Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a atras atenţia asupra riscurilor demografice cu care se confruntă România, subliniind necesitatea unei strategii naţionale pentru sănătatea familiei şi creşterea natalităţii. Acesta a declarat că soluţiile trebuie să fie bazate pe educaţie şi cercetare ştiinţifică, pentru a preveni efectele negative ale scăderii populaţiei active. "De modul în care vom rezolva situaţia sănătăţii familiei şi a natalităţii depind în viitor chiar existenţa naţiunii noastre şi bunăstarea acesteia", a afirmat ministrul, subliniind că problema este una urgentă şi necesară de abordat dintr-o perspectivă multidisciplinară.
• România, pe lista ONU a ţărilor cu risc demografic
Ministerul Educaţiei a anunţat că a luat act "cu îngrijorare" de avertismentele Organizaţiei Naţiunilor Unite, care includ România pe lista ţărilor cu risc ridicat de îmbătrânire accelerată a populaţiei. Acest fenomen este determinat de scăderea natalităţii şi de reducerea segmentului de populaţie aflată la vârsta fertilă.
• Planuri de acţiune: educaţie şi inovaţie
Ministrul Daniel David propune un plan strategic structurat în două direcţii: Planul A: Accent pe sănătatea familiei şi creşterea natalităţii prin educaţie, politici publice eficiente şi susţinere pentru familii; Planul B: Compensarea declinului demografic prin dezvoltări inovative şi competitive care să asigure bunăstarea socială, dacă planul principal nu are efectele dorite într-un timp rezonabil.
Această strategie se bazează pe rezultatele proiectului naţional "Sănătatea familiei şi natalitate", desfăşurat sub auspiciile Academiei Române şi în colaborare cu universiţăţi de prestigiu din ţară.
• Măsuri legislative şi schimbări de politici
Ministerul Educaţiei a anunţat că va susţine astfel de demersuri atât pe linia cercetării-dezvoltării-inovării, cât şi prin promovarea educaţiei pe tot parcursul vieţii. "Există deja idei bune, derivate din cercetarea ştiinţifică, astfel încât suntem în faza în care putem propune o nouă strategie naţională în acest sens", a precizat ministrul. Odată implementată, această strategie ar putea deveni un model pentru alte state europene care se confruntă cu aceleaşi provocări demografice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 16:04)
Solutia este productia in masa de roboti
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 16:24)
Galuste pentru aia de peste 65 de ani. Se reduc cheltuielile sociale si se pot reduce taxele pentru cei mai tineri. Sau poate Soilent green, solutia cea mai buna pentru un ten sanatos si o viata optimista.
Ca sa nu mai vorbim cit de mult se reduc emisiile de carbon.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 17:26)
la indemana omului de rand emigrarea e cea mai buna solutie.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 18:23)
Credeam că-i vorba de combaterea populației
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.02.2025, 20:49)
...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 20:55)
Si naivule David, educatia duce la scaderea natalitatii, din pacate. De aia Japonia si Coreea de Sud sunt cele mai la pamant.
Singura solutie va fi tehnologica, cand se vor inventa uterele artificale, extracorporale. Atunci vor putea avea copii o multime de femei peste 40 de ani care s-au ocupat cu altceva mai devreme sau au fost prea pretentioase - din cauza educatiei mai bune, asta e adevarul, nu critic faptul de a avea educatie. A, daca se schimba paradigma si sunt promovate intrns valorile traditiinale intr-un cadru modern, nu sorosismele voastre, atunci poate va fi cool sa ai copii devreme. Si multi. Chiar daca " nu iti permiti". Ca daca astepti sa-ti permiti, la standardele corporatostilor de acum...cam ramai fara copii.