STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ  Aburelile n-au ajutat BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iunie 2015

"Tigrul" lui Sobolewski

"Tigrul" lui Sobolewski

Pakistanezii ne-au luat-o înainte, BVB mai stă o tură

Valoarea tranzacţiilor, în scădere cu 40%, faţă de anul trecut

Acţiunile BVB, în creştere cu 40% în mandatul lui Sobolewski

Metaforele conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au aburit agenţiile de rating, care, pe cifre, au decis că performanţele BVB nu sunt suficiente pentru includerea pe lista de monitorizare în vederea obţinerii statutului de piaţă emergentă.

Agenţia MSCI a spulberat, săptămâna trecută, speranţele BVB să fie inclusă pe lista scurtă în acest an, în vederea promovării la piaţă emergentă, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare.

Preşedintele BVB, Lucian Anghel, şi directorul general Ludwik Sobolewski sunt plini de vorbe de duh şi nu mai contenesc cu laudele de sine atunci când prezintă Bursa, atât în ţară, dar în special în faţa investitorilor şi agenţiilor de presă străine.

Cei doi au defilat cu obiectivul upgradării BVB şi şi-au adaptat, din mers, declaraţiile, ca să nu pice prost la ratarea listei de monitorizare a MSCI.

În urmă cu un an, conducerea BVB anunţa că ţinta este includerea pe lista MSCI în acest an, însă, pe măsură ce timpul s-a scurs, preşedintele şi directorul Bursei au lăsat să se înţeleagă că nu este o tragedie dacă obiectivul este împins către anul viitor.

Toamna trecută, Sobolewski a spus, pentru Bloomberg, că îndeplinirea criteriile cantitative, de genul lichiditate şi numărul acţiunilor în circulaţie este "o provocare", adăugând că autorităţile de la Bucureşti avansează acte legislative destinate să faciliteze accesul investitorilor pe piaţă. Potrivit declaraţiei directorului BVB, obiectivul României era ca în 2015 să intre pe lista pieţelor urmărite de MSCI. "Dacă nu reuşim acest lucru, următoarea fereastră de oportunitate este mijlocul lui 2016.

În concluzie, potrivit unui scenariu mai pesimist, care ar reprezenta totuşi o realizare, România ar urma să obţină statutul de piaţă emergentă undeva în 2017", a spus Ludwik Sobolewski, la vremea respectivă.

La finalul lunii februarie, Lucian Anghel ne-a spus că măcar una dintre cele trei agenţii de rating (MSCI, FTSE şi S&P) ne va acorda statutul de piaţă emergentă, în următoarele 12-18 luni, explicând că, în cazul MSCI, proiectul de promovare de la stadiul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă durează cel puţin trei ani.

MSCI este cea mai mare dintre agenţiile de rating, cu o cotă de piaţă de 37%, potrivit lui Lucian Anghel.

Conducerea BVB a marşat pe faptul că, din punct de vedere calitativ, piaţa noastră a îndeplinit criteriile pentru pentru toate cele trei agenţii, rămânând criteriile cantitative.

Anghel şi Sobolewski au spus asta ca şi cum criteriile cantitative ar fi mai puţin importante, de ici, de colo.

Tristul adevăr este însă că lichiditatea BVB este o problemă serioasă. Tranzacţiile medii zilnice au ajuns în acest an la 7 milioane de euro, cu 30-40% mai mici decât în 2014 şi 2013, când lichiditatea a fost impulsionată de ofertele statului şi de vânzările realizate de Fondul Proprietatea.

În aceste condiţii, BVB este departe să devină, din bărcuţă, crucişător, aşa cum spunea Lucian Anghel, în 2011, pe vremea când era doar candidat la funcţia de preşedinte BVB.

La vorbe, se pricepea de atunci.

Când şi-a preluat mandatul, însă, proaspătul preşedinte BVB a cerut timp, consacrând celebra expresie "O femeie naşte un copil în 9 luni, dar 9 femei nu nasc un copil într-o lună". Domnia sa spunea: "Avem nevoie de timp pentru a se vedea rezultatele. Aceste priorităţi strategice vor crea poveşti de succes, vor transforma România într-un hub regional. Să nu uităm că Polonia şi Austria au început să gândească strategic acum mai bine de un deceniu şi rezultatele se văd acum".

După ce Anghel şi echipa sa au început să gândească "strategic", şi-a adus un director general, pe Victor Cionga, pe care l-a ţinut în funcţie numai şase luni. Apoi, l-au importat din Polonia pe Ludwik Sobolewski, care fusese demis, cu scandal, din fruntea Bursei din Varşovia.

La câteva luni de la angajarea sa, acesta s-a lăudat, în presă, cu faptul că nu a făcut nicio strategie pentru Bursă.

În februarie 2015, Sobolewski a mai făcut o declaraţie ciudată, pentru agenţia Bloomberg. "Este important să menţinem percepţia că vor exista noi active disponibile pe piaţă", a spus el.

Poate că, într-adevăr, pentru el, percepţia este cea mai importantă, pentru că aceasta ajută la aprecierea acţiunilor BVB, criteriu în funcţie de care poate primi bonus, potrivit contractului său.

Piaţa nu trece, însă, la alt statut, doar pe bază de percepţii. Agenţiile de rating vor performanţă.

Probabil că au râs când au văzut declaraţia lui Sobolewski transmisă investitorilor de la Londra că România este tigrul Europei Centrale şi de Est, făcută într-o vineri când lichiditatea BVB a fost de numai 3,25 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Exact asa arata tigrul lui Sobolewski!

    Polonezul este un nevolnic cu pretentii de dinamism pe care l-au pupat prostii si nemernicii. BVB doarme cu limba afara. 

    cetiți raportul msci ca sa vedeti ce mai trebuie facut si in legatura cu criterile calitative. ie moartă purceaua in cocină!!!!!!!

    astia chiar nu inteleg ca daca vor rulaje trebuie sa atraga clientii romani ?

    fa naiba reclama la tv ca bani sunt destui si bancile nu mai dau dobanzi....acum e momentul... 

    1. Cand Pogo si-a numit CA-ul despre care s-a spus ca nu are experienta manageriala (cei 5 de la ''putere'', nu aia din ''opozitie'', care mai stiu cate ceva), Lucian Anghel a spus ca vrea sa transforme Bursa intr-un crucisator (!!!)...cand i s-a spus ca nu are niciun plan, a scos din buzunar, facut repede pe genunchi, proiectul ''8 bariere'', care parea, pe langa doua-trei idei bune, o metafora, ceva intre micile dorinte ale boierului Pogonaru si o lucrare de licenta a unui student mediocru de la ASE. Opozitia a fost ucisa cu sprijinul ASF, Dnii Daianu si Negritoiu, mai tarziu, si in parte Dl Ursache, au sprijinit tacit barierele, scotand din dezbateri brokerii vocali, care ii deranjau si le spuneau ca tot consumul de energie si modificarile legislative efectuate in sprijinul investitorilor straini sunt doar un paravan pentru interesele mogulului si pentru acoperirea nestiintei Presedintelui si ca fara stimularea retailului intern Bursa nu va avea niciodata lichiditate. Intre timp, au fost stimulati brokerii care efectueaza tranzactii pentru nerezidenti, market makerii care tin cotatii de forma, la 10-20% spread, in fine, s-au facut praf banii bursei si lichiditatea tot nu a crescut. Intrebati in AGA daca ''incentive-urile'' platitte brokerilor market makeri care au diminuat profitul bursei au avut efect, L Anghel s-a uitat disperat spre polonez sa raspunda, iar acesta a raspuns ca ''acelea nu sunt incentive-uri, ci reprezinta certain solutions (!!!) de crestere a lichiditatii''....dar nu a scos o vorba despre faptul ca a cheltuit banii bursei ca sa faca discounturi unora din brokeri (si cel mai mult a beneficiat de ele Woods, pe care il doare exact in bariera de retailul si lichiditatea BVB!...)

      Da, idiotilor li s-a explicat ca investitorii strainii vor gasi titlturile romanesti, indiferent de conditii, daca acestea sunt atractive sau ca titllurile romanesti isi vor gasi investitorii - vezi FP si altele, prin GDR-uri sau alte artificii, la care nu se poate opune nimeni, dar ca atractivvitatea BVB nu poate veni decat din interior, de la romani.....li s-au mai spus multe lucruri bune, de exemplu faptul ca peste 30% din tranzactiile din pietele europene se fac pe ETF-uri si ca la BVB nu e niciunul, ca trebuie popularizata Bursa in competitie cu bancile, etc, dar ca sa miste ceva trebuie mai intai sa fie interesat mogulul si sa inteleaga fenomenul.... 

      cu cine sa atraga clientii romani? cu bulibasele de la SIFuri?

      ce are una cu alta?!

      Nu este problema lipsei de bani. nu este problema potentialilor investitori. este strict problema lipsei de incredere in asf si in capacitatea sa de a reglementa piata, de a exista un echilibru intre drepturile minoritarilor si ale majoritarilor. actiunile la blue chips-uri au crescut foarte mult de pe minimele istorice. potential de crestere mai exista. insa potentialul de scadere e imens iar la actiunile (crunt) subevaluate avem o lichiditate mica si/sau o legislatie si/sau o aplicare a ei super ambigua.Va urez sincer profituri ridicate pe aceasta piata.Sigur, sigur: decat asf-ul si alte cateva institutii de pe langa isi bucura "participantii la piata de capital"/salariatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb