STUDIU CROSSPOINT PRIVIND PIAŢA IMOBILIARĂ DE LA NOI: "Valoarea totală a investiţiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 14 martie 2019

"Valoarea totală a investiţiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"

Crosspoint: "Investitorii de pe segmentul clădirilor de birouri au fost cei mai activi, volumul tranzacţiilor având o pondere de 63% din total"

În comparaţie cu anul 2017, volumul investiţiilor în proiecte industriale a fost cu 77% mai mic, anul trecut, arată studiul

Valoarea totală a investiţiilor pe piaţa autohtonă imobiliară s-a cifrat, anul trecut, la aproximativ 1 miliard de euro, anul 2018, atrăgând un volum de investiţii ceva mai scăzut decât 2017, arată un studiu de piaţă realizat de compania de consultanţă Crosspoint.

Conform studiului, randamentele investiţionale au rămas relativ nes­chimbate, cu randamentele prime pentru birouri şi retail mai scăzute cu 0,25%, 2018 continuând creşterea pieţei imobiliare observate în ultimii trei ani.

Cu toate că în primul trimestru al anului trecut, piaţa de investiţii a

înregistrat o pornire lentă, un număr semnificativ de tranzacţii a

fost înregistrat în următorul trimestru, echilibrând valoarea totală a investiţiilor, a precizat compania, cu menţiunea că investitorii de pe segmentul clădirilor de birouri au fost cei mai activi, volumul tranzacţiilor având o pondere de 63% din valoarea totală a investiţiilor.

Studiul citat mai notează: "Cu o pondere de 30% din activitatea totală de investiţii, sectorul de retail a înregistrat două mari tranzacţii în Bucureşti. Celelalte oraşe unde câteva produse de retail de mici dimensiuni au atras investitori au fost Sibiu, Braşov, Oradea şi Arad. Din cauza lipsei de noi produse, doar patru tranzacţii semnificative s-au încheiat pe segmentul industrial, valoarea totală a acestora fiind în jurul a 61 milioane de euro. Odată cu apariţia de noi proiecte industriale, ne aşteptăm ca activitatea investiţională pe acest segment să devină mai dinamică. În comparaţie cu anul 2017, volumul investiţiilor în proiecte industriale a fost cu 77% mai mic".

Piaţa românească de investiţii înregistrează cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiţionale (7,25%-7,5% pentru clădiri de birouri), iar odată cu livrarea de noi proiecte de birouri şi industriale şi cu nevoia de expansiune a jucătorilor existenţi, sunt şanse ca 2019 să înregistreze tranzacţii importante, sunt de părere reprezentanţii Crosspoint.

Totodată, aceştia mai spun că activitatea investiţională pe piaţa de retail se va concentra cel mai probabil pe pieţele secundare, Capitala rămânând destinaţia de top pentru investitori, datorită accesului la produsele de calitate, a dis­ponibilităţii forţei de muncă calificate şi a prezenţei celor mai importanţi operatori economici din ţară.

În ciuda câtorva circumstanţe care pot afecta activitatea de investiţii, piaţa imobiliară românească va rămâ­ne dinamică, cu un volum investiţional similar cu anii precedenţi, mai indică studiul Crosspoint.

Crosspoint: "Volumul vanzărilor de locuinţe a scăzut cu 11%, în 2018, în Bucureşti"

Pe fondul unor schimbări macroeconomice semnificative, sectorul rezidenţial a înregistrat un declin în 2018, comparativ cu anul precedent, iar în Bucureşti, volumul vanzărilor a scăzut cu 11%, de la 38.986 de unităţi vândute în 2017, la 34.813 de unităţi vândute în 2018, informează firma de consultanţă imobiliară.

Printre altele, studiul citat relevă: "Cererea este concentrată, în special, pe apartamente cu suprafeţe medii, în zone cu acces facil la mijloace de transport în comun, în special metrou. Capitala continuă să înregistreze cel mai ridicat volum al cererii din ţară, cu 70% din apartamentele nou construite vândute în faza de pre-construcţie. Cererea de locuinţe în Bucureşti va continua să fie ridicată. Locuinţele noi vor fi mai căutate decât cele vechi, deoarece diferenţa de preţ este mică, iar standardele de calitate sunt mult superioare în majoritatea proiectelor rezidenţiale noi.

În prezent, în Bucureşti există 318 proiecte rezidenţiale noi, iar numărul total al unităţilor locative din aceste proiecte depăşeşte 55.000. Preţul mediu al locuinţelor în Capitală a înregistrat o creştere de 6% la sfârşitul primei jumătăţi a anului, faţă de ianuarie2018. Acest lucru a fost influenţat, în principal, de creşterea costurilor de construcţie şi de creşterea veniturilor şi prin urmare a capacităţii de creditare a populaţiei. Preţurile medii ale apartamentelor în Capitală variază de la aproximativ 950 euro/mp în zone precum Rahova sau Ghencea, până la 2.580 euro/mp în zone precum Kiseleff, Primăverii, Herăstrău".

În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, experţii precizează că, în cazul apartamentelor vechi, acesta a scăzut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru apartamentele noi chiriile au ramas constante. Potrivit acestora, cele mai ieftine chirii se găsesc în zonele de sud şi vest, deşi diferenţele sunt relativ mici între zonele limitrofe şi cele din interiorul oraşului.

În cazul locuinţelor noi, preţul de inchiriere al unei garsoniere porneşte de la 220 euro/lună şi poate ajunge până la 500 euro/lună, în timp ce în blocurile vechi, nivelul chiriilor pentru garsoniere începe de la 200 euro/lună şi nu depăşeşte 450 euro/lună, mai arată studiul.

Crosspoint: "Bucureşti - cea mai mare piaţă din România pe segmentul de birouri"

Capitala României continuă să fie cea mai mare piaţă din ţară pe

segmentul de birouri, cu un stoc total la sfârşitul anului trecut de

peste 2,9 milioane de metri pătraţi şi livrări de aproximativ 190.000 de metri pătraţi pe parcursul anului, afirmă specialiştii Crosspoint, adăugând că pentru 2019 sunt aşteptate livrări de noi spaţii de birouri de circa 360.000 de metri pătraţi, stabilindu-se astfel pe piaţă un record de spaţii de birouri planificate într-un singur an.

Piaţa va rămâne dinamică şi în următorii ani, cu peste 600.000 mp planificaţi pentru livrare în 2019-2020 şi, de asemenea, nivelul chiriilor prime rămâne neschimbat (18-19 euro/mp/lună) şi va fi cel mai probabil acelaşi în 2019, chiriile nete fiind cu circa 10-15% mai mici decât chiriile cerute, mai informează specialiştii.

Studiul mai notează: "Cu toate acestea, nivelul scăzut al ratei de neocupare va determina şi o scădere a stimulentelor. Rata de neocupare a birourilor în 2018 a atins cel mai scăzut nivel istoric, de 7%. Dacă proiectele planificate în 2019 vor fi livrate la timp, este posibil ca rata de neocupare să crească cu 0,5-1%. Segmentul clădirilor de birouri a dominat piaţa investiţiilor imobiliare pe parcursul anului 2018, cu o pondere de 71% din volumul total al investiţiilor la nivel naţional".

Crosspoint: "2018 a marcat un nou record pe piaţa industrială"

În prezent, stocul de spaţii industriale din ţara noastră este de aproximativ 3,75 milioane mp, cu 400.000 mp aflaţi în diferite stadii de construcţie şi planificaţi pentru a fi livraţi la sfârşitul lui 2019, transmite Crosspoint. Prin urmare, 2018 a marcat un nou record pe piaţa industrială, cu aproximativ 455.000 mp de spaţii industriale noi livrate într-un singur an, iar Capitala continuă să fie cea mai mare piaţă şi pe acest segment, cu un stoc de 2,2 milioane mp la sfârşitul anului trecut, sunt de părere specialiştii. Activitatea de închiriere pe segmentul industrial în 2018 a însumat în jur de 520.000 mp, majoritatea tranzacţiilor fiind noi închirieri, au adăugat aceştia.

În studiu se mai menţionează: "Cea mai dinamică piaţă a fost cea din Capitală, cu o cotă de 58%, urmată de Cluj şi Timişoara, cu o cotă combinată de 30%. Cererea principală vine din partea companiilor de logistică care au închiriat peste 120.000 mp de spaţii industriale. Nivelul chiriilor pentru spaţii industriale de prima calitate a rămas aproximativ neschimbat faţă de anul anterior, 4,25 euro/mp/lună în Bucureşti şi 3,7 euro/mp/lună în majoritatea oraşelor regionale. În pofida nivelului record de noi livrări, ratele de neocupare ale spaţiilor industriale rămân scăzute, în jur de 5% la nivel naţional şi 3% în Capitală".

În ceea ce priveşte randamentele investiţionale ale spaţiilor de prima calitate în Bucureşti, acestea au rămas stabile faţă de anul 2017, la 8,5%, în timp ce în oraşele regionale randamentele variază între 8,75% şi 9,25% iar în oraşele secundare între 9,25% şi 10,25%, mai indică reprezentanţii Crosspoint.

Aceştia estimează că, anul acesta, piaţa industrială va avea o dinamică similară cu cea a anului precedent, iar principalii jucători de pe piaţa industrială au anunţat pentru 2019-2020, livrări de peste 700.000 mp în Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timişoara şi Piteşti.

Crosspoint: "Ne aşteptăm, ca în 2019, volumul tranzacţiilor cu terenuri să scadă"

Piaţa terenurilor din Bucureşti a continuat să fie activă pe parcursul anului trecut, cu un volum al tranzacţiilor similar cu cel din anul precedent, indică firma de consultanţă, conform căreia cele mai mari tranzacţii înregistrate au totalizat aproape 280 milioane de euro, cu 30 milioane de euro mai mult ca în anul precedent, astfel că anul 2018 a fost cel mai dinamic din ultima decadă.

În acelaşi timp, studiul Crosspoint arată că investitorii locali au rămas cei mai activi jucători de pe piaţă, cu o cotă de 50% din valoarea totală a tranzacţiilor, urmaţi de investitori israelieni şi belgieni, în timp ce des­tinaţia principală pentru terenurile achiziţionate a rămas construcţia de proiecte imobiliare.

Specialiştii din cadrul Crosspoint au arătat: "Ne aşteptăm ca, în 2019, volumul tranzacţiilor cu terenuri să scadă, deoarece majoritatea investitorilor consacraţi au achiziţionat deja în ultimii doi ani terenurile necesare pentru viitoare proiecte. Punctele «fierbinţi» ale Capitalei, din punctul de vedere al preţului, rămân zona de nord şi zona centrală, urmate de zone precum Tineretului şi Grozăveşti".

Conform experţilor, tranzacţiile importante cu terenuri pentru dezvoltarea unor potenţiale proiecte rezidenţiale s-au încheiat în zone de lux ale Bucureştiului, în timp ce proiectele de birouri urmăresc zone consacrate precum Pipera sau Grozăveşti, cu zona Expoziţiei ca nou pol de dezvoltare, atât pentru proiecte rezidenţiale, cât şi de birouri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb