STUDIU BANK AUSTRIA CREDITANSTALT: Ne aşteaptă un an deloc uşor

A.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 ianuarie 2006

În condiţiile în care 2005 a fost un an de succes pentru economia ţării noastre în ciuda dificultăţilor apărute (cum ar fi inundaţiile), este aşteptat ca şi anul acesta să fie continuat trendul ascendent, precizează un studiu realizat de "Bank Austria Creditanstalt". Acest lucru va fi însă dificil, mai menţionează studiul citat, avînd în vedere că 2006 stă sub semnul aderării la UE.

Studiul băncii austriece apreciază că anul acesta economia se va reface după şocurile externe din 2005, însă creşterea dinamică a cererii nu va fi sustenabilă pe termen mediu şi lung, iar continuarea reformelor economice şi structurale va ridica provocări majore. Astfel, autorităţile fiscale şi monetare vor fi nevoite să găsească metode prin care să fie menţinut echilibrul între numeroasele conflicte ale obiectivelor economice. Prioritatea numărul unu ar trebui să fie calibrarea prudentă a politicilor monetare, fiscale, salariale, de dobînzi şi rată de schimb astfel încît să fie menţinută stabilitatea macroeconomică, în special avînd în vedere evoluţia inflaţiei şi a contului curent.

Avem însă la bază o serie de succese ale anului 2005 - semnarea tratatului de aderare, reforma monetară, liberalizarea parţială a contului de capital, introducerea cotei unice, trecerea la ţintirea directă a inflaţiei, progresul semnificativ în implementarea reformelor structurale.

Aderarea la UE impune accelerarea reformelor

România va adera probabil în 2007 în ciuda nevoilor de reformare, este una dintre concluziile studiului mai sus amintit, în condiţiile în care deja nouă din cele 25 de state membre au aprobat tratatul de aderare.

Deşi raportul Comisiei Europene din această toamnă a scos la iveală o serie de puncte slabe - lupta împotriva corupţiei, implementarea acquis-ului comunitar, reforma administraţiei publice şi a sistemului juridic - progresele realizate au fost semnificative. În plus, ţara noas-tră va primi un ajutor de 1,2 miliarde euro de la UE în 2006 ca să accelereze implementarea reformelor şi a acquis-ului comunitar.

Consumul va fi şi în acest an motorul creşterii economice

Studiul "Bank Austria Creditanstalt" estimează o creştere economică sub 4% pentru 2005, însă pentru acest an este prognozată o majorare accelerată a creşterii PIB. Aşteptările sînt bazate pe perspectiva aderării la UE, investiţii mai dinamice ca urmare a ratelor favorabile ale dobînzilor, necesitatea reconstrucţiei şi a restaurării după inundaţii, inves-tiţiile străine directe şi proiectele UE în sectorul public.

Motorul creşterii economice va rămîne şi anul acesta cererea internă, precizează studiul băncii austriece, deşi consumul va scădea pe fondul majorărilor mai moderate ale salariilor, măsurilor BNR de limitare a consumului şi ajustării semnificative a preţurilor administrate.

Creşterea economică va fi afectată, ca şi anul trecut, de nivelul superior al importurilor faţă de exporturi.

Studiul semnalează încetinirea creşterii economice în 2005, evidenţiind majorarea în sectorul serviciilor (7,9%) şi construcţiilor (7,1%), precum şi creşterea moderată a producţiei industriale, pe fondul diminuării cererii (în special pentru produsele chimice şi metalurgice) şi a ieftinirii importurilor datorită întăririi leului.

Consumul privat a fost motorul creşterii economice în 2005 ca urmare a creşterii salariilor şi a expansiunii creditării, dar şi a reconstrucţiilor post-inundaţii.

Va continua să crească deficitul de cont curent

În primele zece luni din 2005 deficitul de cont curent a ajuns la 4,9 miliarde euro (6,5% din PIB), iar estimarea băncii aus-triece este că pe întreg anul nivelul va fi de 6,7 miliarde euro (9% din PIB). Creşterea semnificativă este dată de deficitul comercial ridicat, ca urmare a importurilor de energie, bunuri de capital şi mijloace de transport şi a condiţiilor adverse exportului, cauzate de aprecierea leului şi de liberalizarea comerţului cu textile (care a dus la scăderea exporturilor în acest sector).

Aprecierea viitoare a leului şi majorarea importurilor vor determina o creştere a deficitului de cont curent şi anul acesta, pînă la o valoare de 9,8% din PIB. Totuşi, precizează studiul mai sus amintit, finanţarea deficitului este oarecum asigurată de fluxul puternic de investiţii străine directe (parţial provenind din privatizare) şi de nivelul record al rezervelor valutare.

Inflaţia va continua să scadă, dar mai lent

În ciuda majorărilor de preţuri din 2005, inflaţia a scăzut, trend care este aşteptat să continue şi anul acesta, însă într-un ritm mai lent. Ţinta BNR este de 5%, plus/minus un punct procentual, care va trebui însă rectificată din cauza ajustării preţurilor administrate şi a armonizării taxelor şi accizelor care vor avea loc anul acesta. Estimarea băncii austriece este că inflaţia va ajunge la 7% anul acesta.

Majorarea TVA ar putea veni în 2007

Bugetul restrictiv pentru 2006 este necesar în perspectiva presiunii inflaţioniste şi a deficitului de cont curent, explică studiul "Bank Austria Creditanstalt". După schim-bările semnificative în fiscalitate din 2005, anul acesta modificările taxelor vor fi minime. Deşi încă nu a crescut TVA (de la 19% la 22%), această perspectivă nu este exclusă pentru 2007 cînd va fi nevoie de mai mulţi bani la buget în condiţiile necesităţii de cofinanţare la fondurile europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb