STATUL ŞI ROMGAZ CÂŞTIGĂ DE PE URMA SCUMPIRII GAZELOR  Romgaz a făcut un profit dublu, de aproape un miliard de lei, în primele trei luni din 2022

S.B.
Piaţa de Capital / 13 mai 2022

Romgaz a făcut un profit dublu, de aproape un miliard de lei, în primele trei luni din 2022

Statul a încasat taxe de 10 ori mai mari

Compania de stat Romgaz a profitat de pe urma exploziei preţurilor la gaze naturale şi a raportat un profit net de aproape un miliard de lei în primul trimestru al anului, dublu faţă de perioada similară a anului trecut, scrie economedia.ro. Şi statul a beneficiat de aceste rezultate extraordinare şi a încasat 2,3 miliarde de lei din taxe de la Romgaz, de 10 ori mai mari ca în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Profitul net consolidat al Romgaz a fost de 979,6 milioane lei în primele trei luni ale anului, mai mare cu 111,24%, respectiv cu 515,9 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior. Faţă de ultimul trimestru al anului trecut, profitul net este în creştere cu 29,13%.

Statul român a profitat pe deplin de scumpirea gazelor. Asta pentru că Romgaz a plătit către statul român impozite pe venitul suplimentar şi de redevenţă petrolieră de 2,3 miliarde lei în primul trimestru, un plus de 1.046% faţă de cele 201 milioane lei plătite în primul trimestru din 2021. Faţă de trimestrul patru din 2021, aceste cheltuieli au fost mai mari cu 14,77%.

Grupul Romgaz a mai înregistrat în primul trimestru al anului 2022 o cifră de afaceri de 3,92 miliarde lei, în creştere cu 195,78%, respectiv cu 2,59 miliarde lei, comparativ cu cea realizată în primul trimestru al anului 2021. Faţă de trimestrul al patrulea al anului 2021, cifra de afaceri s-a majorat cu 66,6%.

În data de 30 martie 2022, Romgaz a semnat un contract de facilitate de credit pentru o sumă de 325 milioane de euro pentru achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, societate ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru T1 2022 a fost de circa 44 TWh, fiind cu aproximativ 11% mai mic decat cel înregistrat în T1 2021.

Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2022 a fost de 1,307 miliarde metri cubi, fiind cu 0,33% mai mică decât cea înregistrată în T1 2021.

Cantitatea de energie electrică produsă a fost de 345,34 GWh în T1 2022, cu 70,87% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut (202,1 GWh).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. S a aplicat Codul fiscal ca peste tot in economie. Putem spune ca statul a pierdut pt ca plateste aprox 1 miliard la Exxon pt participatie pe care guvern anterioar a

    cedat o GRATIS. Pe situatia de cotatii crescute la gaz, in 2022 poate recupera din productie interna acel miliard pe care firma EXXXON l a primit GRATIS. Exxon a facut deci in Romania 1 miliard anul acesta, ei au profitat, nu Romania.  

    1. Atunci cand nu ai habar ce Inseamna explorare, poti sa iti dai cu parerea despre faptul ca Exxon a primit gratis gazele. Cand va disparea prostia agresiva? Daca vrei, vezi ca este un film pe YouTube despre platforma utilizata in explorari acum 5-7 Ani.

      Ori ești manipulator ori habar n-ai despre ce vorbești.

      Exxon a obținut gratis licența de explorare (prospectare). În 2020, Plăvanul și peneliștii le-au prelungit concesiunea cu încă 15 ani, gratis evident. 

      Exxon a investit câteva zeci de milioane pentru explorare și mai apoi au vândut fraierilor pentru 1 miliard concesiunea, probabil după ce Ambasada SUA i-a notificat că se va da drumul la război în zona asta. 

      Oricum exploatarea n-o poate face Romgaz/Petrom pentru că n-au tehnologia necesară, ci posibil tot Exxon, dar fără riscuri. ASta dacă se va mai face în următorii 5-10 ani având în vedere războiul din vecinătate. 

      Practic ne-a făcut de cel puțin 900 milioane USD așa ... din pix. 

      Daca urmăreai datele financiare ale OMV Petrom ai fi văzut că s.a investit in explorare peste 700 milioane Euro in aproape 6 ani, având 50% din afacere. Exxon M. in oglinda se deduce că au investit tot atât.

      Una peste alta, Romgaz în câțiva ani cu gazele din M Neagra plus Caragele își poate dubla producția de gaze!  

      Sigur, dacă ești tendențios poți interpreta oricum in mod negativ, dar dacă ești obiectiv și te uiți la cifre, vei vedea că Romgaz este una dintre cele mai solide companii din Romania care pe langa aportul consistent la bugetul de stat prin impozite, taxe, redevențe, mai aduce și dividende bune la BVB!

      Daca nu ai in portofoliul acțiuni OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, FP înseamnă că habar nu ai cu ce se mănâncă BVB! 

      Corect! Tovarășul de mai sus are impresia că explorarea la mare adâncime a gazelor offshore se face cu câteva bărcuțe și un fir cu plumb :))

      mai taci bai propagandist habarnist !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb