STEEN JAKOBSEN, SAXO BANK: "Economia ar rezolva problemele dacă strategii şi politicienii nu ar mai face nimic"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 aprilie 2015

"Economia ar rezolva problemele dacă strategii şi politicienii nu ar mai face nimic"

Pentru mulţi, să primească zero sau nimic pe depozitul lor este acum o afacere bună pentru prima dată în viaţa lor, consideră Steen Jakobsen, economist şef Saxo Bank, potrivit unui raport.

De fapt, aşteptările de profit zero s-ar putea dovedi o afacere bună chiar şi pentru investitorii în piaţa bursieră, în cazul în care reuşim vreodată să ne reconectăm la ciclul economic normal în loc de a rămâne ancoraţi în acest mod pretinde-şi-extinde, constând în a trage de timp şi a ocoli reformele şi responsabilitatea, notează domnia sa.

Analistul Saxo le recomandă politicienilor să nu mai facă nimic: "Zero reprezintă şi principala mea recomandare economică pentru strategi şi politicieni. Dacă nu ar mai face nimic în următorul deceniu, economia reală ne-ar rezolva toate problemele.

Dar nu le stă în fire să procedeze astfel".

"Suntem mai aproape de Uniunea Sovietică, decât de o piaţă liberă"

Analistul consideră că avem mai multe macropolitici ca niciodată, un cadru prudenţial de reglementare tot mai larg şi cele mai puţine lichidităţi disponibile pentru tranzacţionare în raport cu mărimea pieţei. "Combinate, toate acestea înseamnă probleme mari", apreciază domnia sa, adăugând: "În anul 2015, suntem mai aproape de Uniunea Sovietică a anului 1989, din punct de vedere al structurii politice şi economice, decât de o piaţă liberă - Preţul acestui sistem economic neaxat pe piaţă îl reprezintă aşteptările zero în ceea ce priveşte creşterea, câştigurile şi locurile de muncă.

Cel mai rău dintre toate este nivelul zero al încrederii că lucrurile se vor mai întoarce vreodată pe făgaşul normal.

Un catalizator al întoarcerii la realitate ar putea fi reprezentat de mişcarea pe care o observăm în Europa de la rate de dobândă zero la rate negative. Peste 35% din totalul obligaţiunilor de stat europene se tranzacţionează la randamente negative".

"Pentru atingerea echilibrului dintre cerere şi ofertă, preţul petrolului va trebui să rămână scăzut pentru mai mult timp"

Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank, notează, în acelaşi raport, că preţurile mărfurilor au atins pragul minim al ultimilor 12 ani în ianuarie, continuând astfel declinul început în 2011: "Primul deceniu al acestui mileniu a fost marcat de o supraturare a Chinei, determinând o creştere masivă a cererii de mărfuri, fapt ce a generat preţuri mai mari pentru multe din ele. Cu toate acestea, în ultimii doi ani China şi-a încetinit ritmul şi la fel s-a întâmplat cu cererea sa de materii prime, exact în momentul când producţia începea să ţină pasul.

Preţurile ridicate au reprezentat stimulente pentru producători în vederea măririi producţiei şi a testării unor tehnici de producţie diferite şi mai scumpe, ceea ce, la rândul său, a determinat creşterea producţiei de petrol american prin fracturare.

Consecinţa acestui fapt a fost o reorientare majoră de la teama de întreruperi în aprovizionare la un excedent de ofertă şi, ca urmare, preţul petrolului a continuat să scadă la începutul anului 2015, până la găsirea în cele din urmă a unui punct de sprijin.

Impulsul dat consumatorilor şi companiilor de la nivel global de preţurile actuale scăzute la energie şi de dobânzile mici ar trebui să se reflecte în creşterea cererii pe măsură ce trecem în a doua jumătate a lui 2015.

Dar în trimestrul următor atenţia va continua să se focalizeze pe regăsirea echilibrului între cerere şi ofertă. Pentru a atinge acest echilibru, preţul petrolului va trebui să rămână scăzut pentru mai mult timp".

Analistul este de părere că, în vreme ce petrolul Brent pare să fi găsit un punct de sprijin în jurul valorii de 50$/barilul, perspectivele pe termen scurt nu sunt la fel de promiţătoare pentru WTI: "Drept urmare, reducerea de preţ a petrolului WTI se aşteaptă să rămână semnificativă, oferind astfel un oarecare suport pentru producătorii din afara SUA, care îşi stabilesc preţul în funcţie de petrolul Brent şi în mai mică măsură pentru producătorii de şisturi bituminoase, care cel mai adesea înregistrează preţuri de extracţie cu mult peste cel al petrolului WTI".

Randamentele negative la obligaţiuni - un plus de susţinere pentru aur

Aurul va continua să depindă de dolar, de direcţia randamentelor la obligaţiunile americane şi de momentul primei majorări a ratei dobânzii în SUA, consideră analiştii Saxo. Potrivit acestora, apariţia randamentelor negative la obligaţiuni, în special în Europa, a conferit o nouă dimensiune şi un plus de susţinere pentru aur, iar ca urmare, investitorii în produse tranzacţionate la bursă au început să se reorienteze către aur.

"Grecii s-ar putea trezi din nou cu spatele la zid, la sfârşitul lui iunie"

Cancelarul german Angela Merkel şi restul zonei euro au impus Greciei un acord de patru luni, cu două mai puţin decât cele şase preconizate, notează Mads Koefoed, Head of Macro Strategy Saxo Bank: "Grecii s-ar putea trezi din nou cu spatele la zid, la sfârşitul lui iunie, având nevoie de o nouă înţelegere chiar înainte de scadenţa, în iulie, a unei plăţi de mai multe miliarde de euro. Ce convenabil pentru poziţia de negociere a Troicii creditorilor".

Domnia sa vede în continuare ca scenariu principal încheierea unui acord pe termen lung între Grecia şi creditori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Principalul vinovat pentru situatia actuala au fost bancile!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb