Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) îşi exprimă profunda dezamăgire şi îngrijorare faţă de modul în care este tratată Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) de către reprezentanţii aleşi ai electoratului român.
În acest sens, LSRS solicită în mod deschis Parlamentului României să respingă proiectul de lege prin care această instituţie ar urma să fie desfiinţată.
LSRS îşi exprimă întregul sprijin pentru continuarea activităţii acestei instituţii în actuala formă de organizare şi funcţionare, având în vedere rezultatele încurajatoare şi performanţele manageriale obţinute de această structură din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Considerăm că UEFISCDI este unul dintre puţinele exemple de bună practică din administraţia publică românească şi că destructurarea acesteia ar afecta progresul de ansamblu al cercetării româneşti. Colaborarea dintre LSRS şi UEFISCDI a fost întotdeauna productivă şi bazată pe profesionalism. Acest fapt ne face să susţinem continuitatea în activitate a partenerilor noştri, cărora li se datorează - printre altele - gestionarea mai eficientă şi mai coerentă a fondurilor europene alocate cercetării româneşti din ultimii ani. Pe această bază, considerăm complet nejustificată încercarea de destructurare a acestei instituţii.
În egală măsură, pornind de la cunoştinţele şi experienţele membrilor şi voluntarilor LSRS care au studiat sau care studiază în sisteme de învăţământ în care domeniul cercetării este prioritar, considerăm că modelul actual, aplicat în România prin UEFISCDI este de natură să genereze impact pozitiv pe termen mediu şi lung. În ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania, Elveţia ş.a., distribuirea fondurilor pentru cercetare este asigurată în mod centralizat prin instituţii asemănătoare celei existente în momentul de faţă în România. Aceste exemple de succes, care au deja o lungă istorie de funcţionare, demonstrează încă o dată oportunitatea ca UEFISCDI să-şi continue activitatea ca şi până acum.
LSRS reiterează pe această cale importanţa dezvoltării cercetării româneşti în vederea unei dezvoltări durabile a României. Acest domeniu esenţial pentru progresul unei ţări şi pentru prestigiul ei în plan internaţional a fost mult prea mult timp neglijat şi subfinanţat. Tocmai de aceea, considerăm că este imperativ ca UEFISDI să funcţioneze fără blocaje în continuare şi, mai mult decât atât, să îi fie oferit sprijinul necesar pentru dezvoltarea sa instituţională.
Ne exprimăm, în final, încrederea că reprezentanţii aleşi ai electoratului român înţeleg pe deplin şi respectă fără rezerve importanţa pe care o are acum UEFISCDI pentru cercetarea românească. Pe această bază, solicităm în mod deschis Parlamentului României să acţioneze cu bună credinţă în sensul respingerii proiectului de lege prin care această instituţie ar urma să fie desfiinţată.
Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare un cadru deschis de dialog şi acţiune.
LSRS promovează iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării lor spre ţară.
Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a sprijini contribuţia lor la dezvoltarea României.
LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă.