Studiu Deloitte: Încrederea în evoluţia economiei îşi revine după căderea abruptă de anul trecut

F.D.
Macroeconomie / 7 august 2023

 Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Încrederea în evoluţia economiei începe să-şi revină după cele 12 luni de scădere care au urmat declanşării conflictului din Ucraina, arată cel mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, ponderea respondenţilor care anticipează o îmbunătăţire a climatului economic a crescut la 15%, de la doar 3% în decembrie 2022, şi, în acelaşi timp, proporţia celor care anticipează o deteriorare s-a redus la jumătate, de la 79% la sfârşitul anului 2022, la 43%. Cu toate că, vara trecută, nivelul încrederii a scăzut la fel de dramatic ca imediat după criză financiară globală, revenirea este mai lentă, cel mai probabil din cauza inflaţiei persistente şi a atitudinii moderate care vine odată cu experienţa, evidenţiază studiul.

Această încredere alimentează optimismul firmelor de capital privat din Europa Centrală cu privire la activitatea de profil, peste un sfert (26%) dintre acestea anticipând că tranzacţiile vor creşte, mai mult decât dublu faţă de decembrie 2022. De asemenea, un aspect încurajator este că numărul celor care se aşteaptă la o scădere s-a redus la jumătate, de la peste două treimi la sfârşitul anului 2022 (69%), la o treime (34%).

Participanţii la studiu sunt, de asemenea, încrezători că 2023 va fi un an bun pentru investiţii (77% dintre respondenţi), iar proporţia celor care se aşteaptă să se concentreze pe noi investiţii a crescut la 43% (faţă de 40% în decembrie 2022). Un alt semn al revenirii încrederii evidenţiat de studiu este reducerea proporţiei celor care se aşteaptă să se concentreze pe gestionarea portofoliului actual, care reprezintă de obicei o atitudine defensivă, specifică perioadelor dificile. În ceea ce priveşte vânzările, studiul arată un interes redus din partea firmelor de capital privat (15%), în timp ce apetitul pentru cumpărare rămâne mare (51%).

"Piaţa locală de private equity a evoluat într-un ritm susţinut în prima jumătate a acestui an şi a înregistrat mai multe tranzacţii notabile, printre care preluarea NETOPIA Group de către Innova Capital sau investiţia Value4Capital în Clarfon. România continuă să ofere investitorilor experimentaţi din regiune oportunităţi de preluare a unor businessuri locale pe care apoi le pot sprijini să crească, fie din punct de vedere geografic, fie prin dezvoltarea unor capabilităţi digitale ori prin definirea unui cadru care înglobează criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG)", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Accesul la finanţare pare să se stabilizeze, 51% dintre firmele de private equity din Europa Centrală anticipând că acesta va rămâne la fel sau se va îmbunătăţi. În contextul în care ratele dobânzilor afectează accesibilitatea creditelor bancare, finanţarea non-bancară devine mai răspândită în Europa Centrală. O intensificare a activităţii de profil va fi probabil susţinută în proporţie tot mai mare de fondurile de credit, o sursă de finanţare populară în SUA şi în Europa de Vest, în condiţiile în care 45% dintre respondenţi caută mai des creditori non-bancari pentru finanţarea achiziţiilor. De asemenea, 15% declară că acum au nevoie de mai mulţi creditori decât în trecut pentru a finanţa o tranzacţie, ceea ce poate indica faptul că apetitul creditorilor pentru tranzacţii de valoare mai mare este în scădere, explică studiul. O altă evoluţie notabilă în regiune este că împrumuturile tind să fie contractate mai mult în euro, chiar şi atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o ţară cu altă monedă.

Dimensiunile tranzacţiilor par să se stabilizeze, peste două treimi (66%) dintre firmele de capital privat anticipând că acestea vor rămâne la fel. Potrivit studiului, piaţa de private equity din Europa Centrală este în mod tradiţional de dimensiune medie, înregistrând numeroase tranzacţii mici şi doar ocazional tranzacţii mari, care de obicei atrag firme globale de private equity sau mai mulţi investitori cu abilităţi şi reţele complementare, mai ales în cazul tranzacţiilor transfrontaliere.

Studiul indică, de asemenea, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG). Peste un sfert dintre respondenţi şi-au stabilit obiective de reducere a amprentei de carbon şi şi-au luat angajamente pentru a le atinge, în timp ce o treime au început să-şi definească astfel de targeturi. În plus, aproape trei sferturi dintre firmele de private equity din Europa Centrală au politici de investiţii care includ factori ESG. Pe de altă parte, studiul subliniază şi faptul că peste jumătate (57%) dintre respondenţi nu iau în calcul sustenabilitatea când evaluează o companie, din cauză că informaţiile legate de ESG nu sunt de calitate, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb