Storia: Apartamentele de vânzare, cu 8% mai scumpe faţă de anul trecut

F.D.
Miscellanea / 6 noiembrie 2023

Storia: Apartamentele de vânzare, cu 8% mai scumpe faţă de anul trecut

Preţul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 9% în luna octombrie a.c, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 7%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Faţă de anul trecut, în luna octombrie a.c., românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunţuri de apartamente oferite spre vânzare şi au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacţiunile între cei sunt în căutarea unei locuinţe şi cei care publică anunţuri de vânzare pe platformă). Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanţa (+12%) şi la apartamentele noi din Bucureşti (+9%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari oraşe de pe platforma de imobiliare Storia.

"Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendinţă clară de accelerare a creşterii preţurilor imobiliare în România. Această evoluţie este parţial determinată de dorinţa tot mai pronunţată a românilor de a achiziţiona proprietăţi fără a plăti costuri adiţionale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieţei imobiliare începând din 2024. Cererea în creştere reflectă şi încrederea continuă a românilor în investiţiile imobiliare şi ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulţi", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna septembrie

În Bucureşti, apartamentele noi au avut un preţ cu 4% mai mic decât cele vechi. Preţul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a.c. a fost de 1.620 de euro/metru pătrat, în creştere cu 4% faţă de luna anterioară şi cu 9% faţă de octombrie 2022. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.694 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 2% mai mic faţă de luna septembrie 2023.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară

În luna septembrie a.c., preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.535 euro/metru pătrat, cu 1% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 5% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 2.506 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Preţul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna octombrie a.c. comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1.428 euro. Apartamentele vechi au avut un preţ de cerere de 1.422 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat faţă de anul trecut.

Preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna octombrie a.c. a fost de 1.538 euro, cu 4% mai mare faţă de luna octombrie a anului trecut şi cu 3% mai mare comparativ cu luna septembrie a.c.. La apartamentele vechi se observă o creştere de 8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.502 euro/metru pătrat.

În Braşov, apartamentele noi au avut preţuri cu 15% mai ridicate decât cele vechi. Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 1.942 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât cel din octombrie 2022. Şi preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 10% faţă de anul trecut, ajungând la o medie de 1.693 euro/metru pătrat.

În Sibiu, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% faţă de cele vechi. Astfel, pentru o locuinţă nouă, preţul mediu este de 1.355 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.449 euro/metru pătrat, un preţ cu 3% mai ridicat decât în luna octombrie 2022.

În luna octombrie a.c., apartamentele noi din Constanţa au avut un preţ de cerere de 1.716 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 12% mai ridicate faţă de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.666 euro/metru pătrat.

În Oradea, în luna octombrie a.c., preţurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 9% mai ridicate decât cele ale locuinţelor vechi. Aşadar, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.527 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 1.397 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului trecut.

În octombrie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.542 euro/metru pătrat, în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.479 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în octombrie 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb