituţia de supraveghere a concurenţei susţin că măsura Guvernului, chiar dacă este o discrimare pozitivă aplicată societăţilor de stat, pentru că nu toate vor beneficia de acelaşi tratament, totuşi nu reprezintă un ajutor de stat, care ar fi trebuit notificat de Consiliul Concurenţei.
AVAS va acorda împrumuturile din veniturile obţinute potrivit legii. Potrivit bugetului aprobat de Guvern, AVAS are programate pentru acest an venituri în valoare de 4541 de miliarde de lei, din care aproape un sfert le reprezintă încasările din valorificarea activelor bancare.