STUDII COVID-19, mai degrabă criză economică decât risc pentru sănătate

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 martie 2020

COVID-19, mai degrabă criză economică decât risc pentru sănătate

Pandemia de Covid-19 care a pus stăpânire pe întreg globul este considerată de majoritatea oamenilor în primul rând o criză economică şi abia apoi un risc pentru sănătate, arată studiile recente citate de World Economic Forum.

În afară de consecinţele umane tragice ale epidemiei de coronavirus COVID-19, incertitudinea economică pe care a cauzat-o va costa economia globală un trilion de dolari în 2020, potrivit estimărilor Agenţiei pentru Comerţ şi Dezvoltare a ONU (UNTCAD).

Richard Kozul-Wright, directorul diviziei privind strategiile de globalizare şi dezvoltare la UNCTAD, a declarat: "Avem în vedere o încetinire a economiei globale de până în două procente pentru acest an, iar costul acestui lucru va fi, probabil, de ordinul a un trilion de dolari, comparativ cu ceea ce prognozau analiştii în septembrie".

Prin lansarea acestui raport, Richard Kozul-Wright a dorit să avertizeze că puţine ţări vor rămâne neatinse de ramificaţiile financiare ale focarului, având în vedere că pieţele financiare mondiale s-au prăbuşit în urma îngrijorărilor legate de întreruperile lanţului de aprovizionare din China şi de incertitudinea preţurilor petrolului în rândul producătorilor importanţi.

Într-un scenariu prezentat de ONU în care economia mondială ar creşte cu doar 0,5%, acest lucru ar însemna ""o lovitură de două trilioane de dolari" pentru PIB, a precizat oficialul ONU, adăugând că prăbuşirea preţurilor petrolului a fost ""un factor care a contribuit la sentimentul tot mai mare de nelinişte şi panică".

Richard Kozul-Wright a mai spus că deşi a fost dificil să prezică cum vor reacţiona pieţele financiare internaţionale la impactul COVID-19, ""ceea ce sugerează o lume extrem de neliniştită", a subliniat domnia sa spunând: ""Acum există un anumit nivel de anxietate, care depăşeşte mult spaimele legate de starea de sănătate, care sunt foarte serioase şi preocupante".

Pentru a combate aceste temeri, "guvernele trebuie să cheltuiască în acest moment pentru a preveni topirea care ar putea fi chiar mai dăunătoare decât cea care va avea loc pe parcursul anului", a insistat Kozul-Wright.

Întrebat despre modul în care diferite ţări ar putea reacţiona la criză, inclusiv China - unde virusul a apărut pentru prima dată în decembrie - şi Statele Unite, economistul principal al ONU a spus că Guvernul chinez va introduce probabil ""măsuri expansioniste" - caracteristici pentru creşterea cheltuielilor sau tăierea impozitelor. "Aproape sigur că va face asta", a spus el, adăugând: ""Guvernul SUA care se află într-un an electoral trebuie să răspundă şi într-un alt mod decât prin reducerea impozitelor şi reducerea ratelor dobânzii? Bănuiesc că o va face".

Referindu-se la Europa şi Zona Euro, Richard Kozul-Wright a menţionat că economia sa performa deja "extrem de prost spre sfârşitul anului 2019".

"Era aproape sigur că Europa va intra în recesiune în lunile următoare; iar economia Germaniei este deosebit de fragilă, însă economia italiană şi alte părţi ale periferiei europene se confruntă, de asemenea, cu incertitudini foarte grave ca urmare a tendinţelor din ultimele zile", a mărturisit oficialul ONU. Descriind multe părţi ale regiunii latino-americane drept la fel de vulnerabile, el a adăugat că acestea - în special Argentina - "se vor lupta ca urmare a efectelor negative ale acestei crize". Nici aşa-numitele ţări mai puţin dezvoltate, ale căror economii depind de vânzarea de materii prime, nu vor fi cruţate.

"Ţările îndatorate şi în curs de dezvoltare, în special exportatoare de mărfuri, se confruntă cu o ameninţare deosebită", datorită randamentelor mai slabe la export legate de un dolar american mai puternic, a precizat Kozul-Wright, adăugând: "Probabilitatea unui dolar mai puternic pe măsură ce investitorii caută paradisuri sigure pentru banii lor, iar creşterea aproape sigură a preţurilor mărfurilor pe măsură ce economia globală încetineşte, înseamnă că exportatorii de mărfuri sunt deosebit de vulnerabili".

"În cele din urmă", a adăugat domnul Kozul-Wright, "o serie de răspunsuri politice dedicate şi reforme instituţionale sunt necesare pentru a împiedica o teamă în privinţa sănătăţii de pe piaţa alimentară din China Centrală să se transforme într-o scădere economică globală".

Deşi ameninţarea COVID-19 de a se transforma într-o pandemie oficială "a devenit foarte reală", lumea nu este "la mila virusului", a declarat recent Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Domnia sa a precizat că este important să nu lăsăm repere sumbre, cum ar fi trecerea ratei infecţiei de 100.000 în întreaga lume, să ne oprească din a controla pandemia, subliniind că 93% din decese au fost până acum în doar patru ţări.

Ar fi "prima pandemie din istorie care ar putea fi controlată. Concluzia este că nu suntem la mila virusului ", a adăugat domnia sa.

Scăderea obligaţiunilor şi a capitalurilor proprii îi lasă pe investitori "fără locuri în care să se ascundă"

Pe măsură ce temerile asupra răspândirii coronavirusului se intensifică, chiar şi cel mai sigur colţ al pieţelor financiare a fost extins în vânzarea globală, potrivit Financial Times.

Obligaţiunile guvernamentale, văzute în mod obişnuit de investitori ca refugii în faţa volatilităţii, au cunoscut deprecieri ieri, în acelaşi timp în care administratorii de fonduri continuau să părăsească activele mai riscante precum acţiunile.

În perioade de criză, investitorii tind să se refugieze în obligaţiuni guvernamentale pentru siguranţa lor aparentă. Pieţele au urmat această carte de joc la începutul focarului de coronavirus, randamentele obligaţiunilor din întreaga lume atingând valori record în timp ce preţurile au crescut, conform sursei citate.

Acest model nu a mai funcţionat în ultimele zile. Vânzările pe pieţele de obligaţiuni au accelerat devreme miercuri, împingând randamentele de 10 ani ale Trezoreriei SUA la peste 1,2%, cel mai mare nivel din ultimile două săptămâni şi cu mult peste nivelul minim record de mai puţin de 0,4% atins pe 9 martie.

Valoarea de referinţă a Europei, randamentul pe zece ani al datoriei guvernului german, a atins un nivel maxim al ultimelor două luni de minus 0,23%, în timp ce randamentele pe 10 ani ale Regatului Unit au crescut la 0,79%.

Potrivit Financial Times, investitorii îşi vând acţiunile pentru că au nevoie de numerar. Pe măsură acţiuni şi obligaţiuni corporative au continuat să scadă, clienţii şi-au retras banii din fondurile mutuale. Pentru a face faţă acestor răscumpărări, investitorii sunt obligaţi să renunţe la activele care sunt mai uşor de vândut, spun traderii.

"Mulţi oameni încearcă să vândă tot ce pot", a spus Seema Shah, strateg la Principal Global Investors.

Conform sursei citate, se pare că vânzarea obligaţiunilor a eliminat ultimul refugiu disponibil investitorilor, care în schimb se adăpostesc în numerar. Aurul, un alt element care creşte de obicei pe fondul crizei din piaţă, s-a prăbuşit în ultimele două săptămâni.

"Acum nu mai există niciun loc de refugiu", a spus doamna Shah. "Ceea ce vedeţi în obligaţiunile suverane se referă la nivelul defecţiunilor din pieţe. Piaţa se teme acum că lucrurile vor continua astfel, până când veţi vedea că a fost atins vârful ratei de infecţie", a mai precizat aceasta.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. ultimul covrig l am mincat cind miera foame , ba nebunilor , toti ati pus botul , la covrig , in 20019, si acum , o suceti spuneti ca va infecteaza , dar cind l ati bagat in voi fara sa va spalati miinile a fost bun ,,, marii bulangii sunteti , nu va ti spalat pe minii inainte de servirea mesei acum platiti , nenorocitilor ,, ati bac gat banii in petrol , vagabontilor ,, platiti diferenta , ati bagat banii in actiuni bagabontilor fara sa va spalati pe miini excrocilor , acum ati puso ,, o sa prasiti , pentru un covrig 19 de o sa va plesneasca m,,, capacili...,mnbvc

    1. Treci înapoi la Cancan.ro sau la Măruță... Aici avem alți proști... din ăia cu ștaif, care sunt speriați că or să moară de pneumonie. Nu e locul pentru ăia ca tine. Cum naiba ai ajuns aici, că nu pari genul să ai firmă sau acțiuni pe bursă?

      Haha

      Lol :)

      Misuli ti-au pleznit sinapsili, nu stii nici in ce an traiesti, neica.

      Analfabet prost

    Deja nu am mai citit articolul cand am aflat ca va costa 1-2 trilioane. Ce mai este un trilion astazi? Un fleac. FED, FMI, ECB si guvernele nationale vor tipari aproape 10 trilioane. Ce mai conteaz?

    1. Nu sunt sigur ca pomana guvernamentala este cea mai buna solutie mai ales ca este posibil (chiar probabil) ca banii sa ajunga in alte parti decat acolo unde chiar este nevoie de ei.

      Guvernul ar trebui sa cumpere actiuni la companiile autohtone in dificultate care vor sa-si procure lichiditati.

      O alta varianta ar fi limitarea ajutoarelor la valoarea impozitului pe profit achitat in ultimii 2 ani (sau 3 ani sau 5 ani) de compania respectiva. Sunt companii corecte in relatia cu statul si altele lipsite de fair-play si fiecare dintre ele trebuie sa primeasca ceea ce merita (dai putin, primesti putin, oferi mult, primesti mult inapoi atunci cand esti la ananghie). 

    Răzbunarea răzbunării pe STILUL primitiv și incompetent și fără BUSOLĂ și, și... al PARLAMENTARILOR care nu cunosc LEGEA : acasăăă.....!!!!!!!

    Asta ca sa stiti mai bine de unde a venit urgia, in ce scop si cu ce premize ;) !

    "Dragilor, va mai amintiti cand va spuneam ca e groasa? No, dublati marimea, e foarte groasa. Mai asculta cineva la Trump? ....Da, da, "gorila" aia portocalie sau cum ii spuneau pe la CNN si alte trusturi de media pupatori de dos liberal, va mai amintiti de el? Ar cam trebui, zilele acestea sa ascultati ca spune niste chestii tare interesante presedintele nostru, printre care ca situatia existenta, spun "expertii", va putea dura si doi ani. ITS'A WAR !!! Suntem in plin razboi economic (deocamdata) cu China, oameni buni! Totul poate fi paraftazat in: " murim cu ei de gat". Omul asta, daca i-a iesit e un geniu !!! Eu tin in mine asta de vre-o 3 zile, si din ce pun cap la cap lucrurile, se contureaza tot mai bine scenariul. Dragilor, tot ce se petrece azi in lume este razboi economic mondial cu China si cu globalistii. Eu asta cred, acum ca nu e adevarat ce scriu eu, posibil, dar nu e nici imposibil. China era la o miime de secunda de a invinge USA in cursa mondiala, practic acaparase toata piata mondiala in aproape orice, industrie, tehnica, minereuri, si venea din urma si militar. Ani de zile a incercat Trump sa faca ceva, a impus sanctiuni, a lansat programe de incurajare a productiei interne, reforme economice, a redus taxarea... nimic n-a functionat. Frana pusa era aproape invizibila , pentru ca a fost o frana, categoric. China, daca era lasata sa mearga pe drumul ei ajungea o mega putere ceea ce era sinucidere curata pentru US si pentru Eu si Romania, pentru ca aproape tot ce consumam era MADE in China si asta debalansa puternic economia. Aproape toata productia mondiala de bunuri era acolo, chinezii incepusera sa intre puternic si pe piata bancara, tehnica militara, portavioanele apareau ca ciupercile dupa ploaie. Il poti acuza pe Trump de toate, dar nu de faptul ca nu-si iubeste tara, asa ca atunci can adversarul se indreapta spre victorie iti ramane doar sa-l faultezi. Daca o faci inteligent, mai ai sansa la victorie, daca nu meciul e pierdut , oricum nu pierzi nimic.

    Ca virusul e facut in laborator, n-am niciun dubiu, mai ales ca au demonstrat-o si indienii de la Tech Institute din Delhi, dar si focarele din Iran, o tara foarte privata care altfel nu ajungea sa fie infectata in genul Romaniei...nu violent si rapid cum s-a intamplat dealtfel. De ce s-a ales Italia? Pentru ca probabil au considerat numarul mare de batrani o rata de succes a operatiunii si trebuia inclusa Europa, regiunea fiind foarte centrala. In urma operatiunii "virusul chinezesc" economia chinezilor e paralizata, nu au ce face cu marfa, pot sa produca ca degeaba... totul e in carantina, si posibil va fi asa multa vreme de acum inainte. Intre timp peste tot se incurajeaza productia locala "necontaminata". Voi aveti impresia ca le e bine chinezilor? Sunt in cadere libera dragii mei, au ajuns pe marginea prapastiei, de aceea trimit ajutoare in Eu sperand la o rezolvare rapida a situatiei. Momentan sunt dpdv economic izolati de restul lumii si in toate conferintele Trump ii acuza ca nu au informat lumea si ca datorita LOR s-a ajuns aici. Nici globalistii nu stau prea bine, mai mult nationalism ca acum cu granitele bine trasate si inchise nu s-a pomenit. Bancherii ...aici e aici ! Eu cred ca MURIM SI CU EI DE GAT. Trump deja vorbeste de neplatirea ratelor la case, se poate nationaliza FEDERAL RESERVE din clipa in clipa si guvernul vrea sa preia puterea asupra banilor. Practic se sterge cu buretele Federal reserve act de la 1913, cand Rothschildsii prin federal reserve si mai tarziu cu ajutorul lui Roosevelt, au pus stapanire pe guvernul US si pe dolarul american. Pretul petrolului a scazut si fara necesitate de transport te vor implora ei sa-l cumperi. USA avea o politica ca oricine trece granita ILEGAL nu putea fi trimis inapoi, practic erau obligati sa-i primeasca si liberalii lui Obama au contribuit enorm la cacealmaua asta. Ghici ce, acum nu conteaza, ca e copil, adult, femeie ii ia frumos si ii arunca peste granita. Nu mai e nevoie nici de zid, ba ii pescuiesc si de prin tara si la fel fara comentarii sunt trimis inapoi. Stare de urgenta, ce vrei ! Bunicii nostri erau chemati la razboi sa lupte noi la razboiul nostru suntem chemati sa stam in casa. Sa fie asta WW3? Posibil ! Voi ce spuneti?" (text preluat) 

    1. Poate-mi arăți tu o mișcare naționalistă serioasă pe undeva. La Trump ne-am lămurit, ăla se crede "regele Israelului". Asta e încă un pas spre globalizare. Dacă s-ar fi impus oamenilor să stea în casă în condiții normale, n-ar fi făcut-o. Dar așa, cu "virusul", lumea acceptă. Au uitat că "Merkel trebuie să plece", au uitat că voiau să-l dea jos pe Macron, stau și se uită cu ochii de copilași la ei și la presa mainstream în care înainte încrederea ajunsese la cote îngrijorător de joase.

      Nu știu ce să zic,mie nu îmi place Trump,l-am criticat de atatea ori însă nu-l văd chiar atat de nebun și de sadic încat să folosească o armâ biologică.Arma biologică,odată folosită e imposibil de controlat,mai ales acum,în contextul globalizării.Nu cred că virusul a fost creat în laborator.Pandemia a pornit intr-o piață din provincia Wuhan fiindcă chinezii mănancă toate prostiile iar autoritătile au subestimat amploarea îmbolnăvirilor,au băgat sub preș realitatea din teren,etc.Cu Iranul nu-mi explic ce s-a intamplat,văd că nici autoritățile iraniene nu-și dau cu părerea.Cu Italia e clar,nu respectă regimul de izolare si carantină,așa ca la noi.Sper că timpul ne va spune adevărul adevărat.

      In speranta ca vom trai in timpul viitor ce va arata adevarul si eu cred ca acesta este o arma bilogica. Nu a fost scapat de sub control decit in mod intentionat. Acuma am problema cuantificarii laturii pozitive contra laturii negative. Scriu o carte cu argumente pro si contra....

      Eu nu cred.Logic ar fi:uite China,uite Iranul ,uite Italia insa nimeni nu e atat de nebun incat sa puna in pericol viata propriei populatii si propria viata.Epidemii,pandemii au existat de cand lumea dar acum cu globalizarea e mai complicatSi virusii exista de cand lumea....

      Pe ce te bazezi cand spui ca "nimeni nu e atat de nebun incat sa puna in pericol viata propriei populatii"?!

      Pentru a-ti răspunde la intrebare, trebuie sa-mi spui pe cine banuiesti ca ar fi folosit arma biologica .Poate ai pe altcineva in minte ,situatie in care argumentele mele nu ar avea sens,insa la modul general,am convingerea ca nimeni nu ar folosi arma biologica,nici măcar teroristii(martiri,martiri,dar dacă mor prea multi de-ai lor....)!Odată folosită arma biologică nu mai poti face nimic,,totul e la voia sortii,cine riscă?Cum poti pune in balantă pierderile si beneficiile dacă tu nu poti controla un lucru?Dacă te referi la SUA -China iti pot da argumente privind motivul pentru care Trump.nu ar fi atat de nebun.

      "mie nu îmi place Trump,l-am criticat de atatea ori însă nu-l văd chiar atat de nebun și de sadic încat să folosească o armâ biologică." După ce a tăiat finanțarea CIA pentru rebelii din Siria, și eu aș fi zis că e băiat bun. Dar după ce golăneală a făcut cu Soleimani (care a luptat cu ISIS!), nu mai sunt așa convins.

      Iranul are legături strânse cu China, investiții masive în petrol, plus comerț (Iranul produce telefoane mobile proprii cu piese chinezești, de exemplu). Dacă virusul a suferit mutații, (chinezii chiar au anunțat că a suferit două) a trecut de la chinezi la iranieni (in mod normal, virusul era specific chinezilor, și mai ales bărbaților). La fel și în Italia, sunt mulți chinezi. Sunt sigur că și campania cu "strânge în brațe un chinez", a stângiștilor de acolo a dus la răspândire. N-am nimic cu chinezii, dar în situația de față a fost o chestie iresponsabilă.  

      Povestea cu liliecii... eh... asta a fost "gătită" undeva. F. William Engdahl Coronavirus and the Gates Foundation 

      Arguably, no one has been more active in promoting and funding research on vaccines aimed at dealing with coronavirus than Bill Gates and the Bill and Melinda Gates Foundation. fr om sponsoring a simulation of a coronavirus global pandemic, just weeks before the Wuhan outbreak was announced, to funding numerous corporate efforts to come up with a novel vaccine for the apparently novel virus, the Gates presence is there. What does it actually entail? 

      "Pandemia a pornit intr-o piață din provincia Wuhan fiindcă chinezii mănancă toate prostiile iar autoritătile au subestimat amploarea îmbolnăvirilor,au băgat sub preș realitatea din teren,etc" Îmi place ce frumos repeți linia de partid americană. Având în vedere că în timp ce China construia în ritm alert spitale și închidea lumea în case cu sila, Trump era ocupat să blocheze călătoriile din Europa (!) dar nu din China. 

      Cât despre partea cu laboratorul... 

      Research into deadly viruses and biological weapons at US army lab shut down over fears they could escape 

      Fort Detrick researchers banned fr om working with anthrax, Ebola and smallpox until procedures improved 

      Tim Wyatt Tuesday 6 August 2019 13:19 Independent.co.uk 

      China accuses US Army of bringing coronavirus to Wuhan msn.com 

      The Taiwanese physician noted that in August of 2019 the US had a flurry of lung pneumonias or similar, which the Americans blamed on ‘vaping’ fr om e-cigarettes, but which, according to the scientist, the symptoms and conditions could not be explained by e-cigarettes. He said he wrote to the US officials telling them he suspected those deaths were likely due to the coronavirus. He claims his warnings were ignored. 

      Immediately prior to that, the CDC totally shut down the US Military’s main bio-lab at Fort Detrick, Maryland, due to an absence of safeguards against pathogen leakages, issuing a complete “cease and desist” order to the military. It was immediately after this event that the ‘e-cigarette’ epidemic arose. 

      We also had the Japanese citizens infected in September of 2019, in Hawaii, people who had never been to China, these infections occurring on US soil long before the outbreak in Wuhan but only shortly after the locking down of Fort Detrick. 

      Then, on Chinese social media, another article appeared, aware of the above but presenting further details. It stated in part that five “foreign” athletes or other personnel visiting Wuhan for the World Military Games (October 18-27, 2019) were hospitalised in Wuhan for an undetermined infection.

      Chinezii au fost mai diplomați: au mers pe principiul că soldații americani infectați n-au adus boala în China cu intenție, dar nu știau nici ei.  

    Buna ziua,

    Fiecare bula are un ac!!! 

    Se pare ca multi nu citesc carti de istorie economica, nu urmaresc ratele dobanzii de referinta a: FED-ului, a Bancii Centrale, a BEC, nu urmaresc PMI-ul unei tari, rata de creditare consum, GDP-ul strans legat cu velocitatea numerara in piata, s.a.m.d.p. 

    Se pare ca multi tineri nu au stat de vorba cu bunicii si parintii lor. 

    Exista perioade ciclice in economia globala, aceste perioade ciclice sunt cuprinse in perioade mai mari ciclice. 

    In toata istoria economica in aceste perioade cicice mari au existat: 

    – bule agricole (bula terenurilor) 

    – bule tehnologice (bula tractoarelor si a masinilor) 

    – bula metalelor pretioase (aur si argint) 

    – bula fortei de munca (sclavism si migratii forta de munca) 

    – bula imobiliara 

    – bula creditelor de consum 

    – bula bursiera 

    – bula internetului 

    – bula serviciilor online 

    – bula textilelor…. 

    Toate aceste fenomene sunt angrenate in primul rand de robinetul principal al fluxului numerar, nou, curs in piete. 

    Cine varsa acest flux numerar, conform teoriei rezervelor fractionate, el se creaza „din nimic” legal. 

    Prin forma de IOUs Guvern catre FED (sau banca centrala) se face swap, in urma acestui swap apare in conturi „valuta”. 

    Pe baza „valutei” si rezervei fractionate se revarsa in piata prin Obligatiuni, titluri de stat, imprumut, etc, fluxul numerar nou creat. Cu cat fluxul numerar nou creat se invarte in piata, din mana in mana, din cont in cont, cu atat creste „velocitatea”, cu atat creste GDP-ul. 

    Cu cat creste gdp-ul cu atat se incalzesc, sau reincalzesc, activele intrinseci in piata, chiar daca activele emotionale, perisabile, nu se incalzesc atat de mult – masini, alimente, consumabile; (adica cresc sau descresc). 

    Aceasta relatie nu este data, in radacina problemei, de investitori sau consumatori de ordin final, ci de relatia Primordiala intre GUVERNE si BANCI CENTRALE. 

    Guvernul este principalul si marele cheltuitor, el nu o sa lase pe durata mandatelor politice ca prezentul sa cada nominal mai jos fata de trecut, decat la o cota tolerata de partile implicate. – asta poate insemna deflatie sau starea de criza, depresie economica. 

    Guvernul trebuie sa creasca mereu cheltuiala ca sa tina pasul cu cota parte acceptata de parti pentru a nu cadea intr-o depresie economica de lunga durata. (10-20 ani) Exemplu Japonia 

    !!!Scump sau ieftin un active nu trebuie sa fie scum sau ieftin si nominal, ci trebuie sa devina scump sau ieftin in raport cu alte avtive, valori in piata, la data momentul converisie valorilor.!!! 

    FED a reusit cu injectii numerare sa incalzeasca mai toate activele globale a celor ce au ca forma de imprumut catre statul emitent Obligatiuni Statale denominate in USD FED. 

    USA este obligata sa exporte inflatia numerara prin QE, MMT, si mai nou Q Infinity, caci altfel risca sa faca in interiorul tarii hiper inflatie (exemplu Romania ’90-98, cad dupa caderea regimului a inceput sa se intoarca toata valuta exportata in exteriorul tarii prin forme de obligatiuni, indatoriri). 

    O alta fata a acestor bule este ca ele sunt trecatoare, nu pot sa existe la infinit, in istoria trecuta, sunt date clare care demonstreaza ca au existat perioade de existenta si posibilitati de achizitie locuinta gratis sau cu1-10 salarii. 

    Nu ca in 2008 la 320 de salarii o locuinta sau acum 140 salarii (unde am pirdut din conversie in euro 40%), nu spun ca oportunitati de 10-20 de salarii vor mai aparea prea curand, dar cant rata la banca e mai scumpa sau egala cu chiria, mai bine stai in chirie o perioada. 

    Cand rata la banca este cel putin mai ieftina cu 30% fata de chirie atunci poti sa consideri rata la banca in loc de chirie, ideal e sa rata la banca cand 40-50% diferenta intre rata si chirie. 

    Bunicii si Strabunicii au avut perioade in viata cand au reusit sa construiasca pe gratis case si sate intregi (cu pretul razboiului), mana de la mana. 

    Prin forte propii au reusit sa ridice active intrinseci, iar pe baza si in jurul acelor active au reusit sa rasara si CARuri sau Banci. Pe baza aparitiei activelor intrinseci se pot genera alte forme de imprumut ce contribuie la inflatia preturilor viitoare in piata. 

    Cand actvele imobiliare sufera salturi astronomice inseamna ca este inflatie, dar nu inflatia declarata nominal in cosul de consum, ci inflatia reala nedeclarata dar vizibila. De mult ani CPI-ul nu mai inclute fluctuatia activelor intrinseci in raportul final al inflatiei, caci astfel se prinde toata populatia si incepe sa cheltuiasca responsabil, guvernul nu mai poate sa fure prea multi bani, ci doar atat cat ii permite piata reala. 

    Caci fluxurile numerare intrate in piata nu mint piata, velocitatea cu care incalzesc activele demonstreaza repetarea accelerata a bancilor de a fractiona rezervele la cote speculative pentru a avea o rata de recuperare mai rapida a profiturilor. 

    DAR cand AURUL incepe sa creasca, bancile incep sa tremure, aurul este registrul suprem contabil, ascensiunea aurului a demonstrat mereu urmatoarea criza. 

    Bancile nu se tem de AUR, se tem de observarea pietei asupra absortiei aurului in raport cu inflatia data de jocul fluxurilor numerare in piata. Cand bancile sesizeaza asta incep sa se uite mai bine in balantele interne, incep sa observe randamente in scadere la unele obligatiuni, active, etc, din portofolii; incep sa ceara avansuri mai mari de 15% la credite, respectiv 25%-30-40%. 

    Cand o banca cere avans 30% la achizitia unui activ imobiliar, fara sa iti ofere posibilitate de achizitie la 5%, 10%,15% (fara prima casa ci ipotecar) atunci inseamna ca esti pe varful speculei si imediat in prabusirea speculei. 

    Caci banca nu cere degeaba 30-40%, cere ca sa fie sigrura ca ea nu se arde, ci daca e sa te arzi tu, ea are cash deja de la tine, in caz de imposibilitate din partea ta, te executa si plaseaza dosarul. 

    Cine doreste, sa invete, cum functioneaza cu adevarat economia, imobiliarele, cum sa nu fie tepuit, pacalit, trebuie sa invete sa urmareasca cuvinte precum: FED, rata dobanda referinta, salturile procentuale a salariului minim converit in alte cosuri valutare si aur/argint; de urmarit obligatoriu DEFICITUL si EXCEDENTUL Guvernului (cu cat mai mare deficitul – cu atat mai scump activele intrinseci in piata; cu cat mai mare excedentul – cu atat mai ieftine activele intrinseci in piata); cand un guvern anunta stagnari salarii, taieri, concedieri (semn ca te afli deja in depresie economica ce tinde catre criza economica); cad vezi macarale Lenese la orizont (inseamna ca vin Vulturii „criza”; vulturii sunt oportunistii ce au rabdat cuminti). 

    Vinzi cand piata cere, cumperi cand piata plange. 

    Cumperi ieftin – vinzi scump!!! 

    Sper ca aceste informatii gratuite sa va ajute in viitor; si sper sa nu fie sterse de moderator. 

    PS: aveti obligatia morala fata de societate sa educati populatia si nu sa o furati de bunurile si drepturile ce ii revin. Cu cat este furata si indatorata cu atat mai mult copii nostri vor avea de platit, trudit, mai mult; chiar daca aparent GDP-ul in crestere ofera o falsa senzatie de crestere (care in realitate inseamna consum resurse in crestere, malinvestment, scaderea calitatii vietii, inghesuirea in locuri cat mai stranse a populatiei).

    1. Comentaul dumneavoastra postat si pe imobiliare ro, la sectiunea imobiliare stiri, a generat la o postare peste 60000 de mii de vizualizari.

      Se pare ca multi panicati urmaresc ce se intampla acum cu piata si economia, multi care au imobiliare pe bule creditate, stau acum si se roaga sa intervina guvernul sa salveze SA-urile si SRL-urile din imobiliare.  

      Este freamat mare in spatele usilor inchise.  

      Comentul dumneavoastra merita o postare si o explicatie mai amanuntita caci nu am vazut la tv sa se discute in asa profunzime de mecanismul financiar al hartiilor de valoare.  

    Fiecare bula are un ac!

    #historical_rate_fed  

    #piramida_populatiei_roman ia  

    #anuarul_romanie  

    #ins_statistici  

    #bula_imobiliara_cade  

    #rata_de_referinta_bnr  

    #Def icit_in_crestere_active_imobil iare_in_crestere  

    #Excedent_in _crestere_active_imobiliare_in _scadere/ieftine/stagnare  

    #co nversii_valutare_a_salariului_ minim_in_alte_relatii_valutare  

    #calucularea_saltului_proc en tual_al_salariului_minim  

    #cal cularea_saltului_procentual_al _salariului_minim_in_raport_cu _aur_sau_argint  

    #calcularea_m etru_patrat_locuibil_in_raport _cu_alte_valute_si_metale_atat _la_data_calculului_cat_si_la_ trecut  

    #calcularea_procentelo r_comisionate_de_agenti_imobil iari_procente_mici_volum_mare_ procente_mari_volum_mic  

    #infl atia_si_deflatia_valorilor_in_ piata_in_raport_si_cu_alte_val ori_si_active_circulate  

    #infl atia_si_deflatia_fortei_de_cum parare  

    #valori_nominale  

    #val ori_reale  

    #trend_ascendent  

    # trend_descendent  

    #relatii_de_ balante_economice_ce_tind_catr e_infinit_nu_exista_bula_plesn este  

    #rada_de_acordare_imprum uturi_de_larg_consum_populatie _inseamna_unflare_bula 

    Economia mergea in jos in Japonia din 2018, In Italia a stat in depresie ca medie din 2010 pana in prezent, Germania scartia economic din 2019, Spania stagnare, UK exit UE ca sa protejeze coroana (lira).

    Bulgaria, Republica Moldova, Romania ce au ajut influxuri mai mari de capital.

    Acestea au ajutat la mentinera speculei imobiliare. 

    1. Bula imobiliara din Turcia este in blocaj, in unele zone a plesnit, in orasele centrale inca se mentine bula.

      Din 2018 lira pierde valoare, exituri masive de capital strain, zone pustiite cu imobile si centre comerciale goale, scoase la vanzare. 

      Multe investitii facute prin bancile din Spania, Italia, Portugalia si Germania. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb