STUDIU AAFBR: "Piaţa obligaţiunilor tranzacţionabile la bursă este foarte concentrată"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2018

Piaţa obligaţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este foarte concentrată, indiferent dacă este vorba despre obligaţiuni corporative sau despre cele emise de administraţiile locale, reiese dintr-un studiu al Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

Practic, în fiecare dintre aceste două categorii există câte unul sau doi jucători, în conturile cărora se regăsesc mare parte din sumele agregate pe segmentul respectiv, arată raportul.

Potrivit studiului, în cazul segmentului obligaţiunilor corporative, primii doi cei mai mari emitenţi, Globalworth Real Estate Investments (GWI22) şi NE Property Cooperatief (NRO24), au strâns, împreună, 1,05 miliarde de euro din totalul de 1,8 de miliarde de euro, cât însumează această categorie.

Pentru obligaţiunile listate, emise de administraţiile locale, tranzacţionabile la BVB în momentul de faţă, ce însumează circa 720 de milioane de euro, peste 65% din valoare se află în conturile Primăriei Municipiului Bucureşti, se arată în studiu.

Ponderea obligaţiunile corporative în totalul acestor două categorii este de 71%, restul revenind celor emise de administraţiile locale.

În analiza AAFBR nu sunt incluse titlurile emise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

De asemenea în studiu se mai precizeză că, în ultima perioadă, în cazul ambelor categorii se observă o preferinţă crescută a investitorilor pentru dobânzi variabile, cu precădere pentru titlurile denominate în lei, aceasta fiind o consecinţă a ultimelor creşteri ale ratelor dobânzii de referinţă de către Banca Naţională a României (BNR).

Pe de altă parte, potrivit raportului, valoarea totală a IPO-urilor (listări de acţiuni) pe segmentul principal al bursei în anul trecut s-a ridicat la circa 270 milioane euro, în timp ce, în cazul emisiunilor noi de obligaţiuni corporative listate pe acelaşi segment, suma agregată a ajuns la circa 1,3 miliarde euro.

Spre deosebire, în 2016, această diferenţă a fost mult mai redusă, cu 50 milioane de euro în cazul IPO-urilor şi 65 milioane de euro în cazul emisiunilor noi de obligaţiuni corporative.

Cu toate acestea, cel puţin în rândul investitorilor de retail, obligaţiunile nu sunt nici pe departe atât de răspândite ca acţiunile, se arată în studiu, care menţionează şi două motive în acest sens.

"Pe de o parte, putem justifica această discrepanţa prin popularitatea implicită a IPO-urilor şi prin semnificaţia acestora, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori", arată AAFBR .

Un alt motiv este dat de diferenţele semnificative între valoarea nominală a unei obligaţiuni şi preţul pe acţiune, prima fiind considerabil mai mare, se mai arată în raport.

De pildă, valoarea nominală a unei obligaţiuni GWI22 este de 100.000 de euro, în timp ce o acţiune Sphera Franchise Group (SFG) se tranzacţiona ieri, în jurul orei 17:00, 38 lei/titlu (aproximativ 8 euro/unitate).

De altfel, de la listarea titlurilor GWI22 la BVB, la finalul lunii august a anului trecut, nu a fost tranzacţionată nicio obligaţiune, potrivit datelor afişate pe site-ul bursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb