STUDIU: Aragazele pe gaz metan încalcă regulat limitele de poluare a aerului

G.D.
Miscellanea / 9 ianuarie 2023

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Un raport al Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) sugerează faptul că gătitul cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) care depăşeşte recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii legate de calitatea aerului şi standardele UE cu privire la poluarea aerului la exterior, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazele pe bază de gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor. În ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, sau 12% din totalul cazurilor de astm la copii din UE, potrivit raportului.

Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România, a declarat: "Toate aragazele pe bază de gaz metan eliberează substanţe poluante dăunătoare pentru sănătatea umană şi mediul înconjurător. Pe lângă dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră eliberat în urma arderii gazului metan care accelereaza criza climatică, gătitul cu gaz metan duce şi la poluarea interiorului locuinţei cu dioxid de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie şi metan nears care pot persista în spaţiile închise timp de ore după utilizarea aragazului."

TNO a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior. În toate simulările în care nu a fost utilizată aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 µg/m3 NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore pe an. Dimensiunea bucătăriei influenţează aceste valori, iar aerisirea reduce poluarea, însă sistemele de aerisire mecanică sunt adeseori ineficiente, insuficiente sau prea puţin utilizate, se menţionează în raport.

Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani.

CEO-ul CLASP, Christine Egan, a declarat: "Oamenii petrec majoritatea timpului la interior. Calitatea aerului în spaţii închise poate avea un impact major asupra sănătăţii şi stării noastre de bine. Puţine persoane sunt conştiente de riscurile utilizării aragazelor pe gaz metan - în timp ce gătim, putem fi expuşi la tot atât de mulţi poluanţi ca şi în cazul fumatului pasiv. Aparatele de gătit pe bază de gaz metan ar trebui să fie comercializate împreună cu etichete de conştientizare despre riscurile asupra sănătăţii, cum este cazul pachetelor de ţigări. Oficialii UE au obligaţia de a lua în considerare aceste riscuri asupra sănătăţii."

Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii,. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor.

Directorul general al EPHA, Dr. Milka Sokolović, a afirmat: "Avem temeri legate de poluarea aerului care ar putea fi extrem de serioasă în această iarnă în gospodăriile care utilizează aparate de gătit cu gaz metan, deoarece persoanele reduc aerisirea şi evită deschiderea geamurilor pentru a economisi bani şi căldură în timpul crizei energetice. Din cauza aerisirii insuficiente, este din ce în ce mai important să identificăm sursele de poluare la interior, precum aragazele pe gaz metan. Copiii şi persoanele cu afecţiuni respiratorii preexistente prezintă risc maxim în ceea ce priveşte impactul negativ asupra sănătăţii. Având în vedere toate daunele asupra sănătăţii şi mediului înconjurător ca urmare a arderii combustibililor fosili în casele noastre, guvernele au responsabilitatea de a stabili structuri care să susţină înlocuirea consumului de gaz şi să ne orienteze către gătitul electric nepoluant. Actuala revizuire a reglementărilor cu privire la aparatele pentru gătit oferă UE oportunitatea de a demonstra că respectă scopul şi viziunea iniţiativei Zero Poluare."

Oficialii UE sunt obligaţi prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiţie. Însă standardele actuale cu privire la gătitul în gospodării nu fac acest lucru, au afirmat CLASP şi EPHA. Aparatele de gătit cu gaz metan ar trebui să fie eliminate prin reglementările Ecodesign, au afirmat grupurile, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Saracii oameni ar folosi si altele daca

    ar avea resurse necesare.

    pana atunci discutii inutile bine platite  

    1. se vaneaza TAXE "chipurile pe poluare" dupa ce tot la ordin gov au fost lasate industriile si bunurile respective sa se vanda /functioneze.

      idem mai nou cu taxa pe centrale de gaz. 

      s c cret 

    "TNO a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior."

    Cam care e procentul de bucatarii fara ferestre, asa, in mare? 

    Nu mai spun ca titlul vorbeste despre o generalizare care nu se regaseste nici in textul articolului, nici in realitate. Dar nu ne mai legam de asta acum. 

    Alte taxe in viitor pentru a forta lumea sa renunte la gaze. Doar ca trecerea la curent electric e costisitoare si nici investitiile in productie nu au fost incurajate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb