STUDIU: Economia globală se confruntă cu o perioadă periculoasă de incertitudine

E.D.
Macroeconomie / 3 decembrie 2014

Economia mondială intră într-o perioadă periculoasă de incertitudine, numai puterea finanţelor din pieţele emergente selectate contribuind la menţinerea iluziei de revenire, conform celor mai recente constatări unui studiu global realizat în rândul profesioniştilor din domeniul financiar.

Studiul privind condiţiile economice globale (GECS) pentru al treilea trimestru din anul 2014, realizat în comun de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) şi IMA (Institute of Management Accountants), arată că nivelul încrederii mediului de afaceri în economia reală şi în cheltuielile de capital au suferit o lovitură directă.

Principalele cifre GECS nu sunt deosebit de îngrijorătoare: în al treilea trimestru GECS, constatările, bazate pe punctul de vedere al 1.000 de profesionişti financiari din întreaga lume, arată că o treime din respondenţii la nivel global (33%, de la 32% în ultimul trimestru) a suferit o pierdere a încrederii în ultimul trimestru, în timp ce doar 28% au raportat o creştere de încredere, în reducere de la 30% în trimestrul anterior.

Majoritatea profesioniştilor din domeniul financiar (58%) a rămas încă optimistă cu privire la situaţia de redresare economică în ţările lor, 37% fiind pesimişti - o scădere de un singur punct procentual faţă de ultimul studiu. În timp ce aceste rezultate nu sunt îngrijorătoare în sine, cel mai recent raport GECS analizează răspunsurile pentru a descoperi o serie de tendinţe îngrijorătoare: al doilea trimestru consecutiv de reducere a încrederii în domeniul de afaceri la nivel mondial; o dependenţă tot mai mare de cheltuielile guvernamental; temeri de deflaţie în pieţele dezvoltate; şi o reducere sincronizată a cheltuielilor de capital în cea mai mare parte a lumii.

Autorul raportului, Manos Schizas, analist economic senior la ACCA, a declarat: "Este clar că efervescenţa sectorului financiar a mascat imaginea corectă din economia reală, unde, în ciuda faptului că preţul capitalului de creştere se află la cel mai accesibil nivel de la criza economică globală, lipsa oportunităţilor autentice de afaceri a însemnat că investiţiile au fost reduse în întreaga lume. Scăderea cererii de petrol şi alte mărfuri, a reprezentat, de asemenea, un test pentru multe economii emergente care se bazează pe exporturile de combustibil şi minerale pentru creştere continuă şi stabilitate financiară."

"Raportul GECS Q3 vine în urma unor probleme bine cunoscute, dar relativ bine delimitate, precum criza ucraineană, epidemia de Ebola din Africa de Vest şi ascensiunea statului Islamic,", a declarat Dr. Raef Lawson, CMA, CPA.

Studiul privind condiţiile economice globale (GECS), realizate în comun de ACCA şi IMA, este cel mai mare studiu global regulat realizat în rândul contabililor, atât în ceea ce priveşte numărul de respondenţi, cât şi gama de variabile economice pe care o monitorizează. Principalii săi indici sunt buni predictori pentru creşterea PIB în ţările OECD şi abaterile zilnice ale tendinţei se corelează bine cu indicele VIX sau "teamă", care măsoară volatilitatea aşteptată a preţului acţiunilor.

Aceasta este a 23-a ediţie a Studiului privind condiţiile economice globale (GECS) şi a 12-a de când ACCA şi IMA şi-au unit forţele pentru a efectua această cercetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb