Stoparea "creşterii aberante" a salariului minim, printre priorităţile PNL în noua sesiune parlamentară

S.A.
Politică / 3 septembrie 2017

Ludovic Orban (Sursa foto: Facebook/ PNL)

Ludovic Orban (Sursa foto: Facebook/ PNL)

Liberalii au decis, ieri, priorităţile legislative pe care le vor susţine în noua sesiune parlamentară, între care se numără "stoparea creşterii aberante a salariului minim", informează Agerpres.

După reuniunea Biroului Politic Naţional cu parlamentarii şi europarlamentarii liberali, care a avut loc la Neptun, prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a anunţat: "Avem un proiect pentru eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii sale, un proiect foarte bine primit de societate şi un proiect care penalizează nemunca în societatea românească. Un al doilea proiect important pentru PNL încearcă stoparea creşterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în ţara asta prin creşterea din pix a salariului minim".

Dumitrescu a spus că propunerea vizează ca această creştere să "nu se mai facă din pix".

El a afirmat: "Ar trebui să existe corelaţie fie între salariul mediu şi salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflaţia. Cam cum se face la pensii, dar în alt algoritm. În orice ţară civilizată trebuie să existe o corelaţie fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea şi cu alţi indicatori".

Liberalul a indicat că un alt proiect se referă la modificarea Codului fiscal, privind reducerea TVA şi a taxelor pe muncă.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii vor iniţia şi vor susţine un proiect de lege pentru interzicerea traseismului politic şi la nivel parlamentar, aşa cum există la nivelul autorităţilor locale.

Orban a adăugat: "Vom avea ca prioritate proiectul de lege pentru alegerea cu 50% plus 1 a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii judeţene. De asemenea, PNL va înainta şi va susţine un proiect de lege pentru introducerea votului electronic pentru că s-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondenţă cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetăţenilor români care se află şi muncesc în alte ţări. Este vorba despre peste trei milioane de cetăţeni români care trebuie să-şi poată exercita dreptul de vot şi cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă".

El a indicat că liberalii vor introduce şi un proiect de lege care are ca obiectiv îmbunătăţirea relaţiei statului cu cetăţenii.

Orban a arătat: "Proiectul urmăreşte să nu mai plimbe cetăţeanul de la Ana la Caiafa. E un proiect de lege simplu, care va spune că orice instituţie care trebuie să acorde un drept solicitat de un cetăţean în baza legii nu mai are dreptul să-l trimită pe cetăţean la alte instituţii publice pentru a obţine diferite informaţii, ci este obligaţia instituţiei respective de a obţine toate informaţiile de la celelalte instituţii de stat deţinătoare ale acestor informaţii, astfel încât să decidă acordarea dreptului către cetăţeni. De asemenea, lucrul acesta este valabil şi pentru firme".

Liderul PNL a subliniat şi că prioritatea PNL este să respingă în Parlament toate ordonanţele emise de Guvernul Tudose.

PNL va depune moţiuni simple pe educaţie, sănătate şi transporturi

Liberalii au decis susţinerea de moţiuni simple pe educaţie, sănătate şi transporturi şi constituirea a două comisii de anchetă privind angajările din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi infrastructură.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat ieri: "Am decis să susţinem (...) o moţiune simplă pe educaţie la începutul anului şcolar, pentru că anul acesta şcolar începe fără manuale pentru elevii de clasa a V-a şi sunt aceiaşi copii care începând cu clasa pregătitoare nu au avut manuale la început de an şcolar. De asemenea, lipsa avizelor de funcţionare pentru marea majoritate a instituţiilor şcolare din România şi lipsa de acţiune guvernamentală pentru a reglementa această situaţie, politizarea managementului educaţional şi lipsa de preocupare şi de decizie a Ministerului Educaţiei cu privire la cuplarea sistemului de educaţie cu piaţa muncii. Am ajuns ca unele universităţi să fie fabrici de diplome şi unii copii să părăsească şcoala şi să nu îşi găsească un loc în societate şi pe piaţa muncii, de aceea reacţia şi răspunsul PNL la aceasta mare îngrijorare este de întărire a învăţământului profesional şi de forţă de muncă bine calificată".

Turcan a precizat că liberalii au decis depunerea unei moţiuni simple pe sănătate.

Ea a arătat: "Este inadmisibil ca după ce au murit 33 de copii în România în urma unei lipse de reacţie şi de acţiune a instituţiilor statului totuşi să nu existe niciun responsabil. În nicio ţară nu s-ar fi întâmplat lucrul acesta. Faptul că s-a venit acum cu o lege a vaccinării pe care noi am susţinut-o, nu este suficient. Dorim să ştim de ce în momentul de faţă există vaccinuri care nu se pun la dispoziţia cetăţenilor care cer aceste vaccinuri pentru copii şi de ce nu se pun la dispoziţie vaccinuri într-un plan multianual astfel încât populaţia să beneficieze şi să fie informată să îşi vaccineze copii".

Raluca Turcan a indicat că PNL va solicita şi două comisii de anchetă în ceea ce priveşte infrastructura şi angajările din MAI: "Am decis constituirea unor comisii de anchetă. O comisie de anchetă pe infrastructură la care dorim să aflăm ce se întâmplă în bugetul ţării şi în Ministerul Transporturilor, astfel încât nici până în momentul de faţă nu avem nişte proiecte clare pe care să le cunoască tot românul cu privire la situaţia tronsonului de autostradă Piteşti-Sibiu şi cu privire la începerea unui proiect de autostradă care să lege Moldova de Transilvania. Pe situaţia din infrastructură şi această lipsă care adânceşte decalajele dintre regiunile ţării intenţionam să depunem şi o moţiune simplă. În acelaşi timp vom susţine comisia de anchetă cu privire situaţia din Ministerul de Interne referitoare la pensionarii în situaţii de lux care s-au angajat a doua zi în sistem. Credem că este o maşinaţiune a unor înalţi responsabili în această instituţie care au permis nişte grave inechităţi între angajaţi ai aceleaşi instituţii".

PNL şi-a stabilit cinci priorităţi legislative în administraţia locală; modificarea legii Curţii de Conturi - printre acestea

Liberalii au stabilit ieri cinci priorităţi legislative privind administraţia publică locală, care vizează, între altele, cote mai mari din TVA şi impozitul pe profit pentru autorităţile locale, rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local şi modificarea legii Curţii de Conturi, astfel încât această instituţie să nu mai verifice oportunitatea, ci doar legalitatea.

După reuniunea Biroului Politic Naţional cu parlamentarii şi europarlamentarii liberali, vicepreşedintele liberalilor Florin Roman a declarat: "Am decis astăzi (ieri, n.r.) cinci priorităţi clare şi simple pentru administraţia publică locală. (...) Prima se referă la creşterea cotelor din impozitul pe venit de la 41,5% la 44,5% pentru primării şi de la 11,25% la 13,25% la nivelul consiliilor judeţene. Dacă acest proiect devine lege, fiecare judeţ din România obţine venituri proprii în medie de trei-patru sute de miliarde de lei vechi, adică echivalentul investiţiilor pe care un consiliu judeţean le face în drumurile judeţene pe parcursul unui an".

El a precizat că o altă propunere a PNL vizează ca 80% din redevenţe să rămână la nivel local. Roman a indicat: "Se exploatează carieră în zona pârâurilor, maşinile de mare tonaj încarcă peste măsură, intră pe judeţene, crapă drumurile, crapă zidurile caselor, iar toţi banii merg la Bucureşti. Aceşti bani trebuie să rămână în cotă de 80% la nivel local pentru repararea şi întreţinerea căilor de acces".

Liberalii au decis să susţină şi proiectul de lege iniţiat de Daniel Zamfir care prevede modificarea legii Curţii de Conturi.

"Nicăieri în lume nu se poate intra peste decizia administrativă a unui consiliu local sau consiliu judeţean liber ales de cetăţeni, Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea proiectelor pe care le gândesc consilierii locali şi judeţeni", a arătat Florin Roman.

El a afirmat că multe clădiri ale Ministerului Apărării şi ale altor ministere, cât şi ale societăţilor comerciale din portofoliul AVAS, sunt părăsite, context în care a cerut Guvernului să dea aceste active imobiliare către primării şi consiliile judeţene.

Roman a precizat: "Orice ar spune oricine în ţara aceasta, cei mai buni administratori sunt cei din fiecare localitate - primari, preşedinţi de consilii judeţene, care ştiu foarte exact cum să şi aducă bani. Nu se cere un ban de la Guvern. Sunt reabilitate aceste clădiri în special prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, sunt fonduri europene pe care le putem atrage. Aceste clădiri sunt trecute în proprietatea primăriilor sau a consiliilor judeţene".

PNL vrea şi scutirea primăriilor şi consiliilor judeţene de taxare în cazul lucrărilor de utilitate publică.

Florin Roman a conchis: "Încercăm să îndepărtăm acele aberaţii. La ora actuală, o primărie care lucrează la un sistem de alimentare cu apă, de canalizare, care are nevoie de avize, de relocarea unor utilităţi, plăteşte sume importante unor alte instituţii ale statului, adică plăteşte avize la Inspecţia în construcţii, la Apele Române, la alte organisme care ţin de organismul român şi practic prin proiectul pe care îl pregătim ne propunem să acordăm primăriilor şi consiliilor judeţene o dispensă, o scutire. Pentru primării şi consiliile judeţene este anormal ca acestea să fie taxate de către statul român pentru lucrările de utilitate publică".

Orban: "Dacă ajungem la guvernare trebuie să-i dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD pe pile"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că, în cazul în care liberalii vor ajunge la guvernare, vor trebui să-i dea afară pe cei angajaţi de PSD în instituţii pe bază de "pile, relaţii şi cumetrii politice".

La începutul reuniunii Biroului Politic Naţional al PNL, Orban a spus: "Trebuie să regândim administraţia. O administraţie suplă, simplificată, cu funcţionari de carieră care îşi fac meseria, o administraţie fără politruci introduşi pe uşa din dos a instituţiilor pe baza relaţiilor politice. Dacă ajungem la guvernare probabil va trebui să îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD pe bază de pile, relaţii şi cumetrii politice. Trebuie să restructurăm toate instituţiile politice. Nu poţi să ai un guvern cu 29 de ministere. În ce ţară din UE există un guvern cu 29 de ministere? 15-16 ministere maximum posibil. Avem o mulţime de agenţii care se calcă pe bătături, în care majoritatea oamenilor nu fac altceva decât să-şi justifice existenţa fără niciun fel de rol în societate, dimpotrivă, îi frânează pe oamenii care au iniţiativă în societate, care au iniţiativă indiferent că este economică şi socială. Trebuie să începem să gândim un mecanism de transfer al responsabilităţilor de la structurile administraţiei către parteneri din societatea civilă indiferent că sunt patronate, organizaţii neguvernamentale în domeniul mediului, în domeniul protecţiei sociale, în orice fel de alt domeniu".

El a subliniat că PNL are datoria de a veni cu câteva legi care să asigure o democraţie reală în România, indicând o lege care să interzică traseismul politic la nivelul parlamentar.

Liderul PNL a afirmat: "Oamenii s-au săturat de parlamentari care îşi schimbă partidul politic în funcţie de cum bate vântul şi în funcţie de interesele personale. La finalul fiecărei legislaturi procentul parlamentarilor care şi-au schimbat partidul în raport cu partidul care au fost aleşi a depăşit 20 de procente. Democraţia reprezentativă nu poate să funcţioneze în condiţiile în care noi acceptăm trădarea pentru că un parlamentar care schimbă partidul politic trădează pe cetăţenii care le-au acordat votul şi nu face altceva decât să denatureze democraţia reprezentativă. Trebuie să susţinem cu tărie, indiferent de ce argumente se folosesc în spaţiul public, interzicerea migraţiei politice la nivel parlamentar".

El le-a solicitat liberalilor să facă o campanie publică pentru susţinerea proiectului privind alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi şi să se "bată" pentru introducerea votului electronic.

Liderul PNL: "Educaţia se confruntă cu o gravă criză; trebuie să venim cu propuneri legislative"

Preşedintele PNL a mai declarat că sistemul de educaţie se confruntă cu o gravă criză, punctând că liberalii trebuie să vină cu propuneri legislative în acest domeniu.

Ludovic Orban a afirmat: "Unul dintre domeniile esenţiale în care trebuie să venim cu propuneri legislative care să ofere un răspuns la problemele care există în societatea românească este domeniul educaţiei. Din păcate, la ora actuală, sistemul de educaţie se confruntă cu o gravă criză, iar această criză nu este numai proastă salarizare a profesorilor şi a cadrelor didactice. Principala problemă pe care o avem este neracordarea sistemului de educaţie cu realităţile din economie şi societate, cu piaţa muncii. Faptul că de pe băncile şcolilor nu ies tineri care să fie pregătiţi să facă faţă competiţiei de pe piaţa muncii. Am creat fabrici de diplome în care cei care absolvă, într-o proporţie de peste 50%, nu-şi găsesc loc de muncă în disciplină pe care au absolvit-o. În ultimii 15 ani am distrus complet învăţământul profesional, în România nu mai există meseriaşi. O mare parte din investiţiile care ar putea să vină în România sunt ţinute la graniţă din cauza lipsei mâinii de lucru calificate pentru că a vrut Cati Andronescu şi cu universitarii grupaţi în jurul ei să distrugă învăţământul profesional, astfel încât să aibă carne de tun pentru facultăţile create pe bandă rulantă după Revoluţie numai pentru a genera o falsă formă de educare la nivel superior".

El a subliniat că pentru PNL învăţământul dual, care deja funcţionează în ţara noastră fără o legislaţie aferentă, este cea mai bună soluţie pentru a relansa învăţământul profesional.

"Altfel, vă spun de acum, nu vom putea asigura mâna de lucru necesară care este suportul pentru dezvoltarea economică şi care este mijlocul prin care putem să atragem investiţiile în România", a spus Orban.

Liderul PNL a afirmat şi că dezvoltarea ţării fără investiţii este o "iluzie", arătând că PNL trebuie să susţină investiţiile private şi publice.

Orban a punctat: "România are nevoie de o legislaţie stabilă, România are nevoie în primul rând de o legislaţie fiscală stabilă, are nevoie de predictibilitate, are nevoie de un mediu prietenos care sa confere celor care investesc şi care au afaceri în România o relaţie prietenoasă cu statul. Ceea ce nu se întâmplă astăzi. În fiecare zi, Guvernul mai inventează câte o taxă. La ora actuală, niciun român şi nicio companie din România nu ştie la ce să se aştepte din partea acestui Guvern: ce taxe va mai inventa, ce impozite va mai inventa, ce proceduri stupide va mai inventa pentru a crea o frână în dezvoltarea economică şi pentru a ciupi nişte bani suplimentari pentru a acoperi găurile din buget. (...) Cred că partidul de guvernământ s-ar bucura dacă în ţara numai funcţionarii şi pensionarii, care sunt corpurile care le asigură votul determinant în România".

El a susţinut că una din soluţiile la crizele de pe piaţa muncii este eliminarea "parazitismului economic", indicând că PNL trebuie să susţină proiectul de lege privind sistarea ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă oferit de Agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

Orban: "PSD oferă pelin şi ambrozie României; trebuie să facem o opoziţie dură şi clară"

Ludovic Orban a mai afirmat ieri că PSD oferă ţării noastre, prin măsurile adoptate, "pelin şi ambrozie care produce alergie", context în care le-a solicitat liberalilor să facă o opoziţie dură şi clară la partidul de guvernământ şi să propună iniţiative legislative.

Liderul PNl a spus: "Sesiunea parlamentară care a început ieri (vineri, n.r.) este o sesiune parlamentară, după părerea mea, extrem de importantă pentru evoluţia României. Nu cred că în 27 de ani de democraţie a existat o situaţie atât de gravă aşa cum este situaţia de astăzi a României. Un partid politic a promis în campanie că vor curge râuri de lapte şi miere şi la şase luni după preluarea puterii nu numai că nu oferă lapte şi miere României, ci oferă pelin şi ambrozie, dar nu ambrozia care era hrana zeilor, ci ambrozia care produce alergie. Partidul de guvernământ după Ordonanţa 13 şi după ce a validat sloganul «noaptea ca hoţii» acum are ca principală preocupare să ia cât mai multe piei de pe oamenii care produc în România, de pe oamenii activi economic, de pe oamenii care muncesc, creează, construiesc, generează profit, care sunt activi. Această politică este o politică de distrugere economică".

El a susţinut că datele de pe primele şase luni arată dimensiunea dezastrului, indicând "creşterea deficitului balanţei comerciale cu peste 30%, existenţa unui deficit bugetar de 6,2 miliarde, încasările mai mici la bugetul statului cu 5 miliarde, scăderea investiţiilor pe totalul economiei investiţiilor private cu peste 12% şi scăderea dramatică a investiţiilor publice".

Orban a arătat: "Răspunsul pe care îl dă partidul de guvernământ la această situaţie, în loc să fie un răspuns de stimulare economică, de motivare a celor care au capacitatea de a asigura dezvoltarea economică, a firmelor, a tuturor actorilor economici şi sociali care pot să genereze prosperitate răspunsul Guvernului este contrar, este unul clar şi limpede: dă cu biciul în calul care trage. Nu putem accepta să privim toate măsurile fiscale aberante pe care le introduce partidul de guvernământ. Ca atare în sesiunea parlamentară care începe noi ca partid politic trebuie să fim coloana vertebrală a opoziţiei din societate la toate aceste măsuri care riscă să pună pe butuci economia românească".

Liderul PNL a criticat şi Ordonanţa privind contul special pentru plata TVA, arătând că această măsură va crea probleme extrem de grave firmelor care îşi plătesc TVA, cât şi actul normativ privind reintroducerea supra accizei la combustibili, punctând că preţurile vor creşte.

"În afară de opoziţia dură şi clară pe care o aştept din partea dumneavoastră ca şi parlamentari ai PNL trebuie să devenim ca partid politic un izvor de propuneri legislative care într-adevăr să facă diferenţa între noi şi partidul de guvernământ, să arate ce fel de Românie ne dorim noi în comparaţie cu România coruptă, sărăcită în mod programat şi aflată într-o stare de dominaţie de tip feudal pe care o oferă partidul de guvernământ", a subliniat Ludovic Orban.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cu asemenea declaratii nu veti ajunge sa guvernati in viitorul apropiat.

    Prima greseala majora a fost cand v-ati inhaitat cu odiosul si blamatul PDL. 

    De curand, prin Catul, ati facut inca o greseala aparand bancile care au eludat platile catre bugetul de stat prin transferarea vadita a profitului in afara. 

    Acum faceti o noua greseala blamand cresterile salariale fara ca in prealabil SA EXPLICATI care sunt consecintele acestor cresteri aberante, fara suport economic.

    Impresia mea este ca sunteti un partid in care sunt facute publice numai vocile idiotilor si asta ma ingrijoreaza pentru ca nu o sa am pe cine vota la urmatoarele alegeri (in conditiile in care cu PSD-ul nu am votat vreodata si nici nu o voi face cat timp exista baronii si hotia in sanul lui iar voi cei din PNL NU sunteti o alternativa viabila cu asemenea declaratii idioate).  

    1. Orban chiar crede ca cei nici 300 EUR salariul minim este unul decent? Eu cred ca s-a saturat de banii lui care provin din nu stiu ce surse si se gandeste ca toti traiesc ca el. Da Isarescu cu salariul de peste 50.000 lei/luna, adica de peste 10.850 EUR/luna de ce nu este stopati? Si cam tot pe acolo se invart banii in BNR si bancile comerciale cu salarii nesimtite. De asta nu-l preocupa pe Orban?

      De acord. Pnl a murit odata cu fuziunea cu pdl.

    NU trebuie sa le spuneti oamenilor ca aceste cresterii de salarii sunt aberante ci trebuie doar sa le explicati suficient de clar si de des de ce sunt nocive aceste cresterii

    in afara suportului economic astfel incat sa ajunga singuri la concluzia ca le sunt daunatoare. 

    1. Cine sa ofere explicatia ?

      Pnl ul din pacate nici opozitie nu stie sa mai faca. 

      Totul in defavoarea romanilor si in zlujba acestui capitalism dus la extrem. De ce cand ati fost la guvernare nu ati taiat ajutoarele sociale celor care pot muncii? 

      De ce nu puteti fi si voi un pic nationalisti? sa va doara si de romani, nu doar de corporatiile straine care scot profiturile din tara prin optimizari fiscale. 

      Tb sa fiti mai echilibrati..... 

      Tara asta tb sa se dezvolte din interior. 

      Gazul l ati vandut, petrolul la fel, urmeaza padurile restul terenului agricol si stingem lumina. 

      Ori sa nu uitam USL......

      Cand a taiat basescu salariile in 2010 erati impotriva, acum doriti micsorarea salariului minim.....Asta nu este politica.... 

      Si sa-i faca "opozitie" lui Antonescu sunt sustinatorii infocati ai catuselor .PE VOI o sa va ia DNA -ul ,eu sunt batran ,ma ia pamantul.

    Salar decent 300 de Euro dar ii trebuie votul de afara a celor 3 mil de romani?

    50% +1 vot corect doar ca Psd e la putere si el vrea sa fie votat de 10% si sa guverneze. Unde ai fost cand Iliescu a schimbat acea Lege 50%+1?

    Baga votul obligatoriu ca romani plecati sa renunte la cetatenie aici. 

    Avem lipsa de forta de munca. Trebuie sa ne afucem acass compatriotii, altfel o sa aducem din import! Faceti o vizita in oricare tara din vest sa vedeti ce se intampla - plin de imigranti .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb