Strabag întârzie, din nou, construcţia "Laserului de la Măgurele"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 12 aprilie 2016

Termenul de finalizare a lucrărilor, amânat cu încă două luni

Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), unde se construieşte "Laserul de la Măgurele", traversează încă o perioadă de întârziere a construcţiei, după ce compania austriacă Strabag nu a terminat la timp clădirea specială ce trebuie să găzduiască laserul.

Clădirea care trebuia să fie gata la sfârşitul lunii martie ar urma să fie pregătită pentru recepţie undeva la mijlocul lunii mai, dacă nu apar alte probleme, după cum ne-a declarat directorul proiectului, Nicolae Zamfir.

O situaţie similară a avut loc şi anul trecut, când finalizarea lucrărilor a fost amânată de două ori. Una dintre etapele proiectului ce trebuia să fie finalizată în luna martie 2015 nu a fost încheiată la timp, termenul de predare fiind devansat până în luna iunie, fără succes însă, iar predarea lucrărilor a fost prelungită din nou, până în luna decembrie 2015.

"Avem promisiunea că pe 15 mai 2016 va fi încheiată construcţia clădirii speciale a laserului şi putem începe testele. Trebuia să fie gata la sfârşitul lunii martie, dar ce putem să facem noi? Nu ştiu ce se întâmplă, problema e la constructorul Strabag", ne-a explicat Nicolae Zamfir, subliniind că a avut loc o întâlnire cu ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care a dat asigurări că termenul de 15 mai pentru finalizarea lucrărilor va fi respectat.

"Patru săptămâni nu sunt multe, dar măcar să termine atunci. Au promis (n.r. autorităţile) că am putea să începem testele înainte să facem recepţia propriu-zisă, dar rămâne de văzut. Pe 15 aprilie facem însă conectarea la reţeaua de distribuţie electrică", ne-a mai spus domnul Zamfir.

În ceea ce priveşte întârzierea lucrărilor de către Strabag, expertiza judiciară cerută anul trecut nu este gata încă, potrivit sursei citate.

Nicolae Zamfir ne-a explicat: "Expertiza judiciară nu este finalizată. Fiecare parte implicată cere documente în plus. Undeva pe 17 mai este programată întâlnirea cu judecătorul. Sunt deja patru luni de întârziere faţă de termenul asumat în contract, dar nu avem probleme cu finanţarea de la Comisia Europeană. Pe ei îi interesează doar ce se întâmplă la sfârşit, în 2018, după încheierea proiectului".

Potrivit domniei sale, situaţia dificilă cu care se confruntă Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, în ceea ce priveşte "Laserul de la Măgurele", a fost cauzată de neînţelegerile dintre constructor şi proiectant, în timp ce firma responsabilă de managementul proiectului a avut deficienţe în supervizarea lucrărilor, iar contractul a fost reziliat. În schimb, Comisia Europeană a dat o mână de ajutor proiectului, prin suplimentarea fondurilor alocate şi aprobarea unor investiţii noi, în valoare de 17 milioane de euro.

Proiectul ELI-NP este găzduit de ţara noastră, Cehia şi Ungaria, iar în cadrul "Laserului de la Măgurele" activează peste 100 de cercetători din state precum România, Japonia, China, India, Polonia, Franţa, Germania sau Italia, urmând ca numărul acestora să ajungă la 220 de specialişti până în 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb