Directorii financiari din organizaţiile care activează în sistemul de sănătate susţin că incertitudinea financiară rămâne principala lor preocupare pentru perioada care urmează, în condiţiile în care două treimi dintre aceştia se aşteaptă la o creştere a veniturilor anul acesta, după scăderea semnificativă din 2020, care însă va fi anulată, în mare măsură, de majorarea costurilor în domeniu, reiese din studiul Deloitte "The changing role of health care finance leaders". Totodată, 68% dintre participanţii la studiu spun că investiţiile în tehnologie digitală reprezintă o prioritate, având în vedere că modelele tradiţionale de afaceri şi-au demonstrat limitele în timpul pandemiei de COVID-19.
Conform studiului, reprezentanţii organizaţiilor din sănătate sunt interesaţi de motivarea şi bunăstarea angajaţilor şi de asigurarea unui mediu de lucru atractiv. Jumătate dintre participanţii la sondaj au menţionat că acordă atenţie noilor modele de lucru (virtual, în sistem gig, automatizat) şi propun investiţii pentru realizarea unui sistem care să combine programul de muncă hibrid cu cel complet virtual, având în vedere redresarea treptată a economiilor.
Pentru a implementa modelul de muncă hibrid, directorii financiari au în vedere direcţionarea investiţiilor către tehnologie, pentru a permite munca angajaţilor la distanţă şi pentru a le măsura productivitatea, şi către imobiliare, pentru reamenajarea şi redimensionarea spaţiilor de lucru în conformitate cu noile cerinţe.
"Anul 2020 a fost unul dificil pentru organizaţiile din toate domeniile, dar pentru cele din sănătate a însemnat o criză fără precedent. Deşi au reacţionat rapid şi au salvat milioane de vieţi, multe dintre ele au întâmpinat dificultăţi financiare, legate de forţa de muncă şi de lanţul de aprovizionare. Doar în SUA, Asociaţia Americană a Spitalelor estimează că pierderile în sectorul de sănătate s-au ridicat la aproximativ 323 de miliarde de dolari anul trecut. Veniturile revin pe creştere în acest domeniu, dar este tot mai evident că, pentru viitor, trebuie gândit un sistem de management flexibil, bazat pe tehnologie, care să poată fi adaptat la cât mai multe situaţii neprevăzute, pentru a asigura continuitatea afacerii în condiţii din cele mai dificile", a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România, şi liderul serviciilor de consultanţă pentru industria de sănătate.
Mai mult de trei sferturi (77%) din directorii financiari participanţi la studiu au declarat că, în perioada recentă, şi-au depăşit rolul tradiţional în cadrul organizaţiei pentru a se implica mai mult în procesul decizional, cu scopul de a stimula creşterea afacerii. Printre iniţiativele cele mai frecvente în care aceştia spun că au jucat un rol decisiv în adoptarea deciziilor se numără transformarea modelului de afaceri şi investiţiile în digitalizare.
Pentru următorii trei ani, directorii financiari din organizaţiile care activează în sistemul de sănătate şi-au stabilit ca obiective principale optimizarea capitalului de lucru (55%), adoptarea celor mai noi tehnologii (50%), îmbunătăţirea capacităţii de prognoză (48%) şi automatizarea (47%).
Studiul Deloitte "The changing role of health care finance leaders" a fost realizat pe baza unui sondaj derulat în rândul a 60 de organizaţii din domeniul medical, la nivel de director financiar, vicepreşedinte cu responsabilităţi în zona financiară sau preşedinte, şi a opiniilor exprimate de directorii financiari din 12 sisteme de sănătate importante, pentru a înţelege modul în care aceştia percep lecţiile învăţate în timpul pandemiei, principalele lor preocupări şi priorităţile stabilite în vederea creşterii sustenabile a activităţii.