Storia: Chiriaşilor li se cer preţuri cu 22% mai mari decât anul trecut

F.D.
Miscellanea / 5 decembrie 2023

Storia: Chiriaşilor li se cer preţuri cu 22% mai mari decât anul trecut

În luna noiembrie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 3% mai multe interacţiuni între chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere pe Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX. În noiembrie a.c. comparativ cu luna octombrie, numărul de contactări a fost în scădere, iar anunţurile au fost afişate mai mult timp pe site (+14%), ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenţii au încheiat tranzacţiile mai lent.

Preţurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 oraşe analizate, respectiv oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, au înregistrat o creştere de 22% de la un an la altul (noiembrie 2023 vs. noiembrie 2022), în timp ce preţurile solicitate de la o lună la alta (noiembrie 2023 vs. octombrie 2023) au crescut, în medie, cu 6%.

"Sectorul 1 din Bucureşti este singura zonă din ţară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce priveşte închirierea de apartamente. Această evoluţie reflectă nu doar o creştere a cererii pentru proprietăţi premium într-o locaţie centrală, ci şi o tendinţă evidentă în dinamica preţurilor şi preferinţelor clienţilor. Accesul rapid la facilităţi urbane şi creşterea atractivităţii comerciale au contribuit la această creştere a cererii, influenţând în mod direct şi dinamica preţurilor", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile chiriilor în Bucureşti, conform datelor Storia

Comparativ cu luna noiembrie 2022, în noiembrie a.c. preţurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+19%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde preţul mediu a ajuns la 727 de euro. De asemenea, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 551 de euro în luna noiembrie, cu 17% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Totodată, preţul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 10% comparativ cu luna noiembrie 2022, ajungând la o valoare medie de 333 euro.

Cei care îşi doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (cel mai scump sector) plătesc cu 76% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureştiului (cel mai ieftin sector în luna noiembrie). Conform datelor, apartamentele din sectorul 1 şi 5 au înregistrat cea mai mare creştere de preţ comparativ cu anul trecut (+22%), urmate de apartamentele din sectorul 6 (+21%) şi de cele din sectorul 2 (+20%). Cele mai mici creşteri de preţ per sectoare s-au înregistrat în sectorul 3 (+14%) şi în sectorul 4 (+9%).

În noiembrie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 292 de euro (în sectorul 5) şi 420 de euro (sectorul 1). Preţurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 449 de euro (sectorul 4) şi 669 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectorul 4) şi 1002 euro (sectorul 1).

Cum au evoluat chiriile în alte oraşe mari din ţară, conform datelor Storia

La nivelul ţării, în luna noiembrie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au înregistrat exclusiv creşteri ale preţului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepţie: apartamentele de trei camere din Iaşi, în cazul cărora, la fel ca în luna octombrie, preţul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creştere de la un an la altul, la categoria preţurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Oradea, unde apartamentele cu două camere au avut o creştere de 27%. Cele mai mari creşteri de la lună la lună (noiembrie a.c. vs. octombrie a.c.) s-au înregistrat în Oradea, la apartamentele cu două camere (+9%) şi în Arad, la apartamentele cu trei camere (+9%).

În luna noiembrie a.c., preţurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere au crescut cu 3% faţă de cele din luna anterioară, în timp ce preţurile pentru închirierea apartamentelor cu două camere au crescut cu 1%.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 10% în cazul garsonierelor, cu 16% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 17% pentru apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 360 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 580 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 750 de euro.

Faţă de luna octombrie, preţurile medii solicitate în noiembrie a.c. au rămas constante în cazul apartamentelor cu trei camere, în timp ce preţul apartamentelor cu două camere a scăzut cu 4%, iar preţul pentru închirierea garsonierelor a crescut cu 3%.

Comparativ cu luna noiembrie 2022, preţurile medii solicitate în noiembrie 2023 au stagnat în cazul apartamentelor cu trei camere şi au crescut cu 8% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 18% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 330 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 430 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 500 de euro.

În luna noiembrie a.c., comparativ cu luna anterioară, preţurile medii solicitate pentru închiriere au scăzut cu 1% în cazul garsonierelor, în timp ce preţul apartamentelor cu două şi trei camere a rămas constant.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de închiriere au crescut, în medie, cu 9% pentru apartamentele de trei camere, cu 19% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 14% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 500 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

În luna noiembrie a.c., preţurile apartamentelor cu două şi trei camere au stagnat faţă de luna octombrie a.c., în timp ce preţurile pentru închirierea garsonierelor au crescut cu 7%.

Comparativ cu anul trecut, preţul mediu al chiriilor a crescut cu 15% la categoria garsonierelor, cu 13% la apartamentele cu două camere şi cu 9% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 322 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 450 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

În luna noiembrie a.c., preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu două şi trei camere au stagnat faţă de luna octombrie a.c.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate în cazul garsonierelor (+14%), dar şi al apartamentelor cu două camere (+8%) şi al celor cu trei camere (+13%).

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţurile medii de închiriere au rămas la fel ca luna trecută, respectiv 250 euro în cazul garsonierelor, 400 de euro apartamentele cu două camere şi 450 de euro cele cu trei camere.

În Sibiu, preţurile medii de închiriere solicitate în luna noiembrie a.c. au înregistrat creşteri de 1% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere, iar preţul apartamentelor cu trei camere a stagnat comparativ cu luna octombrie a.c.

Faţă de luna noiembrie a anului trecut, preţurile medii solicitate pentru închiriere au crescut pe toate categoriile de apartamente - cu 21% pentru garsoniere, cu 19% pentru apartamentele cu două camere şi cu 14% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 302 euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 380 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

Comparativ cu luna octombrie a.c., preţurile medii solicitate în luna noiembrie a.c. pentru închiriere au crescut în cazul apartamentelor cu două camere (+9%) şi în cazul celor cu trei camere (+1%), iar în cazul garsonierelor au rămas constante.

Faţă de luna noiembrie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut cu 11% în cazul garsonierelor, cu 27% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 25% pentru apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 380 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 400 de euro.

CRAIOVA

În luna noiembrie a.c. preţurile medii de închiriere au stagnat în cazul garsonierelor, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+7%) şi al apartamentelor cu două camere (+6%).

Faţă de luna noiembrie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut în cazul garsonierelor (+7%), apartamentelor cu două camere (+22%) şi în cazul apartamentelor cu trei camere (+13%).

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 261 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 370 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 450 de euro.

Faţă de luna octombrie a.c., preţurile medii solicitate în noiembrie a.c. au scăzut în cazul garsonierelor (-3%), în timp ce preţurile apartamentelor cu două camere (+6%) şi cu trei camere au scăzut (+9%).

Comparativ cu luna noiembrie 2022, preţurile medii solicitate au crescut la toate categoriile de locuinţe, astfel: garsoniere (+12%), apartamente cu două camere (+17%), apartamente cu trei camere (+24%).

Astfel, în luna noiembrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a scăzut la 190 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 435 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb