Studiu Coface: Creşte numărul insolvenţelor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 septembrie

Studiu Coface: Creşte numărul insolvenţelor

English Version

Datele indică o creştere cu 73% a numărului de insolvenţe la nivelul companiilor cu cifră de afaceri de peste 5 milioane euro Studiul constată o deteriorare a comportamentului de plată în rândurile companiilor, numărul incidentelor de plată pe primul semestru din 2024 fiind cu 29% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Creşte numărul insolvenţelor companiilor din ţara noastră se arată în cel mai recent studiu Coface România, publicat ieri, şi unde din datele pentru primul semestru al anului 2024 reţin că au fost deschise 3.684 proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 8,32% comparativ cu aceeaşi perioadă anului trecut. Cele mai multe companii care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului curent activează în comerţul cu ridicata şi amănuntul (986), construcţii (766) şi industria prelucrătoare (437), domenii ce reprezintă 60% din numărul total de insolvenţe deschise. Datele indică, totodată, o creştere cu 73% a numărului de insolvenţe la nivelul companiilor cu cifră de afaceri de peste 5 milioane euro, faţă de acelaşi interval al anului trecut, şi un număr dublu de insolvenţe la companiile cu cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 şi 5 milioane euro.

Alina Popa, Country Manager Coface România, a declarat: "Deşi mediul de afaceri din România a reintrat uşor în normalitatea pre COVID-19, nu este lipsit de provocări precum deficitul bugetar mare, conflictele militare, dar şi încercarea principalelor bănci centrale de a reduce dobânzile de politică monetară (SUA, UE) menţinând totodată un trend descrescător al inflaţiei. Pentru a doua parte a anului 2024 ne aşteptăm la o deteriorare a mediului de afaceri ceea ce va conduce la o creştere a numărului incidentelor de plată şi a insolvenţelor. Această evoluţie poate fi observată şi în alte state, spre exemplu in Germania unde numărul insolvenţelor deschise în prima parte a anului 2024 a ajuns la maximul ultimilor 8 ani".

Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface România, a precizat: "Cele mai importante motive pentru care companiile au intrat în insolvenţă diferă în funcţie de sectorul de activitate în care activează dar considerăm că cele mai importante sunt creşterea costului de finanţare şi a cheltuielilor operaţionale, scăderea vânzărilor şi creşterea datoriilor, în special a creditului furnizor. Merită menţionat, de asemenea, că în această perioadă a fost înregistrat cel mai mare număr de companii radiate din ultimele semestre dar şi cel mai mic număr de companii înmatriculate".

De altfel, potrivit studiului Coface, în primele 6 luni ale anului 2024 au fost înmatriculate 68.223 de companii, aceasta fiind cea mai scăzută valoare din ultimele semestre, incluzând primul semestru din 2019. O evoluţie negativă se observă şi în ceea ce priveşte numărul de companii radiate, în primul semestru din 2024 fiind radiate 45.547 companii, în creştere cu 34% faţă de acelaşi interval din 2023. Raportul tot mai mic din ultimii ani dintre înmatriculările şi radierile noi a făcut ca ritmul de creştere al companiilor active din economie să scadă, situându-se în acest moment la puţin peste 1,25 milioane de companii active.

Sursa citată mai arată că insolvenţele din primele 6 judeţe (Bihor, Cluj, Timiş, Iaşi, Ilfov, Braşov) şi Bucureşti, reprezintă aproximativ 50% din numărul total de insolvenţe, fapt ce nu trebuie să reprezinte o surpriză deoarece aproximativ 49% dintre companiile active din punct de vedere juridic din România sunt înregistrate în aceste judeţe.

Conform datelor furnizate de Banca Naţională a României, în primele şase luni ale acestui an au fost refuzate la plată 19.031 de instrumente de plată, în timp ce valoarea totală refuzată la plată a fost de 1.134 mil. RON. Deşi valoarea totală refuzată la plată a scăzut cu 4% comparativ cu primul semestru din 2023, numărul total al instrumentelor de plată refuzate a avut o creştere de 29% faţă de aceeaşi perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb