STUDIU DELOITTE: Ţara noastră rămâne printre statele europene cu cele mai ieftine locuinţe

G.D.
Miscellanea #Construcţii / 10 august 2022

Ţara noastră rămâne printre statele europene cu cele mai ieftine locuinţe

România se află pe locul al doilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina, conform studiului Deloitte Property Index 2022, realizat în 23 de ţări şi 68 de oraşe, cu un preţ mediu de 1.266 de euro/mp, calculat pe baza datelor din principalele oraşe din România, conform unui comunicat remis redacţiei. Comparativ cu anul anterior, preţul mediu este mai mare cu 7,3%. Printre statele de pe continent cu cele mai mici preţuri medii se mai află Serbia (1.520 euro/mp) şi Portugalia (1.537 euro/mp). În clasamentul pe oraşe, cel mai scump din ţara noastră este Cluj-Napoca, cu o medie de 1.940 de euro/mp, urmat de Bucureşti (1.573 de euro/mp) şi Braşov (1.348 de euro/mp).

Potrivit sursei citate, în privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor pentru cetăţenii fiecărei ţări, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament standard (70 mp), România se află pe locul şapte din cele 19 ţări pentru care a fost calculat acest indicator. Astfel, un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru o astfel de achiziţie. Conform studiului, locuinţele cel mai greu accesibile sunt în Cehia, unde este nevoie de 13,3 salarii medii brute anuale pentru o locuinţă proprie, iar cele mai accesibile sunt în Irlanda (3,1 salarii medii anuale), Norvegia (4,4) şi Belgia (4,5).

"Piaţa imobiliară este considerată un barometru al economiei, fiind influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, aprovizionarea cu materii prime şi materiale, costul construcţiilor, piaţa energiei etc., dar şi de puterea de cumpărare a populaţiei şi de condiţiile de finanţare. Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea şi costul creditului, influenţate puternic de inflaţie. În 2021, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei a scăzut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de aşteptat să crească, pe fondul inflaţiei generalizate. Pe de altă parte, investiţiile imobiliare sunt considerate o clasă de active care protejează valoarea banilor în timp", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă Fiscala pentru sectorul Imobiliar.

Marea Britanie se află pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai scumpe locuinţe, după o creştere anuală de aproape 21%, până la o medie de 4.905 euro/mp. Austria, cu un avans de 7,3%, se află pe locul doi, cu o medie de 4.782 euro/mp. Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat în Franţa (4.639 euro/mp) şi în Germania (4.600 euro/mp). La polul opus, cu cele mai ieftine locuinţe dintre ţările pentru care există date disponibile la nivel naţional, se află Bosnia şi Herţegovina (974 euro/mp) şi România (1.266 euro/mp).

În schimb, Ungaria conduce la categoria creşteri de preţuri, cu un avans anual de 21,5% în 2021 faţă de 2020, urmată la mică distanţă de Marea Britanie (21%), Slovacia (19,5%) şi Cehia (18,4%). Per total, anul trecut, preţurile locuinţelor au crescut în 18 dintre cele 21 de ţări pentru care s-a calculat acest indicator. Scăderi de preţuri s-au înregistrat, în perioada menţionată, în Spania, cu 8,5%, Slovenia, cu 3,8%, şi Letonia, cu 1,3%, subliniază sursa citată.

În topul oraşelor europene cu cele mai scumpe locuinţe conduce Parisul, cu un preţ mediu de 13.462 euro/mp pentru un apartament, urmat de Munchen (10.500 EUR/mp) şi Londra (8.426 EUR/mp). Printre oraşele în care locuinţele sunt mai scumpe decât cele din capitala ţării se numără Barcelona din Spania (6.251 EUR/mp), Anvers din Belgia (4.050 EUR/mp), Milano din Italia (3.844 EUR/mp), dar şi Cluj-Napoca din România (1.940 ERO/mp).

"România se află printre ţările analizate în care preţurile la apartamentele din marile oraşe depăşesc media naţională, iar Cluj-Napoca se remarcă cu o diferenţă de peste 50%, în timp ce în Bucureşti acestea sunt cu doar 25% mai mari. Aşadar, discrepanţele de dezvoltare de la o regiune la alta se manifestă şi pe piaţa imobiliară, atât la nivel de preţ de tranzacţionare, cât şi în privinţa apetitului investitorilor pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale. Zona de vest are un avantaj cert din acest punct de vedere şi este de aşteptat ca şi în celelalte regiuni să apară concentrări urbane odată cu modernizarea infrastructurii care să favorizeze dezvoltarea economică", a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Studiul Deloitte Property Index 2022, aflat la a 11-a ediţie, analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale din 23 de ţări şi 68 de oraşe europene pe parcursul anului 2021, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Clujul a luat-o razna de tot...

    Cum stam in Bulgaria, sunt mai scumpe locuintele ca in Romania?

    Si sa fim seriosi, in Serbia, media pretului e mai mare decat in Romania? 

    imobiliarele se masora in unitati de cont interne lei cu lei sau in grame aur venituri si pret locuinte.... doar asa se observa istori inflatia si deflatia financiara ciclica din trend!!!

    plus ca sa compari imobiliarele cu alte tari e deplasat! pentru ca exista regiuni unde PIATA MUNCII nu SUSTINE pretul de vanzare!!! din cauza fluxurilor externe ce inunda piata interna si distorsioneaza creditul si speculatia!!!! 

    Pai sa sustii ca "in romania" casel sunt ieftine e deplasat!!! cand stim ca istoric casele sunt ieftine la medie de 3-4 ani maxim 5 ani in zone cu caprete compresate cicli si explodate dupa bubuituriile financiare! 

    Ia va rog frumos sa postati pe bursa un exemplu de pret imobiliar intr-o regiune din Romania in raport cu veniturile sustinute ca pondere majoritara de Piata Muncii! 

    Pa numai la o aruncatura de bat /privire gasesc destule preturi deplasate de realitatea veniturilor regionale!! 

    Am si eu ceva intrebari la care astept sa raspundeti in alte postari: 

    Cu cat la suta se prabusesc veniturile in termeni reali dupa fiecare busitura financiara ciclica? 

    Care este numarul de ani pentru achizitie locuinta in raport cu veniturile dupa busitura? 

    Care este numarul de ani pentru achizitie in formari de bula? 

    Care este numarul de ani in bule speculative? 

    Care este VITEZA de fipluire a detinerii la imobiliar? 

    Care este Viteza de crestere a preturilor si viteza de cadere; procentual? 

    Care este politica monetara si guvernamentala din pocnitura si din bula? 

    Care este raportul procentual mancare si utilitati ca procent din venit atunci cand buseste piata financiara? 

    Care este raportul ......... atunci cand se formeaza iar bula financira? 

    Care sunt ciclurile de aprecieri procentuale si de deprecieri procentuale? Pe ce lungime de ani se intind? 

    Care este raportul dintre 1 kg de cartofi vs mp in bula si 1kg cartofi vs mp in prabusire? 

    Care este raportul utilitatilor totale cu activul in bula si in prabusire fata de "chiriia" colectata din activ? 

    Care este raportul creditului fata de chiriia reale extrasa in bula si in pocnitura? Care este diferenta procentuala ca medie in varf si in prabusire? 

    Ce zi caprateurile pe regiuni? Ce zic veniturile exprimate in grame aur in bule financiare si in depresii financiare? - raman elevate sau aurul demonstreaza REALITATEA PIETEI ca forma de plata? 

    Eu vreau ca ISARESCU sa iasa in fata si sa spuna ca nu a intrat Romania in ciclul de "exuberanta imobiliara"!!! 

    Cand sunt Regiuni ce au sarit din curba randamentelor cu caprateuri compresate la maxim...  

    Ce zice dobanda reala de plata ipotecara ca procent din venituri medii + total costuri aferente cu "Casa"? E bula sa nu e bula?  

    Analiza pietei arata gradul cu care preturile sunt supraevaluate sau subevaluate ce sar procentual cu 40-60-80-100% in unele cazuri chiar si cu 300%.... 

    Deci aceasta postare vine sa laude piata exact cand creditele "neperformante" tinute la minime cu masluire executari silite si etc.. forme de amanari... cand in piata reala se vad mii de imobile neterminate -incepute sau lasate paragina caci creste mai rapid valoarea terenurilor decat valoarea capitalului nominal investit....  

    Pai numai darapanatura aia de langa Gara De nord, visavi de Benzinarie a fost flipuita de 5 ori din 2008... de tiriac si altii fara a se investii efectiv nimic.... si zic unii ca nu e bula.... 

    oricum indexul proprietatilor comerciale pe europa a "Recazut" in teasta.... grav... sa vedem cum recastiga increderea consumatorilor.... mai ales ca deja multe "magazine" de toale au dat iama cu fuga din piete... 

    trebuie sa ne intreptam spre economie de razboi... caci trendul dobanzilor acolo se duc ca in trecutul tumultos din anii 30 si 80....  

    O casa trebuie sa fie o binecuvantare nu un blestem ca in cluj 20MP 50.000 mii euro si voi ziceti ca nu e bula? 

    Ce om intreg la cap cu venit mediu poate sa economiseasca ca sa dea avans la asa mizerie? 

    Voi sunteti bolnavi la cap? cand spuneti ca "nu sunt scumpe" cand istoricul de peste sute de ani arata clar ca o CASA nu o COCIOABA nu tre sa sara de 3-4ANI!!! sa fie noua 5 ani!!! dar de cand cu "deregularizarea" asta financiara s-a sarit calul.... se supraindatoreaza populatia pe vanzarea drepturilor de detinere asupra activelor mostenite. 

    Cate "credite" facute mai sunt detinute de romani pe balante? Daca nu 80% din ele sunt "impachetate" si vandute ca "sigure" altor institutii externe? Mare mirare sa le fi cumarat banca centrala pe toate si sa ofere la schimb randamente guvernului! 

    Alta intrebare de obraz: Nu va este rusine ce se intampla in BOTOSANI? ce venituri medii au aia si ce nesimtiri de preturi se cere acolo? 

    Nu va este rusine? De cand au deschis "filialele" ale bancare.... au dat astia drumul la print.... Pai naiba "camerele de camin" in paragina mai scumpe ca o afacere la cheie cu randamente exponential diferite. 

    Nu este bula? care este valoarea unu teren pentru o casa ca medie din venit in bula si in bubuitura? ce nu stiti ca presiunea terenurilor incarca real "Valoarea" de vanzare a imobiliarelor ca procent din suma in bula si in prabusire? 

    Ce procent din suma ocupa terenul la preturile de acum? dar in trecut? 

    Dormiti in pace... balonul imobiliar creste si creste pana la urmatoarea pocnitura distractiva ---- sa poate nu chiar asa de distractiva. 

    s c cret 

    RE/MAX ROMÂNIA: Preţul mediu de tranzacţionare a locuinţelor a depăşit 100.000 de euro în primul semestru al anului

    " în încercarea cumpărătorilor de a face investiţii care să conserve capitalul împotriva inflaţiei " 

    Uite o afirmatie eronata! 

    Intrebare cat era o Garsoniera in marea "inflatie" de dupa 90 si cv (cand in realitate piata se prabusea)?  

    Cat era o garsoniera in "inflatia" de dupa 2008? 

    Cat erau veniturile in 87-88-89 exprimate in dolari dar in grame aur? 

    Cat erau veniturile in 92-93 ? in teremenireali? 

    Cat erau veniturile in 2007-2008? cate erau in 2011-2012? 

    Cate sunt veniturile in 2022...2023...2024...2025....? Dar cat vor fi in 2028-2030 in termeni reali / grame aur? mai sus sau mai jos fata de varfuri? 

    in 92-93 cand se facea "foamea" cu cumparat de jumate de paine sau sfert la magazine.... imobiliarele erau pe minime in raport cu veniturile medii anuale doar ca elevarea costurilor de trai ingenunchea cererea potentiala... doar cei cu economii si afacer reuseau sa puna mana pe ele.... restul .... saracimea facea foamea sau fugea cu viza in USA..... 

    in 2009--2011--2012.... saracimea iar fugea la europeni in timp ce costurile de trai ramaneau elevate si sugruma cerera pe partea saracilor.... era mai mare "chiria" la gaz si curent decat chiria proprietatii.... si atunci imobiliarele erau ieftine in raport cu veniturile.... dar care venituri ca sufereau prabusiri in termeni reali de cumparare.... si aici doar cine avea economisiri si afacer reusea sa puna mana pe ele.... sa salarii reale mai mari ca viteza de prabusire a salariilor din piata (in termeni reali)..... 

    Va zic eu ca vine inca una.... pentru urmatorea generatie.... sa vedem cum este pregatita generatia sa faca fata socului.... 

    Nu ai cum sa zici ca nu e bula cand veniturile exprimate in grame aur se apropie iar de cotatii de bula din trecut!!!!  

    s c cret  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb