STUDIU ACCA ŞI IFAC:  Urmează un deceniu de oportunităţi pentru profesia de contabil

Comunicate de presă / 10 mai 2021

Deceniul acesta va fi plin de oportunităţi pentru profesioniştii contabili din generaţia Z şi pentru angajatorii lor, spune studiul realizat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) şi IFAC (Federaţia Internaţională a Contabililor) "Inovatorii: Gen Z şi viitorul contabilităţii", conform unui comunicat remis redacţiei.

Reunind opiniile a 9.000 de tineri între 18 şi 25 de ani la nivel global - inclusiv 490 din Europa Centrală şi de Est - raportul pune într-o nouă lumină aspiraţiile şi temerile acestei generaţii viitoare de tineri profesionişti, oferind în acelaşi timp sfaturi atât pentru ei, cât şi pentru angajatorii lor.

62% dintre respondenţii din Europa Centrală şi de Est consideră contabilitatea drept o carieră atractivă, oferind perspective pe termen lung şi posibilităţi de mobilitate, cu acces la locuri de muncă la nivel internaţional şi în diverse domenii economice. Dar aceasta este o generaţie preocupată de viitor - 60% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de bunăstarea şi sănătatea lor mintală; 42% sunt îngrijoraţi de lipsa oportunităţilor de pe piaţa muncii şi de siguranţa locului de muncă, iar 30% de starea economiei globale.

Raportul arată, de asemenea, că, din postura de angajator, profesia nu valorifică toate oportunităţile de a atrage tinerii.

În plus tinerii din Europa Centrală şi de Est nu au foarte mare încredere în imaginea corporaţiilor - doar 31% cred că acestea luptă împotriva schimbărilor climatice; doar 30% cred că liderii de companii sunt integri şi fac ceea ce spun şi doar 39% spun că acestea acordă prioritate angajaţilor şi au grijă de ei. Totuşi, 59% dintre tineri consideră, de asemenea, că afacerile au un impact pozitiv asupra societăţii în general.

Andreia Stanciu, Director ACCA pentru Europa de Sud Est, declară: "Rezultatele acestui studiu prezintă atât provocări, cât şi oportunităţi pentru profesia de contabil şi pentru companiile din întreaga regiune extinsă pe care am analizat-o mai în detaliu, Europa Centrală şi de Est. Acest lucru se datorează faptului că tinerii vor dori mai multă responsabilitate de la liderii organizaţiilor în care activează şi vor avea, de asemenea, aşteptări mari privind echilibrul lor între viaţa profesională şi viaţa personală şi modul în care este gestionată bunăstarea lor."

Generaţia Z din Europa Centrală şi de Est este hotărâtă: raportându-se la propriul grup de colegi, 83% spun că sunt ambiţioşi şi dornici să progreseze rapid; şi 86% preţuiesc un salariu mai mare şi un titlu prestigios.

Aşa cum era de aşteptat, sunt şi experţi în tehnologie - 87% spun că sunt foarte confortabili cu tehnologia şi asimilează rapid noi tehnologii, iar în aceeaşi proporţie declară că tehnologia va permite profesioniştilor din domeniul finanţelor să se concentreze asupra activităţii cu valoare adăugată ridicată.

Dintre cei care lucrează deja pe posturi de contabil, 47% au fost atraşi de această profesie datorită perspectivelor de carieră pe termen lung şi 43% pentru oportunitatea de a dezvolta o gamă largă de competenţe. Aceste percepţii sunt, în linii mari, aceleaşi şi pentru acei respondenţi care îşi doresc să devină contabili, 43% dintre ei fiind atraşi de profesie pentru abilităţile pe care le implică şi 42% pentru că este o carieră care asigură mobilitate şi care permite oamenilor să preia roluri de finanţe din toate domeniile de activitate.

Andreia Stanciu conchide: "Lumea cere acum mai multă responsabilitate şi mai multă transparenţă - tendinţa este clară: partenerii unei companii contează şi ei foarte mult, nu doar acţionarii. Pentru profesia de contabil, acesta reprezintă un potenţial moment de cotitură, iar aceşti tineri vor contribui la crearea unei forţe de muncă mai diverse, mai tolerante şi care va obliga companiile să fie mai conştiente de rolul lor în societate.

Raportul nostru explică modul în care Gen Z va contribui cu talentul şi cunoştinţele sale tehnice la profesie şi o va schimba, urmărind cariere cu scop şi ocupând posturi din care pot să facă o diferenţă. Este un mesaj plin de speranţă pentru realizarea în 2030 a obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă."

Pentru a ajuta Gen Z să-şi găsească drumul în viitor, raportul ACCA le recomandă modalităţi prin care îşi pot asigura propriile cariere în viitor şi îşi pot îndeplini visele pe măsură ce munca se schimbă:

1. Contribuiţi cu cunoştinţele voastre tehnice la organizaţie: veţi fi foarte apreciaţi pentru acest lucru.

2. Lucraţi la propriul vostru branding: adăugaţi o notă personală pentru a construi relaţii mai profunde la locul de muncă.

3. Aveţi grijă de sănătatea voastră şi întăriţi-o.

4. Ţineţi cont că sunteţi într-un joc de echipă: tehnologia vă ajută să construiţi relaţii şi există multe oportunităţi care vă permit să învăţaţi de la colegii de muncă.

5. Transformaţi-vă permanent: gândiţi "lateral" şi fiţi adaptabili.

6. Căutaţi mentori şi sponsori: îndreptaţi-vă activ către mentori şi colegi din alte generaţii pentru a găsi sprijin esenţial şi a vă ajuta să vă completaţi lacunele cu cunoştinţe vitale şi concluzii rezultate din experienţă directă.

7. Învăţaţi continuu: pentru a fi protejat în viitor, trebuie să acumulezi noi cunoştinţe, dar şi să fii adaptabil şi proactiv şi să ai o mentalitate deschisă către noi abilităţi, pentru a-ţi demonstra în viitor competenţa.

8. Recunoaşteţi importanţa "primilor ani": în cele din urmă, singurii responsabili pentru carierele voastre sunteţi voi şi, ca tineri care intră pe piaţa muncii, este esenţial să recunoaşteţi importanţa uceniciei în muncă.

9. Construiţi relaţii pe tot parcursul vieţii: rămâneţi conectaţi şi construiţi o reţea externă puternică pentru a vă extinde oportunităţile de învăţare şi de carieră. Timpul investit în relaţii personale importante, pe termen lung, va plăti întotdeauna dividende.

10. Urmaţi-vă visele: pandemia îi determină pe mulţi să-şi reconsidere carierele, iar locurile de muncă în contabilitate se schimbă, oferind oportunităţi fantastice de a contribui şi de a face diferenţa. Urmăriţi lucrurile care vă interesează, care vă oferă o motivaţie bună şi vă aduc împlinire. Şi chiar dacă nu v-aţi decis încă, găsirea unui lucru care vă interesează şi la care vă puteţi pricepe va aduce beneficii pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb