Strategia BVB pentru următorii patru ani a fost aprobată de acţionari

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2021

Strategia BVB pentru următorii patru ani a fost aprobată de acţionari

Autorizarea CCP şi lansarea pieţei de derivate în 2022, printre obiectivele bursei noastre 100.000 de conturi ale investitorilor individuali şi un rulaj mediu zilnic de 20 milioane de euro sunt alte ţinte ale BVB Bursa va distribui un dividend cu randament brut de 4,2%

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat, în adunarea de ieri, strategia de afaceri a companiei pentru perioada 2021-2024, prin care conducerea operatorului pieţei noastre de capital îşi propune atingerea a şase obiective, după cum reiese din documentele BVB publicate pe propriul site.

Conform strategiei, obiectivele Bursei de Valori Bucureşti în perioada 2021-2024 vizează: autorizarea Contrapărţii Centrale (CCP) în 2022; lansarea pieţei de derivate tot în 2022; atingerea unui număr de 100.000 de conturi ale investitorilor individuali; un nivel al capitalizării companiilor listate de 41 miliarde euro (respectiv o creştere de 30% a capitalizării companiilor locale); atingerea unei valori medii zilnice a tranzacţiilor de 20 milioane euro; rentabilitatea capitalurilor proprii ale BVB de 10% la nivel individual, la care se adaugă contribuţia pozitivă a entităţilor din Grup.

În esenţă, sunt elemente care au fost prezentate de-a lungul timpului de conducerea BVB în conferinţe de presă sau documente ale companiei (de pildă planul de afaceri al Contrapărţii Centrale), dar care acum au primit, la pachet, votul acţionarilor.

Pentru a avea o imagine a ţintelor BVB trebuie menţionat că, potrivit ultimelor date ale Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI), la finele anului trecut, numărul maxim de investitori de la bursa noastră era de 65.637, cu 12.000 mai mulţi decât cei de la finalul lui 2019. Totuşi, numărul total de investitori este ceva mai mic, deoarece datele publicate de FCI nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari. Pe de altă parte, conform celor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la finele lunii decembrie 2020, existau 22.126 de conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (ASF nu precizează cum defineşte un cont activ).

În ceea ce priveşte rulajul, la finalul anului trecut, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni listate atât pe Segmentul Principal cât pe cel Multilateral de Tranzacţionare s-a ridicat la 10,4 milioane de euro, conform calculelor noastre, în timp ce în acest an media zilnică a transferurilor cu toate instrumentele listate la BVB este de circa 15,11 milioane de euro. Conform datelor BVB, la finele săptămânii trecute, capitalizarea tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal (inclusiv Erste - circa 12,63 miliarde euro), era de 36,8 miliarde de euro.

Pe lângă cele menţionate mai sus, strategia de afaceri a bursei include o serie de obiective strategice. Primul se referă la "Poziţionarea BVB ca principal canal de finaţare pentru companiile româneşti", iar între măsurile sau elementele avute în vedere pentru atingerea acestei ţinte se numără: lansarea strategiei naţionale a pieţei de capital în parteneriat cu Statul Român sau atragerea de noi companii cu capital privat şi de stat, reprezentative pentru structura PIB-ului.

Un alt obiectiv se referă la "Lărgirea bazei de investitori locali şi internaţionali". În ceea ce priveşte investitorii instituţionali locali, se are în vedere susţinerea schimbărilor cadrului de reglementare privind investiţiile realizate de fondurile de pensii (comisioane aplicabile activelor fondului, regimul operaţiunilor de împrumut, relaxarea condiţiilor de investiţii în obligaţiuni corporative etc); participarea la promovarea economisirii pe baze voluntare (Pilon III, fonduri de investiţii) sau lansarea de noi indici (de tip ESG, Net Total Return).

Pentru creşterea numărului de investitori de retail, pe lângă promovarea pieţei de capital, se mizează pe introducerea sistemului de reţinere a impozitului la sursă; susţinerea măsurilor fiscale de stimulare a investiţiilor pe termen lung şi simplificarea accesului la piaţă.

Listarea de companii cu un nivel ridicat la free-float-ului, precum şi creşterea free-float-ului celor deja listate şi continuarea demersurilor de promovare sunt elemente menite să sporească numărul de investitori străini, conform prezentării BVB.

Un alt obiectiv strategic este "Dezvoltarea de noi mecanisme de piaţă şi instrumente financiare", aspectele relevante în această zonă fiind legate de CCP, derivate, operaţionalizarea împrumutului de acţiuni sau a vânzărilor în lipsă.

Alte elemente incluse în obiectivele strategice ţin de digitalizare, programul Suport Research - prin care se susţine întocmirea rapoartelor de analiză pentru companiile listate sau aspecte privind guvernanţa corporativă.

În ansamblu, conform celor prezentate, viziunea operatorului pieţei noastre de capital este că BVB va conduce România în rândul pieţelor dezvoltate şi se va poziţiona în centrul ecosistemului de finanţare al companiilor locale, asigurând un mediu transparent şi sigur atât pentru emitenţi cât şi pentru investitori.

Deocamdată, piaţa noastră este emergentă secundară în ierarhia FTSE Russell şi piaţă de frontieră conform MSCI. Spre comparaţie, Polonia, cea mai mare piaţă de capital din zona noastră, este dezvoltată conform FTSE Russell şi emergentă în clasamentul MSCI, în timp ce Ungaria şi Cehia sunt emergente avansate conform FTSE şi emergente în ierarhia MSCI.

Tot ieri, acţionarii bursei noastre au aprobat distribuirea de dividende în sumă de 8,59 milioane lei, echivalentul a 94% din profitul anului trecut, dividendul unitar fiind de 1,0672 lei, ceea ce raportat la preţul acţiunii BVB de la finele săptămânii trecute, de 25,2 lei, oferă un randament brut de 4,2%. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividende, este 10 iunie (implicit data ex-dividend este 9 iunie), în timp ce data plăţii este 22 iunie.

De asemenea, a fost aprobată răscumpărarea de către emitent a cel mult 60.396 de acţiuni proprii (reprezentând maxim 0,75% din capitalul social), valoarea agregată a programului fiind de până la 2,11 milioane de lei, titlurile urmând să fie alocate salariaţilor şi conducerii societăţii.

Bursa de Valori Bucureşti are un acţionariat diversificat format din SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, BERD sau diferite case de brokeraj.

La finele săptămânii trecute, capitalizarea bursieră a BVB era de circa 202,8 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca actualul guvern chiar vrea o relansare a economiei,cel mai ieftin mod este de a scuti de la plata profitului facut pe bvb. Astfwl firmele se pot imprumuta ieftin de pe bursa.

    1. Ce? Care-i legatura?! Adica, acum intreprinderile nu se pot imprumuta ieftin de pe bursa, pentru ca investitorii trebuie sa plateasca impozit pe profit? Sau ce naiba vrei sa spui cu "a scuti de la plata profitului facut pe bvb"?

      E cineva care plateste profitul? Hai, baga-ti capul inapoi de unde l-ai scos! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb