STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI " ÎNTRE ZONA EURO ŞI ZODIA LEULUI" EDIŢIA A III-A / RĂZVAN NICOLESCU, "DELOITTE": "Dezvoltarea infrastructurii - cel mai important lucru, pentru ţara noastră"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 mai 2017

"Dezvoltarea infrastructurii - cel mai important lucru, pentru ţara noastră"

Priorităţile la acest moment pentru ţara noastră, din punct de vedere energetic, sunt reprezentate de dezvoltarea infrastructurii, cheltuirea fondurilor structurale şi reformarea sistemului educaţional, care trebuie corelate cu strategia de dezvoltare a României, consideră Răzvan Nicolescu, Energy and Resources Industry Leader în cadrul "Deloitte", fost ministru al Energiei.

Domnia sa a declarat: "Din punctul de vedere al strategiei de dezvoltare, în ansamblul său, cred că pentru noi, pentru România, cel mai important lucru în acest moment este infrastructura. Ne putem certa pe domenii - care domeniu e mai important? -, putem face analize, dar cred că trebuie să existe un consens că dezvoltarea infrastructurii este esenţială. Conectarea Constanţei cu Aradul, conectarea Iaşiului cu Clujul sunt esenţiale dacă nu vrem ca peste un număr de ani să vorbim din ce în ce mai mult de accentuarea decalajelor de dezvoltare, în loc de reducerea lor, deci infrastructura este prioritatea numărul unu".

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, a doua prioritate care trebuie avută în vedere în orice strategie de dezvoltare energetică o reprezintă cheltuirea fondurilor structurale accesate. "Suntem la aproape trei ani în care n-am cheltuit niciun ban european", a atras atenţia domnia sa.

Fostul ministru al Energiei a completat: "Al treilea lucru vital pentru domeniul energetic este legat de sistemul educaţional. Vă pot spune că în momentul de faţă nu există întâlnire cu reprezentanţii companiilor din energie în care să nu se semnaleze lipsa electricienilor, companiile se plâng că nu au cu cine să lucreze. Dacă ne uităm pe piaţa forţei de muncă constatăm că nu avem o strategie: noi de unde o să importăm electricieni? Îi şcolim la noi? Dacă îi şcolim la noi, trebuie să regândim şcolile profesionale; dacă regândim şcolile profesionale, o să se supere liceele sau facultăţile că-şi pierd studenţii. Dar trebuie să ne gândim, trebuie să avem o strategie: îi pregătim sau o sa îi importăm? Dacă îi importăm - de unde o să îi importăm?". Domnul Nicolescu a dat exemplu în acest sens Polonia, care a importat un milion de ucraineni forţă de muncă şi a precizat că sunt companii care au ajuns "în pragul disperării" deoarece nu găsesc forţă de muncă calificată. "Deci educaţia mi se pare un lucru esenţial în orice fel de strategie", a punctat Răzvan Nicolescu.

Domnia sa a atras atenţia că orice strategie pe care vrem să o adoptăm în domeniul energetic presupune, în primul rând, să avem un parcurs foarte clar definit a ceea ce vrem să facem în acest domeniu. Fostul ministru a mai subliniat şi faptul că strategia din domeniul energetic va trebui corelată cu strategia de dezvoltare a ţării pentru a putea fi implementată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb