STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ, POSIBIL ÎN 2020 Lucian Anghel, un moment de luciditate, într-o mare de vrăjeală

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2017

Lucian Anghel, un moment de luciditate, într-o mare de vrăjeală

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, pare să fi avut un moment de luciditate, ieri, când, în discursul său de la conferinţa ARB, a avansat anul 2020 ca termen la care piaţa noastră de capital va fi piaţă emergentă, obiectiv asumat de ani de zile.

Până acum, Lucian Anghel şi CEO-ul BVB Ludwik Sobolewski s-au întrecut care să ne vrăjească mai tare despre performanţele nemaiîntâlnite ale "bărcuţei" BVB.

Dacă, la început de mandat, în 2012, Lucian Anghel visa, modest, să transforme BVB în crucişător, Ludwik Sobolewski a atins culmea laudei de sine, ducând bărcuţa la stadiul de "transoceanic".

Ludwik Sobolewki a spus, potrivit unui comunicat BVB: "România a părăsit apele tulburi ale evaluărilor scăzute şi s-a îmbarcat pe un transoceanic capabil să folosească vântul puternic în favoarea sa şi să reziste condiţiilor dificile. România se află pe radarul investitorilor pentru că oferă un nivel de creştere şi stabilitate rar întâlnite în prezent, cuplat cu dinamism şi creativitate - devine un loc mai prietenos pentru afaceri. Acum antreprenorii cu ambiţii naţionale sau regionale văd bursa de valori ca un mediu natural pentru afaceri".

Însă, pentru Sobolewski, declaraţiile de presă par numai instrumente de marketing, în nici un caz promisiuni de care trebuie să se ţină. Toamna trecută, când agenţia FTSE Russell a pus România pe lista de monitorizare în vederea trecerii la statutul de piaţă emergentă, Sobolewski declara: "Piaţa de capital are şansa de a obţine rapid o victorie semnificativă, suntem aproape de a fi promovaţi la statutul de piaţă emergentă".

Ok, pentru el, poate că "rapid" înseamnă în 2020.

FTSE Russell a constatat că BVB trebuie să mai îndeplinească şi criteriul lichidităţii, pentru a putea promova la piaţă emergentă.

Lichiditatea scăzută este una dintre problemele majore ale BVB, căci, dincolo de atractivitatea companiilor şi a randamentelor mari ale dividendelor, cu care se laudă conducerea BVB, investitorii trebuie să poată intra şi ieşi lesne din piaţă.

Anul acesta, BVB a reuşit o medie zilnică a tranzacţiilor de 11,33 milioane de euro, încă sub cea din 2014 (11,7 milioane de euro), în condiţiile în care 2015 şi 2016 nu au strălucit, cu medii de 7,89 milioane de euro, respectiv 8,11 milioane de euro.

Când, în luna martie, FTSE Russell a constatat că BVB nu a făcut progrese faţă de septembrie 2016, BVB s-a întors la prima dragoste, agenţia MSCI.

În raportul trimestrial, BVB precizează: "În ce priveşte progresul României spre statutul de piaţă emergentă, analiştii Berenberg, Concorde Securities şi Wood&Co susţin că România îndeplineşte deja criteriile minime impuse de MSCI, una dintre instituţiile internaţionale care evaluează pieţele, şi anume existenţa a 3 companii care să îndeplinească anumite criterii de dimensiune şi lichiditate. BVB a continuat dialogul şi cu celelalte instituţii, cum ar fi FTSE Russel, S&P Dow Jones sau STOXX".

În discursul de ieri, Lucian Anghel nu a mai spus de la ce agenţie se aşteaptă să primească promovarea, însă a făcut, din nou, apel la ajutorul statului.

Şansele ca ţara noastră să treacă de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă ar creşte dacă Hidroelectrica s-ar lista, a reiterat, ieri, Lucian Anghel.

Însă nu sunt semne că se apropie listarea Hidroelectrica, în condiţiile în care există discuţii privind modificarea strategiei de listare.

Referitor la criteriul lichidităţii BVB, Lucian Anghel a precizat, ieri: "Avem foarte multe companii suficient de mari. Din păcate, însă, valoarea acţiunilor liber tranzacţionabile pe piaţă este foarte mică. Criteriile calitative sunt îndeplinite, dar GDR-urile nu ne-au ajutat. Dacă vom păstra un parcurs bun, avem şanse ca România să fie considerată piaţă emergentă, iar şansele ar creşte foarte mult dacă Hidroelectreica ar fi listată".

Şeful Bursei de la Bucureşti a menţionat: "În 2020, cred că vom fi piaţă emergenţă, în contextul creşterii capitalizării companiilor. Valoarea totală a capitalizării ar putea ajunge la 15-20% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 12% în prezent. Sper că, atunci, vom depăşi Cehia şi Ungaria din acest punct de vedere".

Pentru piaţa de capital autohtonă, avantajul principal pe care îl aduce statutul de piaţă emergentă este atragerea unor investitori mai mari, care nu investesc în pieţe de frontieră, considerate prea mici şi speculative.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. E o aberatie logica a d- lui Anghel.Cum sa te bazezi pe listari ale unui stat ca sa dezvolti o piata de capital? Pai tocmai esenta unei burse exclude cat mai mult posibil interventia statului in ringul bursier.Singurul rol al lui e sa asigure un cadru legislativ,nu sa listeze cateva procente din companii unde este majoritar.

    1. Toate pietele est-europene si-au facut o temelie din privatizari. Asa merg lucrurile in aceasta parte a lumii. Nu poti sterge cu buretele 50 de ani de monopol de stat. Poate 70 pe alocuri. Mai sunt minim 10 ani pana vom vedea firme private listate cu o frecventa rezonabila.

      Cand le-a confiscat proprietarilor in '47 si dupa fabricile, atelierele, pravaliile si alte active, era rolul statului, legitim?

      Hai sa vedem lucrurile si ca pe o reparatie pragmatica... 

      ...ba se poate, numai ca nu cu un presedinte care a confundat ani de zile capitalizarea cu lichiditatea si care nu a inteles inca nimic despre retail si il confunda cu cuponarii pentru care au pus corturi in piata universitatii si au spart bugetul bursei pentru concursuri stupide si tot felul de caravane....

      Ce nu o sa priceapa multa lume si sper ca memoria hartiei ziarului Bursei sa pastreze, este ca la un moment dat, ca efect natural al cresterii economiei si intrarii in zona tarilor emergente a Romaniei, va indeplini si BVB criteriul lichiditatii, iar omul asta - ca sa zic asa - isi va pune in cv ca el a ridicat barierele ca sa intre lichiditatea in bursa.... 

      Romanii sunt letali in a se lasa manipulati de astfel de legende, asa cum stam si admiram in tacere cresterea economica a lui Ponta si a lui Dragnea, venita ca urmare a taierii impozitelor si majorarilor de salarii la bugetari....

      Aleluia! 

    In momentul in care economia romaneasca va simti nevoia si va putea sustine o piata de capital mai puternica o va face. "Dopajul" ar trebui interzis si in economie asa cum este interzis in sport.

    Cu o saptamana in urma spunea ca dupa listarea digi capitalizarea a trecut de 20% din pib. Acum spune ca de fapt este 12%. Este greu cu aritmetica sau ne ia de prosti?

    1. Esti prost? Pai PIBul Rimaniei e de peste 150 de miliarde de euro.

      12% e vreo 18 miliarde de euro. Cum cacat sa aiba o companie din Romania capitalizare de 18.000.000.000 de euro? 

      Nu mai bine te intorci la coada vacii si lasi vrajelile astea cu PIB si bursa? 

    Traim decenii de impliniri marete :))

    Dar printr-o populatie infinit mai educata financiar si cu potential material mai ridicat va creste si lichiditatea si capitalizarea si forta BVB, statutul de piata emergenta va fi atins cu siguranta in 2018...

    Piata de capital emergenta cand BVB, BCR, DC, ASF au PRADUIT Harinvest???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb