Exportatorii cer profesionism de la viitoarea guvernare, a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa a precizat: "Prima noastră cerinţă este ca viitoarea guvernare să fie una profesionistă. În al doilea rând, am dori să nu exagereze cu politicile sociale. Dacă vor face acest lucru, adică dacă vor exagera pe partea socială fără să ajute economia, atunci nu văd un viitor solid pentru această ţară. Cel de-al treilea lucru pe care îl solicităm este: «Atenţie la capitalul românesc!»".
Mihai Ionescu a atras atenţia că, în acest an, ritmul de creştere a exporturilor este mai mic decât ritmul de creştere a PIB. De asemenea, este prima dată când avem exporturi extra-UE în scădere, a adăugat domnia sa.
O altă mare nemulţumire a exportatorilor este desfiinţarea Departamentului de Comerţ Exterior din Ministerul Economiei, potrivit preşedintelui ANEIR, care a declarat: "Suntem dezamăgiţi de faptul că echipa de la Ministerul Economiei a reuşit să destructureze Departamentul de Comerţ Exterior. Aveam o structură care se ocupa în exclusivitate de comerţul exterior. Unii au considerat că nu este nevoie de un departament pentru acest lucru. Nu este adevărat! Este foarte importantă existenţa acestui departament. Dar aşa au înţeles tehnocraţii să ajute exportatorii - au destructurat respectiva structură şi au blocat toate plecările la posturile de la ambasadele din străinătate. Înainte aveam reprezentanţi la ambasadele străine. Anul acesta nu au mai plecat la aceste posturi decât câţiva şi temporar. Jumătate din reţeaua externă de reprezentanţi ai României nu mai există.
Nu spun că erau geniali, dar ne puteam baza pe ei. Buni, răi, erau acolo şi mulţi erau utili".
Mihai Ionescu a punctat şi faptul că Ministerul Economiei a blocat promovarea exporturilor, în ciuda faptului că au fost bani alocaţi de la buget în acest sens. "Nu am realizat nici jumătate din programul de promovare a exporturilor planificat la început de an".
În acest context, oamenii de afaceri îi vor acţiona în judecată pe reprezentanţii guvernului care se fac vinovaţi de cele menţionate mai sus, după cum a spus domnul Ionescu, menţionând: "Am hotărât, împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri: acest Guvern nu va pleca doar predând hârtii. Noi îi vom chema în justiţie, pentru că trebuie să plătească pentru ce ar fi trebuit să facă şi nu au făcut. Sunt puşi acolo şi sunt plătiţi de noi ca să ajute economia. Vor fi traşi la răspundere în instanţă, prin acţiuni penale, înaintate de entităţile asociative din economie".
În tot acest an, Mihai Ionescu a avertizat asupra faptului că Programul de Promovare a Exportatorilor (PPE) a fost blocat.
În urmă cu circa două luni, exportatorii chiar au solicitat demisia şi cercetarea penală a ministrului economiei Costin Borc, pentru "sabotarea economiei naţionale prin blocarea PPE".
ANEIR i-a acuzat pe tehnocraţii din conducerea Ministerului Economiei de incompetenţă şi superficialitate, destabilizând PPE.
Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR, a declarat, la acea vreme: "Din cauza indolenţei/lipsei de profesionalism/superficialităţii demnitarilor ministeriali, imaginea României este grav afectată pe plan extern, iar firmele care nu mai pot participa la târguri rămân fără comenzi, fiind obligate să trimită angajaţii în şomaj şi riscând falimentul. Aceiaşi demnitari tehnocraţi din conducerea Ministerului Economiei au reuşit şi alte două contra-performanţe: să destabilizeze funcţionarea Departamentului de Comerţ Exterior (prin desfiinţarea sa în urmă cu o lună) şi să blocheze reţeaua de consilieri economici externi ai României (plecările la posturile respective fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale)".
În opinia domnului Ionescu, acţiunile "tehnocraţilor" au condus la scăderea exporturilor.