STUDIU DELOITTE:  România va avea cea mai mare rată de creştere între 2016-2018

Mathias Klein
Macroeconomie / 27 octombrie 2016

Ţara noastră va avea cea mai mare rată de creştere în perioada 2016-2018, creşterea PIB-ului României fiind estimată la minimum 4,5% în 2016, înainte de o scădere la 3,3% între 2017-2018, se arată în studiul "Deloitte CE Banking Outlook", trimis Redacţiei.

Potrivit acestuia, anul 2015 a fost, în ciuda unor măsuri excepţionale, probabil cel mai bun an pentru sectorul bancar din Europa Centrală, de la criza globală din 2009 încoace. Din perspectiva industriei, acesta a fost primul an în care diferenţele dintre nord şi sud au început să se estompeze, iar majoritatea băncilor din top 50 au revenit pe profit.

Studiul prezintă principalele provocări şi factori individuali cu impact asupra industriei în regiune. Raportul analizează evoluţia sectorului bancar din opt ţări din regiune: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Raportul analizează câteva aspecte: bilanţul contabil, calitatea activelor, profitabilitatea, strategia şi maturitatea digitală.

Performanţa bancară din regiune este mai bună decât în zona euro - atât rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE), cât şi creşterea creditării sunt mai puternice în Europa Centrală.

Potrivit studiului, în zona euro se estimează o creştere lentă în perioada 2016-2018, în timp ce pentru băncile central-europene condiţiile economice vor rămâne relativ favorabile. Creşterea creditării în Europa Centrală a accelerat până la 3,4% în 2015 faţă de anul precedent, în plus cu trei puncte procentuale faţă de zona euro, iar estimările privind creşterea nivelului creditării sunt de 5% în 2018.

Deloitte remarcă o scădere a numărului de credite neperformante (NPL), de la 11% în 2013, când s-a înregistrat un vârf, la 8% în 2015, estimând o scădere de până la 7% până în 2018.

"Studiul relevă că băncile au făcut progrese semnificative în rezolvarea problemelor istorice din bilanţurile lor, creându-se astfel o bază solidă pentru normalizarea ROE în sectorul bancar românesc. Astfel, există bune premise ca în următorii ani ca rentabilitatea capitalurilor acestora să se poată menţine în mod sustenabil peste media Europei Centrale", a spus Oana Petrescu, partener coordonator Deloitte Consultanţă şi coordonator local al studiului.

Aceasta a precizat: "Deşi presiunea pe profit şi o serie de deficienţe structurale persistă şi vor continua să limiteze potenţialul de creştere a profitabilităţii şi capacitatea de finanţare a anumitor sectoare economice sau geografii, estimăm, pe baza studiului, că în condiţiile unui context legislativ şi fiscal stabil, sectorul bancar românesc este suficient de bine echipat încât să sprijine în mod profitabil creşterea economică a ţării. Astfel, ROE ar putea să atingă niveluri de 8-9% în 2017-2018, comparativ cu 7,8%, cât estimăm media Europei Centrale în 2018. Sectorul bancar românesc ca întreg are o capitalizare bună, iar structura sa de finanţare s-a îmbunătăţit, astfel încât este capabil să sprijine cererile unei economii în expansiune şi să devină, pe termen lung, cel puţin la fel de atractiv ca sistemele bancare din Cehia sau Polonia. În plus, date fiind lichidităţile disponibile, concretizarea măsurilor de extindere a sistemului de garantare publică în contextul planului Junker ar putea avea ca efect accelerarea semnificativă a finanţării investiţiilor de infrastructură, cu efect imediat în multiplicarea şi sustenabilitatea creşterii economice".

Concluziile studiului pentru ţara noastră indică faptul că, după câţiva ani de evoluţie negativă, dinamica soldului creditelor a devenit pozitivă (+2,2% în 2015) şi ar trebui să accelereze în perioada 2016-2018, întrucât creşterea economică robustă duce la recuperarea dinamicii creditelor atât în sectorul corporativ cât şi de consum.

De asemenea, recuperarea de anul trecut a fost în principal rezultatul creşterii nivelului creditelor pentru locuinţe (+16,5% în 2015 versus 2014), sprijinite semnificativ de programul guvernamental "Prima Casă". Deloitte estimează, însă, o încetinire a creşterii creditelor pentru locuinţe (CAGR de 6% 2015-18E) ca urmare a creşterii nivelului avansurilor şi a unei eventuale regândiri a programului

Studiul mai arată că dinamica împumuturilor de consum a fost sensibil influenţată de vânzările de portofolii de credite neperformante (-2,6% în 2015). Deloitte anticipează că aceasta va reveni la creştere în 2016 şi se aşteaptă să accelereze către 4-5% în 2017-2018, pe fondul creşterii consumului.

Totodată, curăţarea bilanţurilor băncilor se referă în special la împrumuturile corporative (-0,6% în 2015), însă este de aşteptat o întoarcere la creşterea pozitivă, începând din 2016 şi o îmbunătăţire la 2-4% în 2017-2018, întrucât rata scăzută a dobânzilor încurajează investiţiile, notează studiul Deloitte.

"După creşterea de 11,8% în 2015 faţă -12,9% în 2014, ca urmare a acţiunii agresive de curăţire a bilanţurilor demarată de Banca Naţională, ROE este estimat să se normalizeze la un nivel care să depăşească media băncilor din Europa Centrală. Estimările arată că ROE va scădea la 7% în 2016 ca urmare a impactului previzionat al pierderilor aduse de legea recent adoptată privind conversia francilor elveţieni şi se va limita la 8-9% în 2017-18, pe fondul presiunii existente asupra marjelor de dobândă. Cele mai mari bănci româneşti - BCR (#1) şi BRD (#2) - au continuat să piardă cotă de piaţă în 2015 în favoarea unor jucători de talie medie. Profitabilitatea s-a îmbunătăţit pe fondul calităţii crescute a împrumuturilor şi a costurilor de risc scăzute. Marele câştigător de anul trecut a fost Banca Transilvania (#3), care a cumpărat Volksbank (fost #8) şi a crescut organic", mai arată studiul.

Potrivit Deloitte, băncile vor trebui să-şi optimizeze procesele şi modul de utilizare privind datele clienţilor şi datele sectoriale pentru a-şi îmbunătăţi acurateţea şi timpul de reacţie în procesul decizional, în special în zona clienţilor corporativi. Pentru a îmbunătăţi retenţia şi atragerea de noi clienţi, băncile vor fi nevoite să creeze o mai bună experienţă pentru clienţi, să utilizeze activ instrumentele de data analytics pentru a identifica şi segmenta clienţii în funcţie de nevoile acestora şi de capacitatea lor de plată.

"Pe fondul presiunii profitabilităţii şi a concurenţei tot mai mari, este de aşteptat ca sectorul să continue să se consolideze, întrucât jucătorii mici activi vor fi încurajaţi să crească sau să vândă. Una sau mai multe bănci cu capital grecesc ar putea fi vândute, deoarece acţionarii îşi concentrează operaţiunile pe pieţele principale", mai estimează studiul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb