ŞTIINŢĂ ŞI ISTORIE Descoperire: continentul de sub Europa

Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 septembrie 2019

Descoperire: continentul de sub Europa

Există descoperiri ale oamenilor de ştiinţă care sunt la fel de greu de explicat publicului larg precum... minunile. Civilizaţii şi continente dispărute cu milioane de ani în urmă sunt recreate miraculos în "laborator" în urma unor cercetări minuţioase.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un continent, în timp ce reconstruiau evoluţia geologiei complexe a regiunii mediteraneene, din Spania până în Iran.Continentul este numit Greater Adria (Marea Adria). Este de dimensiunea Groenlandei şi s-a desprins de Africa de Nord pentru a fi îngropat, în urmă cu 140 de milioane de ani, în sudul Europei, unde astăzi există Italia, informează news.ro. "Uitaţi de Atlantis", a spus Douwe van Hinsbergen, autorul studiului şi profesor de tectonică globală şi peleogeografie la Universitatea Utrecht: "Fără să îşi dea seama, un mare număr de turişti şi-au petrecut vacanţele anual pe continentul pierdut Greater Adria. Cele mai multe lanţuri muntoase pe care le-am cercetat îşi au originea într-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord în urmă cu peste 200 de milioane de ani. Singura parte rămasă din acest continent este o fâşie care ţine de la Torino via Marea Adriatică şi până la tocul cizmei care formează Italia". Această regiune este numită de geologi Adria, astfel că cercetătorii au numit descoperirea Greater Adria. În regiunea mediteraneană, geologii au o altă abordare a tectonicii plăcilor. Tectonica plăcilor este teoria care stă la baza formării continentelor şi oceanelor. Această teorie sugerează că plăcile nu se deformează când se mişcă una de-a lungul celeilalte în zone cu mari fisuri. Însă în ceea ce priveşte Turcia şi zona mediterană, lucrurile sunt diferite. "Este o harababură geologică: totul este curbat, rupt şi stivuit, comparativ, Himalaya, de exemplu, este un sistem mai simplu. Acolo pot fi urmărite câteva fisuri mari pe o distanţă de pes-te 2.000 km", a explicat Van Hinsbergen. În cazul Greater Adria, marea parte din el se afla sub apă, acoperit de o mare puţin adâncă, recifuri de corali şi sedimente. Sedimentele au format roci, iar acele roci au devenit laţuri muntoase: Alpii, Apeninii, Balcanii, Grecia şi Turcia.

Reconstrucţia imaginii evoluţiei lanţurilor muntoase din zona mediteraneană a necesitat colaborare, pentru că este vorba despre o zonă care cuprinde 30 de ţări, fiecare cu hărţile şi topografia ei. Cercetătorii au descoperit că Greater Adria a devenit continent de sine stătător în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani, în timpul perioadei Triasic. Van Hinsbergen a mai explicat: "Din aceasta cartare a reieşit imaginea Greater Adria şi a unor blocuri continentale mai mici, care acum sunt părţi din România, nordul Turciei şi Armenia, de exemplu. Rămăşiţele deformate din primii câţiva kilometri ai continentului pierdut pot fi văzute în lanţurile muntoase. Restul plăcii continentale, care avea o grosime de 100 km, s-a afundat sudului Europei, unde o putem încă urmări cu ajutorul undelor seismice până la o adâncime de 1.500 de km".

Nu este prima dată când un continent este descoperit. În ianuarie 2017, oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea unui continent pierdut - parte din supercontinentul Gondwana, care a început să se fragmenteze în urmă cu peste 200 de milioane de ani. Bucata, care fusese acoperită de lavă, se află acum sub Mauritius (Oceanul Indian). În septembrie 2017, o altă echipă de cercetare a găsit, prin forări în Pacificul de Sud, continentul Zealandia. Acesta se află scufundat la mai puţin de o milă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb