Absolvenţii români de facultate sunt mai motivaţi şi mai optimişti, comparativ cu cei din Germania, relevă un studiu realizat de Compania germană "Continental AG". Directorul de resurse umane al companiei, Thomas Sattelberger, a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, rezultatele acestui studiu, potrivit căruia 69,9% dintre absolvenţii români îşi evaluează pozitiv şansele în carieră, faţă de numai 53,8% dintre germani, iar pentru 43,7% dintre absolvenţii romîni calitatea studiului în universităţi este mai bună în România decît în străinătate.
Pe de altă parte, studiul a relevat că 43% dintre românii care au absolvit facultăţi nu au acumulat nici un fel de experienţă practică în ţară şi că numai 1,7% dintre ei au studiat sau au efectuat practică în străinătate. Plecînd de la aceste date, Thomas Sattelberger a afirmat că pregătirea academică din România, chiar dacă este una temeinică, nu poate asigura competitivitatea tinerilor pe piaţa muncii, subliniind că învăţămîntul din ţara noastră trebuie să îşi consolideze componenta practică, domeniu în care companiile joacă un rol important.
Acelaşi chestionar a arătat că 43% dintre studenţii români consideră că pregătirea academică pe care au acumulat-o este de natură să dureze peste zece ani, în timp ce în cazul Germaniei procentul este de numai 12%. Potrivit aceloraşi date, studenţii germani au nevoie de 9,3 semestre pentru absolvirea unei facultăţi, în timp ce romînii pot realiza acest lucru în doar 7,9 semestre.
Thomas Sattelberger a mai afirmat că studiul realizat în România este primul efectuat în afara Germaniei. Au fost chestionaţi 998 de studenţi din centre universitare din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Sibiu. În opinia sa, tinerii cu aptitudini, bine instruiţi, reprezintă un capital important pentru Compania "Continental AG", care consideră Europa de Est "un rezervor enorm de talente". "În calitate de cel mai mare investitor internaţional în România şi potenţial angajator pentru tineri, oameni de ştiinţă sau economişti, ne interesează opiniile noii generaţii academice referitoare la probleme importante legate de viitor în ceea ce priveşte pregătirea, ocupaţia şi cariera", a declarat directorul de resurse umane al Companiei.